Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Druhým finalistou Ligy mistrů je Barcelona

Londýn - Fotbalisté Chelsea přišli ve třetí minutě nastaveného času o postup do finále Ligy mistrů. V odvetném semifinálovém utkání proti Barceloně dnes vedli od deváté minuty po krásném Essienově voleji 1:0, posledních 24 minut navíc hráli přesilovku po Abidalově vyloučení, ale v samém závěru vyrovnal z první nebezpečné střely na brankáře Petra Čecha Iniesta. Po domácí remíze 0:0 si tak 27. května zahrají římské finále s obhájcem titulu Manchesterem United Katalánci. Hráči Chelsea se po utkání pořádně zlobili na norského sudího Övreba za to, že je připravil o několik penalt. V jednu chvíli se zdálo, že dokonce dojde k jeho inzultaci.

Pozměněná sestava hře Barcelony neprospěla

K problémům se stoperskou dvojící, ve které scházeli Puyol s Márquezem, se musel hostující trenér Pep Guardiola vypořádat ještě s rozpadnutím ofenzivního tria Messi, Eto'o, Henry, neboť poslední jmenovaný nestihl doléčit zraněné koleno. Jeho místo v útoku zaujal Iniesta a v záloze nastoupil Keita.

Kreativita barcelonské hry změnami v sestavě viditelně trpěla. Chelsea od úvodu s přehledem zachytávala obávané kombinace hostů a sama se snažila o mnohem ofenzivnější pojetí než před týdnem. Ve třetí minutě měla ještě Barcelona štěstí, že Drogba špatně zpracoval balon, ale v deváté minutě už domácí vedli. Diváky rozjásal Essien a jeho úchvatný volej z 25 metrů, který s tečí břevna zaplul do sítě.

Chelsea působila kompaktním dojmem, Čech si moc nezachytal

Barcelona se musela tlačit dopředu a před Chelsea se díky tomu otvíral prostor pro brejky. Sedm minut po pauze měl po Anelkově přiťuknutí na noze pojišťující gól Drogba, který si elegantně položil obránce, ale Valdés jeho střelu skvěle vykopl. Odražený balon pak poslal těsně mimo Malouda.

V další sporné situaci zůstal rozhodčí k "Barce" pořádně velkorysý a evidentní Tourého faul na Drogbu na hranici vápna nechal bez potrestání. Katalánský celek však ani to neprobudilo. Pryč byla lehkost, s níž španělský velkoklub o víkendu smetl Real Madrid na jeho půdě 6:2. V 66. minutě navíc přišel o Abidala, jehož poslal sudí po letmém kontaktu s Anelkou přísně pod sprchy.

Deset minut před koncem pak Nor přehlédl jasnou Piquého ruku ve vápně a opět hostům odpustil penaltu. Když už Chelsea pomalu vyhlížela závěrečné oslavy, zmrazil celý stadion Iniesta, jenž ve třetí minutě nastavení po Essienově chybě překonal Čecha. Po posledním závaru, na který se vypravil přes celé hřiště i český gólman, Ballackova rána znovu zasáhla ruku jednoho z bránících hráčů, ale Övrebö mohutnými gesty rozpažil. Po závěrečném hvizdu pak schytal od rozčilených domácích fotbalistů spršku nadávek, což už však Chelsea do finále posunout nemohlo.

Didier Drogba
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články