Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Kostky jsou vrženy. Haška čeká první zápas české reprezentace

Teplice - Středa 12. srpna, 17:20, teplický stadion a belgický národní tým. To je bilance, proti které se bude muset postavit nejen česká reprezentace, ale i její nový trenér - předseda ČMFS Ivan Hašek. Do funkce hlavního kouče národního týmu vstoupil s heslem "Zachránit, co se dá". Na teplickém trávníku se přitom sejdou dva soupeři, kterým se v kvalifikaci mistrovství světa nedaří a jejichž postupové vyhlídky jsou hodně vzdálené. Česká cesta na šampionát do Jihoafrické republiky je však přece jen nadějnější a národní tým by rád získal sebevědomí, s nímž by vyrazil do podzimních bojů. On-line reportáž z utkání nabídne zpravodajský portál ČT24.

Hašek by chtěl týmu vrátit vítězného ducha. "Žádné přátelské zápasy již neexistují. Bude to zápas stejně důležitý jako ty na podzim, jen se za něj nebudou rozdávat body. Souhlasím s názorem, že pro nás je už každý zápas jako finále - musíme ho vyhrát," snažil se motivovat své hráče už na pondělním pražském srazu, po němž se tým přesunul do Teplic.

Podle Haška se o roli chybějícího záložníka Tomáše Rosického musí rozdělit ve středečním utkání proti Belgii jiní hráči. Radost má z toho, že na hráčích vidí velké odhodlání napravit nešťastně rozehranou kvalifikaci. Podle Haška během dvou dnů od pondělního srazu panuje v týmu velmi dobrá atmosféra. "Máme k dispozici nejlepší české hráče, kteří mohli na zápas přijet. Samozřejmě, že před kvalifikací může být kádr díky formě či zraněním trochu odlišný, ale na týmu vidím velké odhodlání," řekl kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Vlastimila Vláška

Nejspíše se bude mírně experimentovat s pozicemi hráčů

Připustil, že se chystá i trochu experimentovat; chtěl by vyzkoušet některé hráče na různých pozicích. "Chtěl bych si vyzkoušet některé hráče na různých pozicích," řekl novinářům, ale konkrétní jména z něj nikdo nedostal.

Dá se však předpokládat, že půjde především o pozice v obraně. Zdeněk Grygera může nastoupit v defenzivní řadě v podstatě kdekoliv, nabízela se možnost posunout do zálohy Marka Jankulovského, přičemž na jeho tradičním postu levého obránce mohl vyběhnout Michal Kadlec. "Marka vidím především jako obránce," utnul Hašek debaty na předzápasové tiskové konferenci. Trenér tajil i další záměry, jasné je pouze to, že do branky se postaví zastupující kapitán Petr Čech.

Původní složení se zřejmě zásadně nezmění

Česká sestava se přesto bude na většině postů asi podobat dřívějšímu složení. V tom je Haškův tým mnohem čitelnější než výběr Franka Vercauterena, jenž přivezl do Prahy 25 hráčů.

Zatímco Čechům budou chybět zraněný Tomáš Rosický, přestupující Radoslav Kováč a naposledy zřejmě i Jan Koller, belgický kouč nakonec nejspíš bude moci nasadit defenzivní oporu Thomase Vermaelena. Letní posila Arsenalu měla problémy s třísly, ale Vercauteren věří, že jeden poločas třiadvacetiletý bek zvládne. "V pondělí večer jsme se o tom bavili s Arsenalem, dostal svolení, že může nastoupit," řekl dnes kouč novinářům.

Z pětadvaceti hráčů, kteří budou ve výběru, může nasadit do zápasu pouze sedmnáct, a tak se jich na lavičku řada nedostane. "Od ostatních očekávám, že přijmou svou roli na tribuně," řekl kouč.

Zápas začne na teplickém stadionu v 17:20. Očekává se desetitisícová návštěva, pokladna na stadionu bude v den utkání otevřena od 10:00. Zápas rozhoduje německé trio Peter Sippel - Volker Wezel, Detlef Scheppe.

Předpokládané sestavy:

Česko: Čech - Grygera, Sivok, Rozehnal, Jankulovski - Pospěch, Jarolím, Polák, Plašil - Baroš, Svěrkoš.

Belgie: Stijnen - Vanden Borre, Simons, Van Buyten, Van Damme - Vertonghen, Fellaini - Hazard, Defour, Dembélé - De Sutter (Mpenza). 

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články