Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Reprezentaci povede Hašek, radit mu bude Brückner

Praha - Českou fotbalovou reprezentaci povede ve zbytku kvalifikace mistrovství světa předseda svazu Ivan Hašek, kterému budou v rolích asistentů pomáhat Michal Bílek a Luděk Klusáček, koučem gólmanů se stal po krátké odmlce opět Jan Stejskal. Poradcem týmu bude Karel Brückner. Realizační tým byl jmenován do konce kvalifikačního cyklu. Hašek to oznámil po dnešním jednání výkonného výboru ČMFS.

Hašek označil současnou situaci za mimořádnou, proto byl rád, že mu výkonný výbor posvětil, aby tým vedl. "Mimořádná situace vyžaduje mimořádné řešení. Není to standardní postup - beru odpovědnost na sebe, je to krátkodobé řešení, ale od příštího kvalifikačního cyklu nastartujeme koncepční řešení, jehož součástí já už nebudu," uvedl Hašek.

Předseda ČMFS zároveň slíbil, že pokud by jeho mise dopadla úspěšně a Češi by postoupili, vzdal by se svých případných prémií ve prospěch mládežnického fotbalu. Současně také řekl, že práci trenéra reprezentace během podzimu bude stejně jako práci předsedy svazu vykonávat bez nároku na honorář.

Svazové vedení tak vyřešilo situaci ohledně národního týmu, který povede v krátké době již třetí realizační tým. Trenér Petr Rada byl odvolán v dubnu, dočasný reprezentační kouč František Straka vedl mužstvo pouze v přípravě proti Maltě a k 30. červnu jeho mise skončila.

Ivan Hašek:

"Strkám hlavu do oprátky. Ale jsem připravený čelit kritice. Důležité je, abychom se teď všichni semkli."

Další členy týmu oznámí Hašek příští týden

Hašek po svém zvolení předsedou ČMFS dával najevo, že jeho první volbou na kouče reprezentace je Karel Jarolím, ten mu však na poslední chvíli z angažmá couvnul. Svazový předseda se proto upnul k návratu devětašedesátiletého Brücknera, který tým vedl v letech 2002 až 2008. "Bude stále s týmem, na všech trénincích i na lavičce během utkání," vysvětlil Brücknerovu pozici Hašek.

Příští úterý se se všemi sejde, aby si nový realizační tým jasně rozdělil kompetence. Haškovým přáním také je, aby post reprezentačního manažera obsadil Vladimír Šmicer. "Tu nabídku už dostal. Pokud by ji přijal, musel by ale ukončit aktivní kariéru. Věřím, že nakonec opravdu manažerem bude. Umím si ho představit v roli, jakou třeba plní Oliver Bierhoff u německé reprezentace," prohlásil Hašek na adresu Šmicra, který se zotavuje z operace kolena a do přípravy s pražskou Slavií se zatím nezapojil.

Asistentem bude i Haškův kolega z Al Ahlí

Čtyřiačtyřicetiletý Bílek býval Haškovým spoluhráčem ve Spartě, společně se zúčastnili MS v roce 1990, kde Československo postoupilo do čtvrtfinále. Největším úspěchem v trenérské kariéře je zisk double se Spartou Praha v sezoně 2006/2007, naposledy působil ve slovenském Ružomberku.

Bílek byl dokonce druhou variantou jako hlavní kouč, pokud by výkonný výbor odmítl variantu s Haškem. Bílek se o nabídce dozvěděl krátce po odmítnutí Karla Jarolíma. "Samozřejmě mě to moc potěšilo, dlouho jsem neváhal," uvedl Bílek, k jehož rozhodnutí přispěl fakt, že jeho jednání o případném jiném dalším angažmá ještě nebyla příliš daleko.

O dva roky mladší Klusáček hrával první ligu v Bohemians, Liberci a Benešově, po skončení kariéry působil v českém fotbale naposledy jako hlavní kouč Hradce Králové. Poté následoval Haška na jeho arabskou misi v Al Ahlí, kde se podílel na zisku mistrovského titulu.

Trenér gólmanů Jan Stejskal se k mužstvu vrací, přestože Sparta již dříve avizovala, že trenéra k národnímu týmu uvolňovat nebude. Stejskal v téže funkci působil od roku 1997 do loňského roku. Kondičním trenérem bude Francouz Michele Dufour, s nímž Hašek spolupracoval už během působení v St. Etienne, Štrasburku i Al Ahlí. "Mluví třemi jazyky, je to veliký odborník ve své práci," potěšilo Haška, že přemluvil i dalšího osvědčeného spolupracovníka.

"Seděl jsem s ním čtyři hodiny a bavili jsme se o jeho roli u reprezentace. Už nechtěl být přímo v první linii, ale roli poradce se nebránil. Pořád je to člověk se spoustou nápadů, energie a strategických plánů. Navíc je jinou trenérskou generací než já, Luděk Klusáček i Michal Bílek. I tím nás může hodně obohatit," líčil Hašek.

Experti považují řešení vesměs za dobré

Nejvážnější kandidát a Haškův favorit na post reprezentačního trenéra Karel Jarolím, který místo nepřijal, to vnímá tak, že bylo nutné udělat rychlé rozhodnutí. "Dobrá volba, nedobrá volba? Bylo třeba jednat rychle a z toho to vycházelo. Ivan (Hašek) to bere jako dočasné krizové řešení. V současné situaci mu nejvíce záleží na tom, aby kvalifikace dopadla dobře. Jistě spoléhá na to, že ostatní, stejně jako on, pro zdar udělají maximum," řekl Jarolím.

David Jarolím:

"Já si myslím, že variant moc nebylo. Do konce kvalifikace přicházejí k týmu zkušení trenéři. Je to výjimečná situace. O panu Brücknerovi se mluvilo. Má plno zkušeností s tímto týmem, všechny hráče zná, já jeho návrat rozhodně vítám."

Kumulace dvou funkcí není podle bývalého internacionála Václava Daňka právě ideálním řešením. "Je to dost silné kafe. Na jedné straně bylo vyplněno to, co si spousta lidí přála a čekala, ale nevím, jestli to je úplně nejvhodnější kombinace. Ivan Hašek bude sedět na dvou židlích a sám jsem zvědav, jak to bude fungovat," řekl Daněk. Ačkoliv to nepovažuje za šťastné řešení, dopředu úspěšnost tohoto projektu nezavrhl. "Nejeví se mi to ideální, ale já zároveň ani netvrdím, že to je krok zpátky. Ivan je určitě schopný kouč. Jde o to, že skloubit obě funkce najednou je hrozně těžké. Reprezentační trenér by se tomu podle mého názoru měl věnovat na plný úvazek," dodal Daněk. 

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články