Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Pět českých týmů jde do boje o Evropskou ligu

Praha - Zřejmě naposledy se na letošní pohárové scéně představí v jeden večer pět českých fotbalových klubů. Tři z nich mají svoji postupovou bitvu rozehranou nadějně a chtějí potvrdit dobrý základ z úvodního duelu, ani další dva však předem neskládají zbraně a chtějí se pokusit o zázrak. Zápas Olomouce s Evertonem a Sparty s Mariborem odvysílá živě program ČT4 a portál ČT24. Duel Liberce s Bukureští pak bude k vidění na ČT4 ze záznamu. Informace najdete také na serveru FotbalŽivě.cz.

Olomouc nemá co bránit, na Everton chce udeřit velkou ofenzivou

Frontálním útokem chtějí vzít fotbalisté Olomouce branku anglického Evertonu ve čtvrteční odvetě 4. předkola Evropské ligy. Po prohře 0:4 v prvním utkání ani nemají jinou možnost. Musejí dát minimálně čtyři góly, jinak se pro letošní sezonu s evropskými poháry rozloučí. Neduhem Hanáků je však koncovka. Trenér Psotka nebyl ani tak nespokojen s herním projevem jako s realizací brankových příležitostí. "Výkon, který jsme podali před týdnem na Evertonu, chceme zopakovat, výsledek pochopitelně ne. Ten byl ale zapříčiněný tím, že my jsme nedávali góly a oni ano. V tom byl podstatný rozdíl, jinak byl zápas vyrovnaný. Musíme být zkrátka efektivnější," poznamenal Psotka.

Nahuštěný program se začal podepisovat na zdravotním stavu kádru. Hořava, Bajer i Hubník, kteří měli v týdnu různorodé zdravotní problémy, jsou však připraveni hrát, a tak nebude k dispozici jen stoper Komárek, jenž se opět zranil v Příbrami. Hnacím motorem Olomouce může být publikum. Utkání bylo vyprodáno ještě před úvodním zápasem na anglické půdě.

Teplice se pokusí zaskočit Hapoel zázračným obratem

V poločase pomyslného souboje prohrávají o jednu branku, okolí je už téměř odepsalo a navíc je čeká odveta na hřišti soupeře, v níž jim bude chybět i nemocný trenér Jiří Plíšek. Přesto tepličtí fotbalisté doufají, že jejich zápas na hřišti Hapoelu Tel Aviv ve čtvrtém předkole Evropské ligy nebude jen formalitou a sami bitvu o účast v základní skupině soutěže ve čtvrtek ještě zdramatizují. "Rozehrané to dobře nemáme, ale neznamená to, že se nebudeme ještě chtít porvat. Poháry jsou strašně specifické a nečekaných obratů v nich už byla spousta. Proč bychom se o to také nepokusili," přemítal záložník Štěpán Vachoušek.

Severočeši do Izraele dorazili netradičně už dva dny před zápasem. I z toho je patrné, že v odvetě chtějí udělat maximum pro úspěch. Pro vítěze českého poháru je účast v základní skupině Evropské ligy velkou motivací. Nejasný je start Vachouška, kterého od nedělního duelu s mistrovskou Slavií trápí podvrtnutý kotník. A jedna z opor teplické sestavy neví, zda se stačí do čtvrtka uzdravit. S týmem není ani levý bek Antonín Rosa, jenž si v prvním utkání s Hapoelem poranil meniskus. Naopak Hapoel, který v pondělí v úvodním ligovém kole překvapivě jen remizoval s Beitarem Jeruzalém, prý znovu vsadí na sestavu, která uspěla na severu Čech.

Liberec chce potvrdit postup aktivním výkonem

Fotbalisté Liberce mají po kontumaci úvodního utkání 4. předkola Evropské ligy proti Dinamu Bukurešť náskok tří gólů, přesto očekávají ve čtvrtek náročnou domácí odvetu. Aktivním výkonem proto nechtějí nechat soupeře dát rychlý gól, který by ho vrátil do hry, a bezchybnou hrou chtějí potvrdit postup do hlavní části soutěže. "Musíme hrát, jako kdyby to bylo 0:0, oprostit se od tlaku, že za takového stavu musíme postoupit. Hlavně nesmíme zalézt a myslet si, že to ubráníme. Naopak, chceme být aktivní jako v Bukurešti," uvedl kouč Severočechů Ladislav Škorpil.

Trenérovi budou chybět zranění Frejlach s Dejmkem, lehké zdravotní problémy měli v uplynulém týdnu i Chorvaté Čorič s Keričem, ti by však měli být připraveni. Naopak italský kouč soupeře Dario Bonetti bude postrádat zraněnou brankářskou jedničku Lobonta.

Sparta je před odvetou opatrná, postup ještě neoslavuje

Fotbalisté pražské Sparty odmítají i přes dvougólový náskok z utkání na hřišti soupeře předčasné oslavy postupu do Evropské ligy. V Mariboru před týdnem poznali ofenzivní sílu slovinského mistra NK a navíc je pro ně varováním i to, že jejich rival dokázal v předkole Ligy mistrů vyhrát 3:2 v Curychu a o postup pak přišel v domácím prostředí. Trenér Jozef Chovanec už po prvním duelu chválil Maribor za jeho kombinační schopnosti. "Je to mladý tým, který mívá stejně jako my potíže se zakončením. Ale má před sebou budoucnost," řekl český kouč.

Chovanec může znovu vsadit na obvyklou základní jedenáctku, do níž se mohou vrátit doléčený Luboš Hušek i Václav Kadlec, jenž rozhodl nedělní ligový duel. Respekt bude mít slovinský klub z Bonyho Wilfrieda, jenž v Mariboru vstřelil oba góly. U postupových plánů naopak budou chybět tři dlouhodobí marodi: Patrik Berger se podrobil v pondělí operaci kolena, v rekonvalescenci jsou Jan Holenda a Jiří Kladrubský; všichni by přitom do základní sestavy zřejmě patřili.

Slavia chce v bouřlivém prostředí v Bělehradě potvrdit postup

Fotbalisté pražské Slavie mají před čtvrteční odvetou závěrečného předkola Evropské ligy na hřišti Crvené Zvezdy Bělehrad skvělou výchozí pozici. Před týdnem si v domácím prostředí vytvořili náskok 3:0. "Ve fotbale je všechno možné, ale ta pozice je určitě příznivá. Samozřejmě víme, že nás čeká velice bouřlivá atmosféra, na druhou stranu věřím, že ten výsledek, kterého jsme dosáhli, je dobrou výchozí pozicí pro to, abychom postoupili," řekl novinářům kouč Karel Jarolím. Pokud slávisté dají v Srbsku gól, musel by soupeř k postupu vstřelit pět branek. "Musíme být obezřetní a klást důraz na to, abychom do zápasu dobře vstoupili a třeba nějakou naší chybou nepřipustili, aby se soupeř dostal do vedení. To by mu pak narostla křídla," varoval Jarolím.

Možná více než o postup se musejí Pražané strachovat o vlastní bezpečnost. Výbušnou atmosféru na slavném stadionu Marakana nejspíš ještě vyhrotí události z minulého týdne, kdy radikální bělehradští fanoušci řádili v České republice. Crvena Zvezda si vyložila dění v Praze jinak a na oficiálních webových stránkách vydala klubové prohlášení, ve kterém se ohrazují proti počínání české policie, médií i Slavie. Někteří radikální srbští fanoušci dokonce slibují pomstu. Čtvrteční utkání proto bude mimořádně rizikové, speciální bezpečnostní opatření čekají hlavně slávistické příznivce, které má už od srbských hranic doprovázet policie.

V Bělehradu budou Pražanům chybět dlouhodobí marodi Šmicer, Kaufman a Pekhart a nejistý je start tuniského záložníka Ragueda, který si v Teplicích poranil kotník. Nahradit by jej nečekaně mohl Trapp, byť ještě v této sezoně neodehrál za slávistické "áčko" ani minutu. "Ragued netrénoval, myslím, že se rozhodne až zítra. Těch variant, kdo by ho mohl nahradit, je víc, Petr Trapp je jedna z nich," řekl Jarolím.

Odvety českých týmů ve 4. předkole EL:

18:00 Sigma Olomouc - FC Everton (první zápas 0:4); rozhodčí Fautrel - Harchay, Gringore (Fr.),

18:00 Hapoel Tel Aviv - FK Teplice (2:1); Šuchina - Chodějev, Jevrovenko (Rus.),

19:30 Slovan Liberec - Dinamo Bukurešť (3:0); Jefet - Shteif, Davidy (Izr.),

20:00 Sparta Praha - NK Maribor (2:0); Kulbakov - Bykov, Savitski (Bul.).

20:30 CZ Bělehrad - Slavia Praha (0:3); Kinhöfer - Scheppe, Schalk (Něm.).

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články