Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Přijatelný los. Plzeň vyzve v Evropské lize Dinamo Záhřeb, na Slavii čeká Genk

Los, který se určitě dá označit jako schůdný. Alespoň papírově. Plzeň se soupeře pro druhé kolo Evropské ligy dozvěděla jako první - dostala chorvatské Dinamo Záhřeb. Přijatelný celek následně přihrál los ve švýcarském Nyonu také Slavii. Pražané vyzvou vedoucí mužstvo belgické ligy Genk. Oba čeští zástupci by měli začínat dvojzápas 14. února na domácím hřišti. Přímý přenos vybraného utkání Evropské ligy odvysílá ČT sport a web ctsport.cz.

Los Evropské ligy
zdroj: Reuters autor: Eric Gaillard

Je potřeba přiznat, že českým klubům hrozili velmi silní soupeři. Vylosovány mohly být třeba Chelsea, Arsenal či FC Sevilla.

Souboj Plzně s Dinamem, jehož český levý obránce Jan Lecjaks momentálně hostuje v jiném chorvatském klubu Lokomotivě Záhřeb, bude klíčový i z pohledu koeficientu. Čeští zástupci totiž budou na jaře bojovat i o to, aby se dostali do elitní patnáctky žebříčku, což by jim i pro sezonu 2020/21 zajistilo pět účastnických míst v pohárech.

Tuzemské kluby nyní figurují na 16. místě s náskokem 0,5 bodu na sedmnácté Chorvatsko, takže v případě postupu Plzně bude mít český fotbal jistotu nejhůře 15. pozice. V současnosti čtrnácté Dánsko totiž už v jarních bojích nemá zástupce a Česko se před něj dostane, pokud uhraje aspoň jednu remízu. Na aktuálně patnácté Švýcarsko ztrácejí tuzemské kluby jen 0,025 bodu a nahrálo jim, že poslednímu zástupci helvétského kříže Curychu přisoudil los silnou Neapol.

Co české kluby ukázaly v základních skupinách a jakou mají v porovnání s Evropou sílu? Poslechněte si nový Fotbal fokus podcast:

Dinamo vede s jedenáctibodovým náskokem tabulku chorvatské ligy a v předchozích 13 sezonách se dvanáctkrát radovalo z titulu. Záhřebský celek vyhrál svou skupinu Evropské ligy, v konkurenci Fenerbahce Istanbul, Trnavy a Anderlechtu Brusel si připsal čtyři vítězství a dvě remízy.

"Je to tým, který vyhrál skupinu Evropské ligy bez prohry. Je to známé mužstvo plné skvělých fotbalistů, nebude to jednoduchý soupeř. Všichni víme, že my i Slavia musíme uhrát pro český fotbal co nejvíc bodů. Oba týmy pro to uděláme vše," řekl plzeňský kouč Pavel Vrba.

"Los mohl být lepší i horší. Viktoria přichází z Ligy mistrů, je bezpochyby kvalitní soupeř. Je mírným favoritem, ale máme šanci a já věřím, že postoupíme. Bude to atraktivní zápas pro naše fanoušky, jsem si jistý, že plno z nich dorazí do Čech," řekl kouč Dinama Nenad Bjelica.

Z šesti pohárových zápasů s českými soupeři vyhrálo Dinamo jediný. Naposledy však po dvou remízách 0:0 doma a 3:3 venku díky většímu počtu gólů na soupeřově půdě vyřadilo v roce 2008 v Poháru UEFA Spartu.

Plzeňský kouč Pavel Vrba slaví postup do play-off Evropské ligy
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Také soupeř Slavie Genk ovládl skupinu Evropské ligy, v soubojích s Malmö, Besiktasem Istanbul a Sarpsborgem utrpěl jedinou porážku. Aktuální lídr belgické ligy naposledy slavil domácí titul v sezoně 2010/11.

Genku stále patří český obránce Jakub Brabec, který v srpnu zamířil na hostování s opcí do tureckého Rizesporu. V minulosti za belgický klub hrával i další reprezentační obránce Daniel Pudil.

"Určitě se neztotožňuji s názory, že je Genk papírově nejslabší tým z losu. Stačí se podívat na tabulku, vedou belgickou ligu s velkým náskokem," řekl trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Je nám líto, video expirovalo.
Los Evropské ligy určil soupeře Slavii i Plzni

S Genkem se z českých klubů dosud utkala jen Sparta, která v roce 2002 ve 3. předkole Ligy mistrů vypadla po prohře 0:2 venku a vítězství 4:2 doma.

Český fotbal má dva zástupce v jarní části pohárů poprvé od sezony 2013/14, kdy si ve vyřazovací fázi zahrály Plzeň a Liberec. Západočeši tehdy přešli přes Šachtar Doněck a vypadli s Lyonem.

Plzeň se do Evropské ligy kvalifikovala díky třetímu místu v základní skupině Ligy mistrů a jarní část pohárů si zahraje podruhé za sebou. Naopak Slavia, která postoupila díky druhému místu ve skupině Evropské ligy, vydržela v pohárech přes zimu poprvé od sezony 2007/08.

Los 2. kola Evropské ligy:

PLZEŇ - Dinamo Záhřeb, SLAVIA - Genk, Bruggy - Salcburk, Rapid Vídeň - Inter Milán, Krasnodar - Leverkusen, FC Curych - Neapol, Malmö - Chelsea, Doněck - Frankfurt, Celtic - Valencia, Rennes - Betis Sevilla, Olympiakos - Dynamo Kyjev, Lazio - FC Sevilla, Fenerbahce - Petrohrad, Sporting Lisabon - Villarreal, Borisov - Arsenal, Galatasaray - Benfica.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články