Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Policie odejde ze stadionů, věří, že to neuškodí

Praha – Policejní prezident Oldřich Martinů a prezident Českomoravského fotbalového svazu podepsali smlouvu o zajištění bezpečnosti na fotbalových stadionech. Smlouva určuje, kdo zodpovídá za neukázněné fanoušky. Zatímco na stadionech se budou o chuligány starat pořadatelé, mimo sportoviště bude dál klid zajišťovat policie. Policisté budou například doprovázet fanoušky během přesunů na stadiony. To by podle policie mělo přispět k lepší bezpečnosti.

Podle prezidenta Českomoravského fotbalového svazu Pavla Mokrého sice ne všichni uvnitř fotbalu s dohodou v této podobě souhlasí, ale i tak je přesvědčen, že jde o významný krok. "Ne všem se budou všechny povinnosti a práva líbit, ale jsem přesvědčen, že až za nějaký čas doceníme, že to bylo správné rozhodnutí," uvedl před podpisem smlouvy v budově ministerstva vnitra v Praze.

Nejvážnějším problémem, na který upozorňují někteří pořadatelé fotbalových utkání, je povinnost mít na stadionu bezpečnostní kamerový systém. "Dohoda počítá s tím, že tam máme přechodné období do července letošního roku," uvedl bezpečnostní manažer ČMFS Miroslav Platil.

Podle Langera se tímto policie nesnaží ušetřit

Ivan Langer:

"Je to změna, která má hlubší filozofický rozměr."

Ministr vnitra Ivan Langer, který smlouvu představil, sdělil novinářům, že policie nezmizí z ochozů kvůli tomu, že chce šetřit. "Je to změna, která má hlubší filozofický rozměr. Změna, která říká, že každý má svůj díl odpovědnosti," řekl ministr Langer.

Razantněji změnu charakterizoval policejní prezident Oldřich Martinů. Podle něj bude možné kvalitněji zabraňovat násilí, když se již policie nebude muset starat o neukázněné fanoušky na tribunách. "Už nebudeme déle suplovat pořadatelskou službu na stadionech, naopak se budeme věnovat plnění bezpečnostních úkolů mimo stadiony," řekl Martinů.

Policisté ovšem budou nadále k dispozici u stadionů a vstoupí dovnitř, pokud o to pořadatel požádá. "V tom případě policii náleží náhrada vynaložených nákladů," dodal Martinů.

Další velké změny přijdou příští rok

Podle ministra vnitra je pro udržování klidu na stadionech klíčová také novela trestního zákona, podle které může od začátku roku 2010 neukázněný fanoušek dostat alternativní trest zákazu vstupu na stadiony. "Toto je nejlepší forma trestu – zakázat člověku, pro kterého je smyslem života chodit na sportovní utkání, se takových utkání zúčastnit," uvedl Ivan Langer.

Ministerstva vnitra a spravedlnosti chystají také takzvanou pojízdnou soudní síň, díky které bude možné posoudit případné trestné činy, z jejichž spáchání mohou být fotbaloví fanoušci podezřelí, bezprostředně poté ve zkráceném řízení.

Bezpečnostní slabinou však stále zůstavají chybějící rámy u vstupu nebo nedostatečné kamerové systémy. "Nejsou centralizované tak, jak by měly být, a není tam takové monitorovací zařízení, jaké by mělo být," řekl Mokrý.

Podle Langera nový zákon o policii stanovil obdobné povinnosti, jaké mají pořadatelé fotbalových zápasů, i pro organizátory dalších sportovních utkání. Žádný jiný svaz než ČMFS ovšem žádnou smlouvu s policií zatím nemá. "Smlouva s fotbalem pomůže oběma stranám ke konkrétním opatřením, ale zákon platí od začátku roku už i pro další sporty," připomněl Langer, podle kterého se nikdo nebrání, aby do podobného vztahu vstoupila Policie ČR také se zástupci ledního hokeje.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články