Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Zemětřesení v Juventusu, Nedvěd a celá správní rada končí. Agnelliho nahradí Ferrero

Juventus Turín postihly velké změny. Předseda klubu Andrea Agnelli, viceprezident Pavel Nedvěd a kompletní správní rada rezignovali na své funkce. Důvodem je podle deníku Gazetta dello Sport podezření z falšování účetnictví. Novým předsedou klubu bude Gianluca Ferrero, o jeho nominaci do čela vedení informovala holdingová společnost Exor rodiny Agnelliových, která Juventus ovládá.

Pavel Nedvěd (vpravo) sleduje utkání Juventusu
zdroj: Profimedia autor: Profimedia

Novým výkonným ředitelem místo Maurizia Arrivabeneho se stane Maurizio Scanavino. Kompletní seznam kandidátů do nového představenstva chtějí zástupci holdingu oznámit do poloviny prosince. Valná hromada klubu byla přeložena na 18. ledna.

"Ferrero má solidní zkušenosti i potřebné technické znalosti stejně jako opravdovou vášeň pro Bianconeri, což z něho dělá nejlepšího kandidáta na tuto pozici," uvedl Exor v prohlášení na adresu zkušeného italského auditora. Scanavino je v současnosti manažerem vydavatelské skupiny GEDI, kterou většinově vlastní Exor.

Italské úřady obvinily vedení Juventusu z falšování účetnictví už loni, ale letos v dubnu byli všichni činovníci zproštěni viny. Od října ale byli Nedvěd a dalších 14 funkcionářů opět vyšetřováni.

Dlouholetý záložník Juventusu Nedvěd a další představitelé turínského celku jsou podezřelí, že v letech 2018 až 2020 si z přestupů fotbalistů brali protiprávní provize a investorům vykazovali falešné zisky.

Dvakrát kvůli tomu byla odložena valná hromada klubu, kde se měl schvalovat nový rozpočet. V ročníku 2021/22 zaznamenal Juventus rekordní ztrátu 254 milionů eur (asi 6,2 miliardy korun).

Další problémy by mohla Juventusu přidělat stížnost představitelů španělské nejvyšší soutěže. La Liga se obrátila na UEFA a vyzvala ji, aby turínský celek přísně potrestala za porušení finanční fair play.

La Liga si na počínání Juventusu stěžovala už letos v květnu. Z obcházení finančních pravidel UEFA obvinili španělští činovníci také Paris St. Germain a Manchester City.

Padesátiletý Nedvěd za Juventus nastupoval v letech 2001 až 2009 a získal s ním dva tituly. Po ukončení kariéry se bývalý hráč pražské Sparty nebo Lazia Řím přesunul do vedení klubu.

Šestačtyřicetiletý Agnelli se do čela turínského klubu postavil v květnu 2010. Pod jeho vedením "Stará dáma" získala rekordních devět mistrovských titulů za sebou. Celkem má Juventus na kontě rekordních 36 titulů.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články