Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sparta poprvé v sezóně vyhrála, Slavia porazila Budějovice

Praha - Prvního vítězství v letošním ročníku Gambrinus ligy se v zápase s Kladnem dočkala pražská Sparta. Po remízách v Teplicích, doma s Bohemians 1905 či v Příbrami jí jako vážnému adeptovi na titul ani nic jiného nezbývalo. Kladno porazili, když hráli už od 25. minuty přesilovou hru po vyloučení hostujícího Holuba, góly Vacka a Wilfrieda 2:0. Kladno od většího přídělu zachránila branková konstrukce, kterou domácí trefili třikrát, ale i nepřesná sparťanská hra ve finální fázi. Na výhru z minulého kola navázal její rival a obhájce titulu z Vršovic. V zápase v Českých Budějovicích s tamějším Dynamem zvítězila Slavia gólem Jaroslava Černého z prvního poločasu 0:1. Více informací najdete rovněž na serveru FotbalZive.cz.

Trenér Sparty Chovanec překvapivě nechal jen na lavičce brankářskou jedničku Blažka, který kvůli kartám nemůže hrát ve čtvrtečním duelu 4. předkola Evropské ligy s Mariborem. Ve Slovinsku bude muset do branky Kozáčik, proto dostal šanci i dnes. Ani do nominace se pak nedostala další opora Berger, naopak po zranění kotníku již nastoupil kapitán Řepka.

Kladno hrálo od 25. minuty o deseti

Je nám líto, video expirovalo.
SK Dynamo České Budějovice - SK Slavia Praha 0:1

Sparta, která po třech úvodních remízách prožívala nejhorší start do sezony za posledních 13 let, začala náporem, ovšem váhavostí a nepřesností v kombinaci se připravovala o šance na zakončení. Kladno přijelo především bránit a podnikat rychlé brejky. Sparta se výrazněji prosazovala od 20. minuty, kdy jí začala vycházet kombinace v křídelních prostorech. Po jedné z nich se vlevo uvolnil Zeman a vracející se Holub ho při kličce podkopl, za což dostal žlutou kartu. A jelikož již byla druhá, musel po červené kartě již v 25. minutě ze hřiště.

Domácí přesilová hra nakopla a téměř vzápětí trefil Žofčák z hranice pokutového území břevno. Bylo to jen varování. Neuběhly ani dvě minuty, z 20 metrů napřáhl Vacek a skákavou ranou k tyči vstřelil teprve druhý gól Sparty v ligové sezoně. Povedenou desetiminutovku pak zakončil Zeman, s jehož tvrdou střelou si brankář Pavlík tentokrát poradil.

Ofenzivu tentokrát výrazně podporoval defenzivní záložník Luboš Hušek a v 53. minutě málem překvapil hostujícího gólmana dalekonosnou střelou, od druhého inkasovaného gólu však Pavlíka zachránila tyč. Po hodině hry musel právě Hušek kvůli pobolívajícímu stehennímu svalu odstoupit a premiéru ve sparťanském dresu si odbyl Bělorus Kovba. V dalších nadějných šancích trefil Hubník tyč a následně se uvolnil Jirouš, ale mířil jen do brankáře. Wilfried pak z otočky zamířil těsně vedle. Až minutu před koncem si útočník z Pobřeží slonoviny naskočil na roh a hlavou alespoň trochu napravil sparťanské trápení s koncovkou.

Slavia díky Černému získala v Budějovicích druhou výhru v sezoně

Favorit měl převahu jen v úvodu, kdy dobrých pět minut nepustil Dynamo za půlku. Nervózní Jihočechy probudil v desáté minutě uzdravený špílmachr Benát, který se středem probíjel do pokutového území, ale při zakončení byl tísněn hostujícími beky a vyslal na Hanuše jen slabou střelu. Domácí začínali působit stále nebezpečnějším dojmem. V 17. minutě málem zaskočil slávistického brankáře Hanuše agilní Hudson, jehož tečovaný oblouček skončil těsně vedle tyče.

Za pět minut však ze své první šance udeřili Pražané. Volešák rozehrál přímý kop na hranici vápna netradičně po zemi a ukázkový signál zakončil nabíhající Černý přibližně z penaltového puntíku přesnou střelou mimo Kučerův dosah. S Dynamem ale inkasovaný gól příliš nezamával a Slavia se překvapivě dostala pod tlak. V 27. minutě chyběl Ondráškovi krůček, aby dosáhl na Hudsonův centr. Vzápětí domácí mladík provětral bombou Hanuše, ale dorážející Meszároš pálil ve velké šanci vedle.

I po návratu z kabin hráli Jihočeši s favoritem naprosto vyrovnanou partii. V 48. minutě vrátil vysoký přetažený centr zpět do ohně Šíma, Ondrášek však i v další velké šanci vystřelil mimo. A za pět minut ho napodobil pro změnu Meszároš. Slávisté se z defenzivy vymanili Černého tečovanou střelou. Po krátkém přerušení, které způsobili neukáznění hostující fanoušci, měl blonďatý středopolař v 67. minutě další možnost, avšak Belaidův centr ze strany umístil vedle.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články