Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Berbrovým zatčením a vazbou pro funkcionáře se bude zabývat výkonný výbor FAČR

Zatčením místopředsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) Romana Berbra v souvislosti s obviněním 20 osob z korupce a ovlivňování výsledků zápasů se bude odpoledne zabývat výkonný výbor FAČR. Mimořádné zasedání svolal předseda asociace Martin Malík, který vystoupí s požadavky na řešení situace.

Berbr je jednou z 20 obviněných osob v kauze údajného ovlivňování výsledků zápasů nižších soutěží prostřednictvím rozhodčích. Místopředseda FAČR za Čechy byl v neděli vzat do vazby, do níž podle České televize putovali také sportovní ředitel druholigového Vyšehradu Roman Rogoz, rozhodčí Tomáš Grimm a bývalý prvoligový hráč Michal Káník.

Kriminalisté tvrdí, že ovlivňování zápasů řídila organizovaná zločinecká skupina. Podle médií mělo jít hlavně o utkání Vyšehradu, který v sezoně 2018/19 postoupil ze třetí do druhé ligy. Jaká měla být Berbrova role, zatím není jasné.

"Na základě rozhodnutí předsedy FAČR se svolává na 15. hodinu prostřednictvím videokonference mimořádné zasedání VV FAČR. Na zasedání přijde Martin Malík s konkrétními požadavky, které bude chtít, aby výkonný výbor vzhledem k aktuální situaci schválil," uvedl mluvčí Michal Jurman s tím, že poté bude následovat tisková konference.

Co bude Berbrovo zatčení pro asociaci znamenat, zatím není jasné. Média místopředsedu FAČR dlouhodobě označují za kontroverzní osobu, která má coby bývalý rozhodčí velký vliv na sudí i na dění v celém českém fotbale.

Kauzu spustil páteční zásah kriminalistů na několika místech v zemi včetně sídla FAČR na pražském Strahově. Policisté zadrželi 19 lidí a 15 z nich už v sobotu propustili. Jedna osoba byla od začátku stíhána na svobodě.

Vrchní státní zastupitelství, které kauzu dozoruje, ani kriminalisté se k totožnosti obviněných nevyjádřili. Podle médií jde vedle Berbra, Rogoze, Grimma a Kaníka převážně o rozhodčí, z nichž řada figuruje na listině pro profesionální soutěže hlavně jako asistenti.

V aféře figuruje i jméno Chovance

V textu obvinění v korupční kauze kolem zápasů ve druhé a třetí lize figuruje také jméno Jozefa Chovance. Předseda komise rozhodčích FAČR podle serveru lidovky.cz po setkání s obviněným Romanem Rogozem změnil delegaci rozhodčích na květnový zápas Vyšehradu s Líšní.

Zdroj
ČT sport, ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články