Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Hašek proti Slovákům nominoval Rosického i Kollera

Praha - V nominaci fotbalové reprezentace pro klíčový zápas kvalifikace o postup na mistrovství světa proti Slovensku a San Marinu jsou také kapitán mužstva Tomáš Rosický a nejlepší kanonýr české historie Jan Koller. Mírně překvapivý je návrat obránce Martina Jiránka, jehož aktuální formu považuje český kouč za výbornou. Jména se objevila na seznamu 21 hráčů, který oznámil trenér Ivan Hašek.

Osmadvacetiletý Rosický hrál za národní tým naposledy v listopadu roku 2007, shodou okolností ve vítězném duelu proti Slovensku v úspěšně zvládnuté kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy. Spolu s ním se v reprezentaci objeví její historicky nejlepší střelec Jan Koller, jenž ukončil kariéru v národním mužstvu po loňském ME, ale novému kouči Haškovi přislíbil pomoc.

Hašek klíčového záložníka Rosického povolal, přestože nominaci nyní nekonzultoval s klubovým trenérem Arsénem Wengerem. "Dokážu si ale představit, že pan Wenger není nadšen. Předpokládám však, že pokud je připraven na sobotní ligový zápas a dnes má absolvovat přípravu s týmem, tak je již v pořádku a schopen hrát i za reprezentaci. Jsem s ním ve spojení a věřím, že bude připraven," uvedl český kouč, který ale připomněl, že pouze nominace Rosického nemůže zaručit úspěch. "Budeme hrát na Slovensku týmově, Tomáš je jeho součástí a jedním z článků, i když samozřejmě nám jeho přítomnost může pomoci," uvedl Hašek.

Je nám líto, video expirovalo.
Nominace české reprezentace na zápas se Slovenskem

V reprezentaci jsou jinak obvyklá jména, návratem po delší odmlce je i nominace obránce Martina Jiránka, který nastoupil naposledy v březnu 2007 proti Kypru. "Umí hrát těžké zápasy, má dostatek zkušeností a jeho aktuální forma je výborná," vysvětlil Hašek zřejmě nejméně očekávané jméno ve svém výběru.

Dalšího hráče hodlá Hašek donominovat po víkendu

Dalším hráčem v týmu může být i třetí brankář, v záloze jsou prý Tomáš Grigar a Antonín Kinský. Kouč vyjmenoval i jména dalších možných adeptů, z nichž bude vybírat. V některých případech by šlo o premiérovou nominaci - ve výčtu jsou: Bořek Dočkal, Martin Fillo, Adam Hloušek, Radoslav Kováč, David Limberský, Michal Papadopulos, Libor Sionko, Jan Šimůnek, Radek Šírl, Martin Fenin, Václav Kadlec, Martin Klein, Ondřej Kušnír, Jakub Mareš, Jan Rajnoch, Marek Suchý, Michal Švec, Jaroslav Černý.

Národní tým zvolil před Slovenskem i zápasem se San Marinem v Uherském Hradišti neobvyklý model přípravy. Sraz sice bude v pondělí tradičně v hotelu Praha, ale pak se tým přemístí na zámecký hotel do Štiřína, kde už pobýval kdysi za Jozefa Chovance a později za Petr Rady. Připravovat se bude stejně jako tehdy v nedalekých Kunicích.

Na Slovensko tým přijede dokonce už ve čtvrtek, z Bratislavy se po sobotním duelu vydá přímo do Kroměříže, kde rozbije hlavní stan před zápasem se San Marinem. Na stadion Slovácka se tým nevydá ani k oficiálnímu tréninku, ale až v den zápasu. "Není to nic neobvyklého, řada klubů už dnes volí podobný model," řekl Hašek. Je však zřejmé, že jeho největším přáním bylo rozbít obvyklý stereotyp.



Český tým je před závěrem kvalifikace v kritické situaci. S osmi body ze šesti zápasů ztrácí na pátém místě tabulky skupiny sedm bodů na vedoucí Slovensko a nemůže si dovolit zaváhání. Zápas se Slovenskem se hraje v Bratislavě 5. září, outsidera San Marino přivítají Haškovi svěřenci o čtyři dny později v Uherském Hradišti.

Nominace české reprezentace:

Brankáři: Petr Čech, Jaroslav Drobný

Obránci: Zdeněk Grygera, Roman Hubník, Marek Jankulovski, Martin Jiránek, Michal Kadlec, Zdeněk Pospěch, David Rozehnal, Tomáš Sivok

Záložníci: Tomáš Hübschman, David Jarolím, Jaroslav Plašil, Jan Polák, Tomáš Rosický, Daniel Pudil

Útočníci: Milan Baroš, Jan Koller, Tomáš Necid, Jiří Štajner, Václav Svěrkoš

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články