Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Koller o "parťákovi" Barošovi: Za Baník dýchá, pořád s každým diskutuje. Ale musí to mít meze

Tvrdí o sobě, že je přírodní úkaz. A něco na tom opravdu bude. Historicky nejlepší střelec české reprezentace Jan Koller je neustále v úzkém kontaktu s tuzemským fotbalem. Naposledy osobně zavítal na slezské derby mezi Opavou a Ostravou a viděl tak v akci Milana Baroše. Co říká na to, že jeho někdejší parťák z nároďáku stále hraje? Koller je zároveň patronem devatenáctky, která stojí těsně před první fází kvalifikace o mistrovství Evropy. Sám 'Dino' mládežnické kategorie prosvištěl, zastavil se až na okamžik v jednadvacítce. "No, obvyklé to nebylo," směje se.

Koller svého času přeskočil výběry do 17, 18 i 19 let, pouze chvilku zakotvil u Lvíčat, ale pak už ho čekala dlouhá dospělá štace. "V tomhle jsem asi přírodní úkaz. Je málo hráčů, kteří neprošli pořádným mládežnickým fotbalem. Hrál jsem do 18 let jen amatérský fotbal."

Nyní podle svých slov vidí, jaké mají mladí fotbalisté možnosti. "Ty podmínky jim jen tiše závidím. Je o ně dobře postaráno, takže se mohou zlepšovat a soustředit se pouze na fotbal," poukázal bývalý vynikající útočník na devatenáctku, s níž je zrovna ve Zlíně před startem kvalifikace ME.

Je nám líto, video expirovalo.
Dohráno plus: Jan Koller o české lize a práci u reprezentace U19

V pořadu Dohráno Plus promluvil Koller i o dění v české lize. Ve Spartě, kde v nejvyšší soutěži před 24 lety začínal, sleduje útočníka Benjamina Tetteha. Jeho pozornosti ale neunikají ani výkony Milana Baroše a je rád, že u reprezentace je díky novému realizačnímu týmu příslib zlepšení. Co dalšího ještě Jan Koller řekl?

Koller: Plzni chybí pohoda. A Beauguela bych za Krmenčíka nebral (//sport/fotbal/1-liga/384124-koller-stale-sleduje-ligu-a-hlasi-plzni-chybi-pohoda-a-beauguela-bych-za-krmencika-nebral/)

O svém odchodu do prvního zahraničního angažmá, belgického Lokerenu:

"Loterie to rozhodně byla (když opouštěl Spartu, dal za ni pět gólů, pozn. red.), zkušeností jsem moc neměl. Pomohlo mi, že jsem dostal důvěru trenéra, který mě začal pravidelně nasazovat. Hráč dostane sebevědomí a hned je to lepší (za Lokeren a následně i Anderlecht pak nasázel shodně 43 gólů, pozn. red.)."

O sebevědomí a Benjaminu Tettehovi:

"Sledoval jsem ho už v Bohemians 1905 a líbí se mi moc, je to zajímavý útočník. Má všechno, akorát nedával góly. Ale to je o důvěře. Hraje v základní sestavě, získá sebevědomí a věří si. Sparta má kvalitní hráče, kteří mu připraví šance a Tetteh to splácí. Má rychlost, dobré vedení s míčem a umí jeden na jednoho. Slyšel jsem, že si to srovnal i v hlavě, kde to nebylo zrovna dobré. Teď si to uvědomil, umí se orientovat ve vápně. Někdy tedy ještě ve vyložených šancích dokáže zahodit. Myslím, že ve Spartě dlouho nevydrží."

Více o slezském derby v novém dílu Fotbal fokus podcastu:

O osmnáctiletém Matěji Kovářovi, který je juniorskou brankářskou jedničkou v Manchesteru United:

"Moc mu to přeju, je to dobrý kluk a výborný brankář. Má šanci se prosadit ve velkém fotbale. Jestli to bude v Manchesteru, to nevíme, ale předpoklady má výborné."

O české devatenáctce:

"Má svou kvalitu. Připravovali jsme se rok a půl na kvalifikační turnaj první fázi, kterou bychom chtěli zvládnout a postoupit do té druhé. Věřím, že to zvládneme, ti kluci na to mají. Dokážou odehrát dobré zápasy proti kvalitním týmům. Třeba Francouzi jsou špička jak v seniorských, tak v mládežnických týmech. Spousta jich hraje dospělý fotbal v druhé i v první lize. To nám trochu chybí. Tihle kluci by měli hrát dospělý fotbal, v tom jsme trochu pozadu."

O reprezentačním áčku:

"Dlouho to asi zůstane, než se objeví nějaká výjimečná generace. Není to jen mnou, ale týmem. Zápasy s Polskem a Slovenskem bych samozřejmě rád viděl. Klukům přeju, aby měli zase výsledky. Dobře to nastartovali, cítím z ohlasů, že se atmosféra hodně zlepšila. Je potřeba se připravit na blížící se kvalifikaci o mistrovství Evropy."

O slezském derby Opava – Ostrava:

"Byl to takový průměrný zápas, ale atmosférou na stadionu nadprůměrný. Jedině dobře, že Opava postoupila do první ligy, tam patří zázemím i fanoušky. A dobře, když jsou takové zápasy, kde je vyprodaný stadion."

O Milanu Barošovi:

"Má ještě motivaci hrát a být příkladem mladým klukům, to je dobře. Teď neberu, za co dostal stopku (Baroš se vrátil po pětizápasovém trestu právě do slezského derby, pozn. red.), ale když se na hřišti vyvaruje excesů, je pořád platný a kluci se od něj můžou učit. V Opavě bylo vidět, že měl velkou chuť, měl tam dvě velké příležitosti po sobě a škoda, že jeho nůžky neskončily gólem."

"Že bychom si volali, to ne, ale když se vidíme, máme si co říct. On za Baník dýchá, do zápasů je zapálený, pořád s každým diskutuje, to je Milan. Ale musí to mít nějaké meze. Jednu chvíli jsem si myslel, že mě střelecky v reprezentaci předežene. Není náhoda, že jsme nejlepší střelci. Měli jsme fantastické spoluhráče a díky nim vstřelili spoustu gólů (Koller 55, Baroš 41, pozn. red.)."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články