Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Fotbalisté Slavie zahájí prvoligovou sezonu proti Mladé Boleslavi

Praha - Fotbalisté pražské Slavie, kteří budou obhajovat mistrovský titul z posledních dvou sezon, zahájí prvoligový ročník 2009/10 domácím utkáním proti Mladé Boleslavi. Rozhodlo o tom dnešní losování v Praze. Liga začne o víkendu 25. a 26. července, prestižní derby pražských "S" je na programu v desátém kole na začátku října. Druhý tým uplynulého ročníku pražská Sparta odstartuje novou sezonu v Teplicích. Mírné změny čekají televizní přenosy a také Pohár ČMFS.

Oba nováčci nejvyšší soutěže naopak začnou na domácím stadionu. Bohemians 1905 přivítají v prvním kole Brno, Slovácko bude hostit Viktorii Plzeň. Z diváckého pohledu bude zřejmě nejzajímavější desáté kolo, v němž dojde v Edenu k pražskému derby a zároveň také k souboji dvou "Bohemek" mezi střížkovskými Bohemians Praha a "klokany" z Vršovic. Na podzim se bude hrát na Žižkově.

Nový ligový ročník vzešel z osvědčeného modelu podle "Frončkových tabulek". Na podzim se odehraje celkem šestnáct kol, poslední zápasy před zimní přestávkou čekají kluby o víkendu 21. a 22. listopadu.

Čtyři týmy, které dosud nemají vyhřívaný trávník - Bohemians Praha, Bohemians 1905, Kladno a Ostrava, musejí odehrát závěrečná dvě podzimní a první čtyři jarní kola na stadionu s vyhřívanou plochou. Zároveň se tyto kluby nemusejí bát finančních postihů. Výkonný výbor ČMFS sice před dvěma týdny navrhl, aby jim bylo strženo půl milionu z obnosu, který obdrží od marketingové společnosti STES, ale kluby na dnešním ligovém shromáždění možnost pokuty zavrhly.

Přesouvají se televizní přenosy

Od nového ročníku dojde ke změně vysílacích časů televizních přenosů. Tradiční pondělní dohrávku budou moci diváci sledovat na ČT2 se čtvrthodinovým posunem od 17:30, nedělní večerní zápasy na programu ČT4 byly přesunuty na sobotu od 18:00. "Televize si udělala průzkum sledovanosti a došla k tomu, že optimální bude tento model. Kluby, až na úplné výjimky, s tím nemají žádný problém," řekl na tiskové konferenci ředitel soutěže Ivo Lubas.

Na ligovém shromáždění byl dnes také slavnostně uzavřen minulý ročník a vyhlášeny výsledky ligových soutěží. Příbram si navíc odnesla cenu fair-play pro nejslušnější tým uplynulé sezony.

Drobnou úpravou projde Pohár ČMFS; od nové sezony se bude hrát dvoukolově už od osmifinále, kde bude osm nasazených a stejný počet přilosovaných týmů. První zápasy se vždy odehrají na hřišti nenasazeného celku.

Los 1. kola:

Bohemians Praha - Sigma Olomouc, Dynamo České Budějovice - FK Baumit Jablonec, Slavia Praha - FK Mladá Boleslav, FK Teplice - Sparta Praha, 1. FC Slovácko - Viktoria Plzeň, Slovan Liberec - SK Kladno, Baník Ostrava - FK Příbram, Bohemians 1905 - 1. FC Brno.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články