Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Vystrčil ocenil medailemi legendární hráče z fotbalového šampionátu v Chile

Od senzačního stříbra československých fotbalistů na mistrovství světa v Chile letos uplynulo 60 let. Na jejich úspěch se ovšem nezapomíná. Posledním pěti žijícím členům národního týmu byla udělena medaile předsedy Senátu Miloše Vystrčila.

Je nám líto, video expirovalo.
Stříbrná medaile předsedy Senátu pro fotbalové legendy

Češi (Václav Mašek, Jan Lála, Josef Jelínek) a Slováci (Jozef Štibrányi, Adolf Scherer) společně vybojovali v Chile nečekané stříbro.

Tři z nich si ovšem z přímořského státu v Jižní Americe cenný kov domů nepřivezli. O to více si váží medaile předsedy Senátu. "Stříbrnou medaili dostalo tenkrát jen 11 hráčů, kteří hráli ve finále. A trenér. My, kteří jsme ve finále nehráli, jsme nedostali nic. Proto to beru tak, že jsem ji dostal teď. A velice si toho vážím," řekl Mašek.  

"Jsem nesmírně poctěný. Opravdu děkuji českému Senátu za toto ocenění, přidalo mi to deset roků života," doplnil Štibrányi.  

V roce 1962 se československá reprezentace, ve které zářil držitel Zlatého míče Josef Masopust, sklonila až ve finále před Brazílií v čele s Pelém. Zisk druhé stříbrné medaile - z první se radovala v Itálii 1934 - je nejvýraznějším zápisem v historii národního týmu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články