Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

V Evropské lize se představí pět českých klubů

Praha - Pět českých fotbalových klubů vstupuje do zápasů 4. předkola Evropské ligy, v nichž se bude rozhodovat, kdo postoupí do základních skupin nové soutěže. Zatímco Liberec, Olomouc a Sparta začínají své postupové bitvy na hřištích soupeřů, Slavia a Teplice si pokusí doma vybudovat dostatečný náskok pro odvetu. Na obou stadionech se očekávají desetitisícové návštěvy. Zápas Teplic s Hapoelem Tel Aviv vysílá v přímém přenosu od 17:50 ČT4 a portál ČT24. Utkání Dinama Bukurešť se Slovanem Liberec odvysílá ČT4 od 19:50.

Teplice mohou proti Hapoelu nastoupit v nejsilnější sestavě

Fotbalisté Teplic se chystají na klíčové zápasy celé sezony, protože právě postup je velkým cílem klubu. Prověří je soupeř, který už před třemi lety ještě ve skupině Poháru UEFA, předchůdci Evropské ligy, remizoval v Izraeli s Mladou Boleslaví 1:1, a tím český celek připravil o postup. "Budeme se muset vydat po všech stránkách," uvedl kouč Jiří Plíšek, který v minulém týdnu osobně pozoroval Hapoel v pohárovém utkání. Ve čtvrtek může nasadit nejsilnější sestavu, tedy i záložníka Milana Matulu, který má v lize trest na osm zápasů kvůli faulu loktem v utkání s Plzní.

Hapoel sice ještě v této sezoně do izraelské ligy, která začne až o víkendu, nevstoupil, ale ve třetím předkole Evropské ligy vyřadil Göteborg. Pro Teplice může být varováním, že Hapoel vyhrál v prvním utkání ve Švédsku 3:1 a v domácí odvetě si remízou 1:1 postup lehce pohlídal. Zprávy z Izraele hovoří o tom, že Hapoel vyniká kvalitní kombinační hrou v útočné fázi, ale jisté problémy má s krytím obranných standardních situací. Velkou oporou je ale nigerijský gólman Vincent Enyeama.

Teplice v minulé sezoně startovaly v Poháru Intertoto, ale už by raději zapomněly na to, jak vypadly s Honvédem Budapešť. V Teplicích je po evropském fotbale hlad, mužstvo navnadilo fanoušky posledními dvěma výhrami v lize, očekává se deset tisíc diváků. Zápas začne ve čtvrtek v 18:00. Hlavním rozhodčím bude Nor Espen Bertsen.

Slavii by měl pomoci už i lehce zraněný Hloušek a Grajciar

Slavia se sice dostala z výsledkové krize a v posledních dvou ligových duelech vyhrála, ale vždy o jedinou branku a po nepřesvědčivém výkonu. Pokud chce napravit zklamání z vyřazení z Ligy mistrů s Šeriffem Tiraspol, musí proti Crvené Zvezdě Bělehrad předvést aktivnější výkon, než tomu bylo proti Českým Budějovicím, kdy skórovala v podstatě z jedné povedené akce.

Crvená Zvezda je pověstná svými fanoušky, a proto lze v odvetě očekávat bouřlivou atmosféru, ve které se hostům špatně hraje. Proto by si měla Slavia doma vybudovat co nejlepší pozici a především neinkasovat. Jenže obrana Slavie zatím nepůsobila příliš jistě. Návštěva v Edenu by se mohla pohybovat okolo deseti tisíc.

Českému mistrovi budou chybět dlouhodobí marodi Vladimír Šmicer, Tomáš Pekhart a Josef Kaufman. Naopak by již měli být k dispozici lehce zraněný Adam Hloušek a Peter Grajciar, který se potýkal s třísly. Srbové přijedou pouze bez distancovaného stopera Slavoljuba Djorděviče, kterého nahradí čerstvá posila Milan Vilotič, jenž teprve dnes dostal oficiální povolení k účasti na hřišti od UEFA.

Z tábora srbského celku se ozývají sebevědomé hlasy a už po losu vedení neskrývalo, že je se Slavií jako soupeřem spokojeno. "Respektuji sílu Slavie, ale jsem optimista a věřím, že v Praze uspějeme," řekl prezident Crvene Zvezdy Vladan Lukič. Zápas začíná v Edenu ve 20:00, řídit ho budou sudí z Belgie. Jako hlavní Paul Allaerts, kterému budou na čarách pomáhat Danny Huens a Tom Dens.

Sparťané mají problémy s oporami

Doma zůstali zraněný Berger a potrestaný Blažek. Naopak obranu fotbalové Sparty bude ve čtvrtečním duelu 4. předkola Evropské ligy na hřišti NK Maribor řídit Tomáš Řepka. Kapitán letenského týmu v sobotu proti Kladnu odehrál první zápas po nedávném svalovém zranění, a přestože jeho zdravotní stav není úplně stoprocentní, ve Slovinsku nastoupí. Hrát ještě nemohou Kladrubský a Kucka. Trenér Jozef Chovanec vezme do dvacetičlenné výpravy tři gólmany - Kozáčika, Švengra a Pávka.

Podle Chovance čeká jeho tým bouřlivé prostředí na vyprodaném útulném stadionku Ljudskij Vrt. "Čeká nás soupeř sestavený z mladých, ale velmi kvalitních hráčů. Hraje kombinační fotbal s častou střelbou, velká je i podpora diváků," řekl kouč.

Sparta loni na jiném týmu z bývalé Jugoslávie pohořela - v prvním kole Poháru UEFA vypadla s Dinamen Záhřeb, s nímž sice v Chorvatsku uhrála bezbrankovou remízu, ale domácí výsledek 3:3 posunul dál soupeře. Zápas s Mariborem začíná ve 20:45, odveta se hraje za týden v Praze. Utkání povedou finští rozhodčí - jako hlavní Jouni Hyytiä, asistovat mu budou Jouko Ikonen a Esa Vehvilainen.

Potíže se sestavou má i Liberec

Libereckým před duelem s Dinamem Bukurešť chybí rovněž několik hráčů. Diviš necestuje kvůli angíně, Frejlach má problémy s achilovkou a s největší pravděpodobností také neodjede. "Blažek má potíže se svalem, jeho start je s otazníkem, podobně je na tom Nezmar, který sotva chodí. Naopak Holeňák je v pořádku. Odjede nejméně 21 hráčů," uvedl trenér Ladislav Škorpil, který vzal ve středu na palubu letadla i Petra Papouška, jenž letos za "áčko" ještě nenastoupil.

Druhý nejúspěšnější klub rumunské ligové historie sice nezvládl závěr minulé sezony ani úvodní dvě kola té letošní, ale o víkendu se naladil na souboj se Slovanem vysokou výhrou 4:0 na hřišti týmu Piatra-Neamt. "Je důležité, že jsme konečně zvítězili. Teď nás čeká další zápas a my ho chceme vyhrát. Bude to ale mnohem těžší než naposledy v lize," upozornil trenér Rumunů Dario Bonetti. Zápas mezi Dinamem Bukurešť a Libercem začíná v 19:45. Řídit jej bude trojice rakouských sudí v čele s Thomasem Einwallerem.

Olomouc míří za snem do Anglie

Olomouc se představí na stadionu Evertonu, vysněného soupeře z anglické ligy, a kuráž jí před utkáním může dodat sobotní blamáž liverpoolského týmu, který doma v úvodním kole Premier League dostal od Arsenalu šest gólů. Kouč Zdeněk Psotka u toho byl přímo v hledišti Goodison Parku. "Že by mi to ale ukázalo, jak na soupeře, to zrovna ne. Srovnávat kádr náš a Arsenalu není možné, my se musíme zařídit podle svých možností," řekl olomoucký trenér.

Sigma letos obě pohárová utkání venku vyhrála, ale nyní ji čeká daleko vyspělejší protivník než Fram Reykjavík a Aberdeen. Až na zraněného Komárka by tým měl být kompletní. Zápas začíná ve 21 hodin středoevropského času a povede ho portugalský sudí Batista s krajany Dos Santosem a Bragou.

Čeští zástupci ve 4. předkole Evropské ligy:

18:00 Teplice – Hapoel Tel Aviv (vysílá ČT4 a portál ČT24)

19:45 Dinamo Bukurešť – Slovan Liberec (vysílá ČT4)

20:00 Slavia Praha – Crvená Zvezda Bělehrad

20:45 NK Maribor – Sparta Praha

21:00 Everton – Sigma Olomouc

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články