Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Zemřel Jozef Vengloš. Jako asistent byl u zlata z ME, jako trenér u bronzu

Československý fotbal přišel o jedno z velkých jmen. Ve věku 84 let zemřel bývalý úspěšný trenér Jozef Vengloš. V roce 1976 byl jako asistent u triumfu reprezentace na mistrovství Evropy, o čtyři roky později už jako hlavní kouč dovedl národní tým k bronzu. Od 17:05 a 21:50 sledujte na ČT sport dokument Bronzový Jozef Vengloš.

Je nám líto, video expirovalo.
Zemřel Jozef Vengloš. Slavnému fotbalovému trenérovi bylo 84 let

"Celý slovenský fotbal se v úterý večer potáhl černým suknem, smutek zasáhl každého z nás. Vyjadřujeme hlubokou soustrast nejbližším, manželce Evě a synům Jozefovi a Jurajovi. Pane Vengloš, nikdy nezapomeneme a vždy budeme s úctou vzpomínat," uvedl svaz na webu.

Vengloš patřil k nejvýznamnějším postavám československého fotbalu. Reprezentaci dovedl na dvě mistrovství světa a v roce 1990 se díky angažmá v Aston Ville stal prvním zahraničním trenérem v anglické lize. Poté trénoval také Celtic Glasgow nebo Sporting Lisabon.

Jako asistent byl Vengloš také u slavného triumfu Československa na mistrovství Evropy v roce 1976 v Bělehradě. Po rozpadu Československa byl prvním trenérem slovenské reprezentace a poté působil i jako expert světové federace pro vzdělávání trenérů.

Pro FIFA a UEFA pracoval jako technický delegát na mezinárodních akcích a do roku 2010 nechyběl na jediném mistrovství světa a Evropy. V roce 2007 získal od UEFA diamantový řád za zásluhy o rozvoj fotbalu a před sedmi lety dostal nejvyšší ocenění i od FIFA.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články