Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Mířili na Olymp, skončili v insolvenci. Radotínské sny o velkém fotbale dopadly neslavně

Turbulentní pětiletka radotínské Olympie končí neslavně, klub míří do insolvence. Olympia, která se po historickém úspěchu v podobě postupu do druhé ligy přestěhovala s novým majitelem a velkými plány z Hradce Králové do Prahy, figurovala v nedokončené sezoně na předposledním místě přeboru. A další sezonu už nejspíš nepřidá, nesplacené závazky klubu činí aktuálně téměř 19 milionů korun. Česká televize to zjistila z insolvenčního rejstříku.

Utkání Olympia Praha - Opava
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Ještě před pěti lety se na hradeckém předměstí v Kuklenách hrál jen krajský přebor. Ten ale Olympia ovládla, totéž se povedlo o rok později v divizi a malý hradecký klub poprvé v historii nahlédl do ČFL.

V ní sice skončila Olympia těsně druhá, ale poté, co vítězné Jirny posun do celostátní soutěže odmítly, spadla druhá liga do klína Východočechům. V té době také klub převzal řecký podnikatel Angelos Goulis, který se netajil velkými plány.

Olympia se proto přestěhovala do Prahy, kde měla pokračovat jako profesionální klub. "Plánem bylo vybudovat silný fotbalový klub včetně všech mládežnických družstev, který by v budoucnu bojoval i o postup do nejvyšší soutěže," cituje insolvenční návrh vizi majitele Olympie.

Už v té době ale měl klub problémy, finančnímu úřadu v Hradci Králové dlužil doplatek na DPH téměř 750 tisíc korun. Kritickou situaci pro Olympii zažehnal právě majetkový vstup Goulisovy společnosti Asteras, která většinu pohledávek uhradila.

Přes vyhnanství na pražském Strahově skončil klub pod jménem Olympia Praha v druhé lize třináctý a zachránil se. Na další sezonu se ale sloučil s Radotínem, znovu přejmenoval a přihlásil se pouze do ČFL.

Další finanční potíže přišly v průběhu sezony 2018/2019. Mimo jiné bývalý jednatel klubu Miloš Sazima zažaloval Olympii o 290 tisíc korun. Požadoval odměnu za krátké období, kdy klub trénoval, u soudu ale neuspěl.

Fotbalové byl tým poměrně úspěšný, ve třetí lize vybojoval čtvrtou příčku se ztrátou pouhých tří bodů na druhé Zápy. Finanční těžkosti ale Olympii doháněly čím dál víc a v aktuální sezoně působil klub znovu pouze v přeboru.

Exekuce následně znemožnily další fungování klubu, který teď sám na sebe podal insolvenční návrh. Sen o vybudování dalšího profesionálního klubu v Praze tak skončil definitivně krachem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články