Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Fotbalová Sparta má údajně ekonomické problémy, klub to odmítá

Praha - Fotbalová Sparta Praha je v ekonomické tísni, náhlou stomilionovou ztrátu v účetnictví prý musel pokrýt majitel klubu, jímž je finanční skupina J&T. Uvádí to dnešní Lidové noviny, podle kterých se u Sparty spojily sportovní neúspěchy na mezinárodní scéně i současná hospodářská krize. Sparta to však odmítá s tím, že vlastník jen navýšil základní jmění klubu. Nynější krize se prý navíc hospodaření klubu zatím nedotkla.

Podle LN se v rozpočtu Sparty objevila mezera ve výši 100 milionů korun. "O tu se musel 'postarat' majitel klubu, společnost J&T. Finanční skupina tak Spartě půjčila na provoz. Aby hospodaření klubu nebylo zatíženo dalšími finančními závazky, rozhodla se J&T půjčky vzdát výměnou za další akcie," tvrdí LN.

Nemáme problémy, naopak jsme silnější, tvrdí Sparta

Sparta dnes ale tyto dohady odmítla. "Navýšení základního kapitálu Sparty o 100 milionů korun ze strany vlastníka naopak znamená, že Sparta bude finančně ještě silnější," tvrdí personální ředitel klubu Jakub Otava.

Lidové noviny upozorňují, že klub má aktuálně další finanční závazky ve výši 400 milionů korun. Podle klubu jde v tomto případě o běžné bankovní úvěry. "Každá zdravá firma, která si to může dovolit, čerpá úvěry. Není to známka problému, ale naopak finančního zdraví. Jedná se o standardní komerční úvěry, které jsou nejefektivnějším zdrojem financování," řekl dnes Otava.

Sparta tvrdí, že na provoz a chod prvoligového klubu nemají finanční zádrhele v rozpočtu významný efekt. Podle mluvčího klubu Tomáše Křivdy hráči dostávají své platy včas.

Co stálo za odvoláním Přemysla Beneše? 

Současné ekonomické dění v klubu může mít souvislost i s odchodem Přemysla Beneše. Odcházející sportovní ředitel Letenských býval kdysi finančním ředitelem klubu. Křetínský ale Benešův odchod vysvětluje enormním pracovním zatížením činovníka, které s finančními transakcemi nijak nesouvisí.

Pražský klub dnes navíc odmítl, že by finanční operace nějak souvisely se současnou hospodářskou krizí. "Pokud by se měla Sparty dotknout, tak jedině v dopadu, v jakém se dotkne jejích sponzorů, a pokud by poklesla hodnota transferového trhu. Ale s našimi nejvýznamnějšími sponzory intenzivně komunikujeme a všichni se těší velmi dobré finanční kondici. Výrazný propad na transferovém trhu jsme rovněž zatím nezaznamenali," dodal Otava.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články