Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Sparta má nejhorší finanční výsledek ve své historii

Praha - Podle informací, který byly zveřejněny v úterý, činí loňská účetní závěrka klubu Sparta Praha -156 milionů korun. To je vůbec nejhorší výsledek v dějinách Sparty. Většinovým vlastníkem klubu je přitom od roku 2004 finanční skupina J&T. V předchozích letech se ztráty pohybovaly mezi 18 a 50 miliony korun. Vedení klubu ve výroční zprávě zdůvodňuje vznik rekordní ztráty především nedostatečnými příjmy z prodeje televizních práv na zápasy Poháru UEFA. V minulé sezoně přitom hrála Sparta v základní skupině, v té současné dokonce vypadla hned v prvním kole s Dinamem Záhřeb.

Tržby z prodeje suvenýrů i z návštěvnosti rostou. Podle redaktora časopisu Hattrick Štěpána Filípka je marketingová strategie Sparty v pořádku. Nedaří se však sportovní výkony, a to zejména na evropské úrovni. "Přísun peněz z Ligy mistrů, což může být i 100 milionů jen za účast v základní skupině, je pro české kluby nesmírně důležitý," vysvětluje Filípek. Z českých klubů je však v tomto ohledu úspěšná jen Slavia. Filípek je přesvědčen, že platové ohodnocení hráčů Sparty také neodpovídá jejich výkonům. Špatný je však i výběr fotbalistů.

Sparta je spojena s partnerem skupiny J&T Danielem Křetínským. Je otázkou, nakolik přinese toto partnerství klubu profit. V tuto chvíli se podle Filípka nezdá, že by měla Sparta ujasněnou politiku, přinejmenším se však o ní mluví, což by mohlo otevřít obchodní kontakty.

Představenstvo akciové společnosti, jejímž většinovým vlastníkem je od roku 2004 finanční skupina J&T, se rozhodlo v prosinci situaci řešit zvýšením základního kapitálu společnosti o 106 milionů korun.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články