Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Slavia se může v Nice přiblížit postupu. Liberec chce napravit debakl, Sparta najít ztracenou formu

Fotbalisté Slavie se po dvou domácích výhrách představí v Evropské lize na hřišti Nice. V případě úspěchu proti soupeři oslabenému nákazou covid-19 by se červenobílí výrazně přiblížili účasti ve vyřazovací části soutěže. Sparta hostí skotský Celtic. Letenští se sice před třemi týdny výhrou 4:1 v Glasgow vrátili do hry o postup, pak ale prohráli oba ligové zápasy. Liberec by proti Hoffenheimu rád napravil historicky nejvyšší debakl v pohárech 0:5, který kvůli masivnímu výskytu koronaviru v týmu utrpěl v úvodním duelu v Německu. Přímý přenos utkání Nice - Slavia sledujte v přímém přenosu od 20:40 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Utkání Slavia - Nice
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Slavia vyhrála nad Nice první vzájemný duel ve skupině v Edenu 3:2 i díky dvěma gólům útočníka Jana Kuchty navzdory tomu, že jí kvůli koronaviru chybělo pět hráčů.

Francouzský celek ale postihlo onemocnění covid-19 ještě hůře, protože se nakazilo minimálně deset hráčů a k tréninku se vrátil teprve v pondělí.

Víkendové utkání Nice s Marseille tak bylo odloženo, zatímco český šampion v ligové generálce vyhrál v Opavě drtivě 6:0, čímž vyrovnal nejvyšší vítězství v sezoně.

Asistent trenéra Slavie Zdeněk Houštecký zápas považuje za klíčový k postupu. Zatímco slávisté s Leverkusenem zatím získali šest bodů, Nice s Beer Ševou tři.

Je nám líto, video expirovalo.
Slavia se chystá na Nice, Sparta musí podruhé porazit Celtic

"Víme, o co hrajeme, a oni to vědí taky. Tenhle zápas je, dá se říct, nejdůležitější. Kdybychom vyhráli, už by nám asi v podstatě stačila jen jedna remíza a postupujeme," prohlásil Houštecký. Slavia ale na hřišti francouzského klubu uspěla naposledy před 25 lety, když vyhrála 1:0 v prodloužení v Lens.

Pro červenobílé je to v této sezoně poprvé, co před utkáním Evropské ligy nastoupili v domácí soutěži. Díky porážkám Sparty a Plzně navíc navýšili své vedení v lize už na čtyři body.

"Rozpoložení je teď fantastické. Kluci zase najeli na to, co nás vždy zdobilo, absolutně stoprocentní přístup po všech stránkách. Doufejme, že nám to vydrží, nálada je fakt výborná. Doufejme, že se to přenese i do zápasu a uspějeme," uvedl Houštecký.

Utkání Celtic Glasgow - Sparta Praha
zdroj: ČTK/AP autor: Andrew Milligan

Sparta řeší zranění i chybějící formu, Celtic protesty fanoušků

Řada zranění a nepříjemný výpadek formy trápí před zápasem s Celticem Spartu. Letenští od vysoké výhry ve Skotsku v lize nebodovali a ve dvou zápasech v Plzni a doma s Českými Budějovicemi sedmkrát inkasovali. Odveta je pro oba celky klíčová, reálnou naději na postup si uchová pouze vítěz.

Na výsledcích Sparty se podepsala i řada absencí. Proti Dynamu chyběli zranění útočníci Adam Hložek s Liborem Kozákem, záložník Adam Karabec a obránci Lukáš Štetina, Dávid Hancko a Ondřej Čelůstka. A především ztráta defenzivních hráčů byla pro Spartu velmi citelná.

Trenér Václav Kotal proto chystá změny v sestavě. Jednou z nich by mohl být i návrat Hancka. Slovenský obránce v tomto ročníku nastoupil pouze k jedinému zápasu. Před třemi týdny byl v základní sestavě právě proti Celticu. Poté však kvůli zdravotním potížím znovu vypadl ze sestavy a vrátit by se mohl na odvetu.

"Pokud se vyjádří, že je připraven, tak by měl nastoupit," řekl Kotal. "Věřím, že je tím hráčem, který dodá obraně klid. Ale bude to otázka práce celého týmu a organizace celé defenzivy. A samozřejmě s ohledem na poslední výsledky přijdou i další změny v sestavě," dodal.

"Celtic jsme sledovali a hráli na čtyři i na tři obránce, na to budeme reagovat. Nyní hlásí, že chtějí hrát ofenzivně, tak jsem na to zvědavý. Věřím, že hráči si uvědomí, že jen kolektivní a zodpovědný výkon nám může přinést výsledky," prohlásil osmašedesátiletý kouč.

V dobrém rozpoložení však není ani Celtic. Před třemi týdny utrpěl rekordní domácí porážku v Evropské lize a ve skotské lize vyhrál jen jedno z posledních čtyř utkání. V tabulce ztrácí The Hoops na arcirivaly Rangers 11 bodů a zisk desátého titulu v řadě je v ohrožení.

Také proto před stadionem v Glasgow protestovali fanoušci a požadovali odstoupení trenéra Neila Lennona. "Mrzí mě to, ale mají na názor právo. Teď se nám moc nedaří, ale to se stane všem týmům. Já teď řeším pouze naši šanci na postup, kterou si udržíme jen v případě, že vyhrajeme," řekl severoirský kouč.

Trenér Liberce Pavel Hoftych
zdroj: Reuters

Liberec chce být proti Hoffenheimu konkurenceschopný, favorita zkusí potrápit

Před třemi týdny si Liberec z Německa přivezl debakl 0:5. V odvetě ale už budou mít Severočeši k dispozici většinu uzdravených opor. Hoffenheim ve skupině dosud neztratil ani bod a k jistotě účasti v jarní fázi mu stačí remíza. Hostům bude dál chybět český bek Pavel Kadeřábek, jenž zůstal v Německu.

Slovan má s deseti inkasovanými góly nejhorší obranu soutěže a v Hoffenheimu Liberec ze zdravotních důvodů hned 15 hráčů. Koronavirus poté zasáhl i Hoffenheim, který dokonce musel do karantény, ale téměř všichni hráči se již opět zapojili. Na marodce hostů je i zraněný český obránce Pavel Kadeřábek.

"Teď máme určitě větší šance. První zápas byla trochu beznaděj. Dalo se lehce spočítat, že šance na dobrý výsledek je nula, zázraky se v tomto případě nedějí. Ale teď už jsme nachystaní a zázrak se podařit může. Jsme doma, známe to tu," řekl kouč Slovanu Pavel Hoftych.

"Už můžeme využít rychlá křídla, to nám minule chybělo. Pokud odvedeme více než stoprocentní výkon, zázrak se může stát. Ale samozřejmě česká a německá liga jsou dva rozdílné světy. Hoffenheim je favorit, kvalita ve všech činnostech je na jeho straně," dodal Hoftych.

"Chceme odehrát dobrý zápas se špičkovým soupeřem a být konkurenceschopní. Pokud budeme mít den, můžeme i bodovat. Pak se můžeme bavit o něčem dalším. Musíme být hlavně dobře nachystaní," uvedl Hoftych. Liberec oba domácí pohárové zápasy v sezoně vyhrál 1:0.

Liberec po reprezentační pauze prohrál doma 1:3 s Jabloncem. "Zápas jsme si vyhodnotili. Dohnala nás covidová pauza. U každého měla jiný průběh, hráči naskakovali postupně. Pro některé to byl zápas po měsíci," dodal kouč Slovanu, který kvůli úmrtí matky v prohraném severočeském derby na lavičce chyběl.

Hoffenheim sice vládne skupině Evropské ligy, ale v Bundeslize je po sérii šesti zápasů bez vítězství až na 12. místě. V pondělí se už ale po koronaviru vrátila do tréninku většina hráčů. "Mohou mít ještě nějaké absence, ale nemyslím si, že zásadní. Jsou to Němci, nehrozí žádné podcenění," řekl Hoftych.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články