Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v alpském lyžování

Ve finišující lize jde o sestup i pohárové příčky

Praha - Fotbalová liga finišuje - dnes odpoledne bude zakončena posledním 30. kolem. V něm se kluby střetnou navzájem se stejnými soupeři, proti nimž loni v létě do soutěže startovaly. A o dramatický náboj nebude nouze. Jde totiž o druhé místo a vstupenku do předkola Ligy mistrů mezi Spartou a Libercem. Na účast v Evropské lize pomýšlí Mladá Boleslav, Olomouc a teoreticky také Jablonec. V souboji o druhé sestupové místo naopak bude smutnit jeden z trojlístku Kladno, Příbram a s nejhorší výchozí pozicí Zlín. Druhou ligu už s určitostí bude hrát Žižkov. Další informace najdete také na serveru fotbalzive.cz.

Velká sláva se chystá v pražském Edenu. "Sešívaní" po skončení zápasu převezmou pohár za ligové vítězství a radost chtějí fanouškům udělat i výsledkem. Navíc Slavia na novém stadionu v lize ještě nepoznala přemožitele, i když Liberec to na Slavii umí. Porazil ji v úvodním kole a na hřišti Slavie v minulosti už pětkrát naplno bodoval. Slávisté se navíc ohrazují proti spekulacím, že by mohli hodně zkomplikovat pozici Spartě, pokud by u nich třetí Liberec triumfoval. Liberečtí fotbalisté stále živí naději na získání druhé pozice a startu v předkole Ligy mistrů. K tomu ale v Edenu musí vyhrát a doufat, že se to samé nepovede Spartě v Mladé Boleslavi.

Boleslavští chtějí do Evropské ligy, v cestě jim stojí Sparta

Velké drama se čeká i v Boleslavi. Domácí hostí Spartu a mají jistotu, že pokud velkého rivala porazí, čtvrté místo a start v Evropské lize jim neunikne. Boleslav chce zapomenout na loňský vzájemný zápas, kdy Sparta odčinila předchozí tři prohry a z Mladé Boleslavi si odvezla čtyřbrankové vítězství. Středočeši ale letos na jaře doma tápou, vyhráli zde jediný zápas nad Teplicemi a jsou v této bilanci třetím nejhorším celkem ligy.

Olomouc má i na pátém místě pořád reálnou naději na účast v novém ročníku Evropské ligy. Podmínkou je porazit Bohemians a pak spoléhat na pomoc Sparty, která potřebuje zabodovat v Mladé Boleslavi. Bohemians už mohou hrát bez existenčních starostí, Pražané by dokonce rádi chtěli zaútočit na svoji premiérovou ligovou výhru na půdě soupeře. 


Jablonec má naději
na fotbalovou Evropu

Také Jablonec může na sedmém místě živit teoretickou naději na účast v Evropské lize. K tomu by ale potřeboval, aby Boleslav s Olomoucí své zápasy prohrály a sám porazil Zlín, který na sever Čech pojede bojovat o holý ligový život. Zlín potřebuje bezpodmínečně vyhrát a ještě spoléhat na to, že nezaboduje jeden z dvojice Kladno, Příbram, které mají před Zlínem dvoubodový náskok. Moravané, kteří vyhráli pět z posledních šesti zápasů, ale věří, že jejich mise nakonec bude úspěšná.

Příbram v Brně ještě nikdy nevyhrála a při svých posledních výjezdech na hřiště soupeřů je prakticky neškodná. Nezvítězila na nich v posledních 40 zápasech a pokud dnes nezíská tři body, překoná nelichotivý rekord Zlína z let 2004-2007. Středočeši navíc s Brnem prohráli čtyři poslední zápasy, ale k jistotě záchrany jim stačí získat bod. Kouč domácích Miroslav Beránek bude mít výhodu v tom, že má k dispozici oproti minulému kolu čtyři hráče. Mareček a Polách se uzdravili a Střeštíkovi s Čoupkem vypršel trest. 

Kladno se bude bít o udržení v lize

Také Kladno se musí až do posledního kola bát o záchranu. Jeho nevýhodou je to, že při bodové rovnosti má horší bilanci vzájemných zápasů s Příbramí a horší skóre než Zlín, takže ani remíza s Ostravou mu stačit nemusí, pokud Zlín vyhraje v Jablonci a Příbram neprohraje v Brně. Baník může alespoň částečně napravit dojem z bídného jara, během kterého jen jedinkrát zvítězil a ve třinácti zápasech nasbíral pouhých šest bodů.

V derby dvou Viktorií se domácí rozloučí nejméně na rok s nejvyšší soutěží. Žižkov se proti Plzni představí s hráči v sestavě, kteří na svou šanci čekají, a pro některé to bude i ligový test. Plzeň z posledních tří zápasů uhrála sedm bodů a na úspěšné vlně chce dokončit sezonu, po níž zřejmě už neopustí osmé místo. Viktoriáni se před duelem na Žižkově nabudili interní sázkou: pokud vyhrají, jejich trenér Pavel Vrba zaplatí posezonní pohoštění s pečeným seletem. V případě prohry či remízy půjde útrata na jejich vrub.

Klid už mají i České Budějovice, které v ligové derniéře s čerstvým vítězem Poháru ČMFS Teplicemi budou hájit svoji domácí tvrz, kde letos podlehli pouze Spartě ve čtvrtém kole. Teplice se před zápasem jen pomalu otřepávají z oslav, které zavládly po vítězství v Poháru ČMFS. Hráči dostali do dnešního odpoledne volno a hned po krátkém tréninku vyrazí na jih Čech.

Je nám líto, video expirovalo.
Poslední kolo odhalí druhý sestupující tým
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články