Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

1. FC Brno za zásah proti fanouškům Baníku zaplatí

Brno - Policie naúčtuje fotbalovému klubu 1. FC Brno únorový zásah na jeho stadionu proti fanouškům ostravského Baníku a bude po něm žádat 80 tisíc korun. O vůbec prvním vyúčtování policejních nákladů v českém fotbale dnes informoval policejní prezident Oldřich Martinů. Sto policistů muselo zakročit proti příznivcům Baníku, poté co nad nimi ztratili pořadatelé kontrolu.

Zařízení je zčásti majetkem Brna a Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Klub 1. FC Brno má stadion pronajatý. Jihomoravská policie dlouho řešila, komu vlastně zákrok naúčtovat, zda majiteli, nebo uživateli. Nakonec se po poradě s policejním prezidentem rozhodla poslat účet přímo fotbalovému klubu. "Je mi jedno, jak s tím naloží, jak si to rozdělí. Ty peníze chceme, protože nesplnili, co splnit měli," uvedl Martinů.

Vedení klubu se k tomu zatím nevyjádřilo. "Budeme se tím zabývat, až budeme mít rozhodnutí v ruce," sdělil sportovní ředitel Radek Bělák. Již dříve prohlásil, že klub udělal přímo na stadionu pro zajištění bezpečnosti maximum a že by za policejní zásah platit neměl. Vedení zváží, zda částku nebude požadovat po odsouzených výtržnících.

Na stadionu v Brně zadržela policie pět lidí. Jednoho z nich poslal soudce na čtyři měsíce do vězení, třem nařídil veřejně prospěšné práce. Pátým potrestaným byl Polák, který dostal zákaz pobytu v České republice.


Vyúčtování vychází ze smlouvy s ČMFS

Na rozhodnutí policie čekal nejen 1. FC Brno, ale i Českomoravský fotbalový svaz. K vyúčtování zákroku opravňuje policii smlouva s ČMFS. Podle ní si mají kluby policejní zásahy na stadionech zaplatit, pokud pořadatelská služba nezvládne fanoušky, což se stalo na utkání Brna a Ostravy. Příznivci Baníku vtrhli před utkáním na hrací plochu. Zpět na tribuny je muselo zatlačit sto policistů.

Fotbalový stadion v Brně-Králově Poli patří městu a zčásti i Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Zařízení má 1. FC Brno v pronájmu. Fanoušci Baníku pronikli na hrací plochu patrně kvůli tomu, že branka oddělující jejich sektor od hřiště nebyla dostatečně pevná.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články