Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Liberec je po vítězství ve Vadúzu 1:0 blízko postupu

Vadúz - Fotbalisté Liberce zvítězili v úvodním utkání třetího předkola Evropské ligy na půdě lichtenštejnského Vadúzu 1:0 a výrazně se přiblížili postupu. Opatrné utkání dnes rozhodl jediným gólem v závěru prvního poločasu útočník Blažek. Odveta je na programu za týden. Liberecký kouč Ladislav Škorpil poslal do základní sestavy kompletní ofenzivní trio Kerič, Blažek, Liška, které mu kvůli žlutým kartám z minulé sezony chybělo při víkendové ligové remíze 1:1 s Kladnem. Zpočátku však museli hosté myslet především na obranu, i když do větších šancí se mírně aktivnější Vadúz vůbec nedostával.

Domácí sice zahrávali řadu standardních situací, ale liberecká stoperská dvojice s gólmanem Zlámalem všechny nebezpečné centry zažehnala. Na hřišti pak převládla bojovnost a osobní souboje a na brankové možnosti se čekalo až do závěru poločasu. Krátce poté, co si Zlámal poradil se střelou agilního Stegmayera, našel nejaktivnější liberecký hráč Kerič Blažka a spolupráce navrátilců do sestavy poslala Slovan dvě minuty před pauzou z první vážnější akce do vedení.

Domácí mohli Severočechům vrátit překvapivý úder hned po změně stran. V 50. minutě si naskočil na centr Cerrone a Zlámal mohl děkovat dobře postavené tyči. Účastník druhé švýcarské ligy dál dokazoval, že oproti 90. letům, kdy utrpěl v tehdejším Poháru vítězů pohárů s Hradcem Králové dva debakly 0:5 a 1:9, udělal velký pokrok. S favoritem hrál vyrovnaný duel a chvílemi byl dokonce aktivnější.

Domácí se čtvrthodiny před koncem snažili vystupňovat tempo, hrozili především vysokými centry do vápna, ale liberecká defenziva působila spolehlivě. Slovan si s výjimkou Petrickovy hlavičky, kterou už v nastavení odvrátil výborným obranným zákrokem Gebre Selassie, poměrně v klidu udržel těsný náskok a mohl se radovat z úspěšného vstupu do letošního ročníku evropských pohárů.

Škorpil: Byl to nesmírně obtížný zápas

Liberecký kouč Ladislav Škorpil přiznal, že jeho tým stálo utkání hodně sil. "Byl to nesmírně obtížný zápas. Vadúz se snažil využít domácího prostředí agresivním fotbalem, který opravdu bolel, což bylo dáno tím, že v jeho sestavě byli převážně Němci. Nám se přece jenom podařilo z jedné situace zhodnotit naši útočnou snahu v jeden cenný gól," pochvaloval si Škorpil na tiskové konferenci po zápase.

Z konečného výsledku měl radost, ale dvojzápas ještě nepovažoval za rozhodnutý. "Je to teprve poločas. Samozřejmě ta výchozí pozice je pro nás výhodnější, protože soupeř u nás musí vyhrát. V žádném případě ho ale nemůžeme podcenit," dodal Škorpil.

FC Vadúz - Slovan Liberec 0:1 (0:1)

Branka: 43. Blažek. Rozhodčí: Borg - Agius, Micaleff (všichni Malta). ŽK: Burgmeier, Koitka, Stegmayer, Noll, Ritzberger - Čorič, Blažek, Kelič.

Andrej Kerič
zdroj: gambrinusliga.cz
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články