Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

BLOG: Berbr neoprávněně ovládal rozhodčí, ale oprávněně vládne dál

Je cosi shnilého ve státě českém. Největší dramatik všech dob William Shakespeare, doufám, promine, že jsem citát, který on vložil do úst dánskému princi Hamletovi, použil pro tuzemské účely. Hodí se totiž náramně na Fotbalovou asociaci ČR. Dokonce to potvrdil i soud, k němuž se odvolali místopředseda FAČR Roman Berbr a jeho přítelkyně Dagmar Damková, aby se domohli omluvy od bývalého rozhodčího Tomáše Kovaříka.

Roman Berbr
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Bývalý rozhodčí totiž v rozhovoru pro deník Sport před lety uvedl, že Berbr neoprávněně ovlivňoval a ovládal rozhodčí, jimž šéfovala jeho přítelkyně Damková, což se zmíněné dvojici nelíbilo. Soud však uznal, že řečené byla pravda - "odpovídá to tehdejší realitě," uvedl předseda odvolacího senátu Tomáš Novosad.

Takže nic, omluva nebude a... co bude dál? Dál už nebude nic.

No, nedivte se. Je to nejspíš pro nezasvěcené překvapivé, ale je to tak. Místopředseda fotbalové asociace už sice nevystrkuje drápy tak výrazně, jako to dělal v době "tehdejší reality", ale mocným mužem tuzemského fotbalu, který umí tahat za ty správné nitky, zůstává dál.

FAČR je totiž státem ve státě. Jeho vedení si volí jeho členové a ti zase vědí, kdo má moc a jak s ní umí zacházet. Vědí, že když budou loajální, tak jim nějaká ta kostička od panské hostiny pod stůl přiletí. A taky vědí, že v opačném případě se jim reakce taky nevyhne.

Je nám líto, video expirovalo.
Haindlová: Berbrův vliv ve FAČR je stále značný

To třeba přijede rozhodčí a tým, jehož zástupce podporuje jiného kandidáta na významnou pozici ve vedení fotbalu než Berbr, se nestačí divit. Létají červené jako při mariáši a góly padají do té správné branky jeden za druhým. Své o tom vědí například v Novém Strašecí, Převýšově, Roudné a Doubravce, kde před šesti lety podpořili Markétu Haindlovou na post předsedkyně FAČR. To pak byl nářez! Nebo zářez? Obojí je správně.

A nedělám si velké iluze o tom, že tehdejší realita se zase tak moc liší od reality současné. Vidím v tom spíš jen začarovaný fotbalový kruh, jehož mantinely s pomyslnou kružnici v ruce vyznačuje nejspíš stále právě Berbr. A přes Martina Malíka, téměř neviditelného předsedu, dál z pozice šedé eminence vládne českému fotbalu.

Jen pro úplnost. Malík byl zvolen do funkce předsedy po odchodu Miroslava Pelty, který odstoupil poté, co byl vyšetřován v souvislosti s ovlivňováním rozdělování peněz ve sportu. Nicméně odstoupil sám, což nebývá v těchto krajích obvyklé, ale naopak obvyklé bývá - přiživit se ze státních peněz.

A ty peníze dál proudí do českého fotbalu, kde o nich rozhoduje například Berbr. Všehoschopný muž se značně poskvrněnou minulostí i praxí u StB, v čemž ale v tomto státě není ve vysoké funkci sám.

Jestli se vám přese všechno zdá, že fotbal je pěkná hra, tak se nedejte otrávit, protože tomu tak je, ale ten vzduch kolem už by bylo na čase pročistit. Například Berbr zvolil samočisticí způsob, když před dvěma lety slíbil, že v dalších volbách už kandidovat nebude. Věřte? Nevěřte?

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články