Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

UEFA odložila červnové mezistátní zápasy a zrušila mládežnické šampionáty

Po odkladu mistrovství Evropy rozhodla UEFA o dalším vývoji. Kvůli pandemii koronaviru Evropská fotbalová unie odložila všechny červnové mezistátní zápasy. Hrát se mimo jiné mělo play-off o postup na Euro, které se ale bude konat až za rok. Většina národních týmů včetně české reprezentace dosud neměla na červen určené konkrétní soupeře.

UEFA po videokonferenci s generálními sekretáři všech 55 členských svazů také prodloužila přerušení všech svých soutěží včetně evropských pohárů - Ligy mistrů a Evropské ligy, a to až do dalšího oznámení. Výkonný výbor unie pak úplně zrušil květnové mistrovství Evropy fotbalistů do 17 let a červencové Euro hráček do 19 let.

Na červen byl původně před dvěma týdny přeložen březnový reprezentační termín. Český celek se měl představit v USA ve dvou přípravných zápasech s Mexikem a Hondurasem. Už tehdy bylo jasné, že cesta do Spojených států padne.

Na červen dosud národní celek neměl určený zápasový program podobně jako většina členských zemí UEFA. Jasno bylo o složení play-off o Euro podle Ligy národů, kterého se účastní 16 týmů.

S odložením šampionátu byla také zrušena přípravná utkání v Itálii a s Rakouskem, která měli čeští reprezentanti naplánovaná jako poslední dvě prověrky před mistrovstvím. Není jasné, jak UEFA s červnovým termínem naloží. Na podzim už by totiž měl začít nový ročník Ligy národů.

Fotbalové poháry Liga mistrů a Evropská liga se zastavily v průběhu osmifinále. UEFA uvedla, že brzy plánuje stanovit nové termíny, kdy by se klubové soutěže mohly dohrát.

Zatímco šampionáty hráčů do 17 let a hráček do 19 let UEFA úplně zrušila, finálové turnaje devatenáctek a hráček do 17 let zatím jen odložila, neboť jsou kvalifikací na mistrovství světa. Odloženo bylo také finále futsalové Ligy mistrů.

"Jednání trvalo dvě a půl hodiny a bylo opravdu po všech směrech náročné. Hledají se v tuto chvíli odpovědi na desítky témat, která nikdo nikdy před námi neřešil," uvedl generální sekretář Fotbalové asociace ČR Jan Pauly.

"Musím říct, že UEFA odvádí v tomto směru opravdu skvělou práci a chová se v současné situaci jako správný lídr. S kolegy jsme prakticky v každodenním kontaktu, další jednání ve skupině generálních sekretářů nás čeká v druhé půlce dubna," dodal Pauly.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články