Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Poborský, Bejbl a další reprezentanti nesouhlasí s odchodem Prokeše z FAČR

Konec Michala Prokeše ve funkci ředitele sportovně-technického oddělení Fotbalové asociace ČR popudil bývalé reprezentanty. Muži, kteří pro český fotbal hodně znamenají v čele s Karlem Poborským, Radkem Bejblem, Janem Suchopárkem či Petrem Koubou, vyjádřili nesouhlas s odchodem zkušeného funkcionáře v otevřeném dopise po setkání s předsedou FAČR Martinem Malíkem a místopředsedou Romanem Berbrem minulý týden.

Vedení FAČR v reakci na dopis uvedlo, že odmítá podléhat nátlaku ze strany zaměstnanců. Podle Malíka se navíc obě strany dohodly dopis nezveřejňovat, takže předseda asociace za tím nevidí "snahu pokračovat v rozdělané práci, ale organizovanou snahu odvádět pozornost od zjištěných problémů a způsobu jejich řešení ze strany vedení asociace".

Prokeš začal s asociací spolupracovat v roce 2014, kdy byl zařazen do rady pro koncepci výchovy mládeže, poté byl zvolen do výkonného výboru a posléze převzal záštitu nad projektem mládežnických akademií a stal se technicko-sportovním ředitelem.  

Nedávno však ve funkci skončil a odstartoval vlnu odchodů z FAČR. Na ukončení spolupráce ke konci roku se s asociací dohodl generální sekretář Rudolf Řepka a z komise rozhodčích byl odvolán šéf projektu videorozhodčích Roman Hrubeš. Prokeše poté ve funkci nahradil bývalý trenér Jiří Kotrba.  

"Důvodem zveřejnění otevřeného dopisu je snaha informovat veřejnost o postojích níže podepsaných pracovníků FAČR, kteří jsou znepokojeni současnou situací po odchodu sportovně-technického ředitele Michala Prokeše," uvedl v e-mailu zaslaném ČTK vedoucí úseku talentované mládeže Antonín Barák. 

"Situace se týká pokračování práce na započatých projektech v plném rozsahu a garancí podmínek, které tyto projekty vyžadují," dodal trenér reprezentace do 15 let, který na schůzce s Malíkem a Berbrem požadoval, aby místo Kotrby vedl sportovně-technický úsek člen výkonného výboru a bývalý reprezentant Karel Kula.

"Stejně tak jako si v běžných firmách zaměstnanci nevybírají svého nadřízeného a fotbalisté svého trenéra, také vedení FAČR odmítá podobné postupy," reagoval Malík. Dodal, že záležitost ale byla s Kulou projednána, a pokud to schválí výkonný výbor, bude na sportovně-technický úsek dohlížet.

"Po uveřejnění jedenáct dní staré výzvy se nemohu ubránit dojmu, že za mediální publicitou již nestojí snaha pokračovat v rozdělané práci na půdě asociace, ale organizovaná snaha odvádět pozornost od zjištěných problémů a způsobu jejich řešení ze strany vedení asociace," přidal Malík.

Předseda FAČR také uvedl, proč se s Prokešem nedohodl na nové smlouvě. "Konkrétně požadoval plat 250 tisíc měsíčně, který jsme nemohli z pochopitelných důvodů absolutně akceptovat," konstatoval Malík.

Jako další důvod ukončení spolupráce označil porušení interních předpisů v nakládání s firemními prostředky, konkrétně s kreditní kartou STES. "I o tomto všichni členové sportovně-technického oddělení věděli, přesto se nyní staví na stranu setrvání Michala Prokeše ve funkci. To by nebylo v žádné jiné firmě možné," prohlásil Malík.

Spolu s Barákem se pod dopis podepsalo několik dalších koučů národních týmů a bývalých reprezentantů. Je mezi nimi patron projektu regionálních fotbalových akademií Poborský spolu s dalšími vicemistry Evropy z roku 1996 Suchopárkem, Bejblem, Koubou nebo Martinem Kotůlkem, kteří pro FAČR pracují v trenérských nebo funkcionářských pozicích. Dopis podepsali také šéf trenérské unie Verner Lička a vedoucí úseku reprezentací Günter Bittengel.

V dopise se uvádí, že právě díky Prokešovi se podařilo pro mládežnické reprezentace získávat nejlepší evropské soupeře a současně se podařilo propojit projekt regionálních a klubových akademií. Bývalý funkcionář Dukly se také zasadil o revizi vzdělávání trenérů a do nejnižších pater fotbalu pomohl přivést trenéry-odborníky.

Podle podepsaných také Prokeš v době aféry se zneužíváním dotací, po které musel odstoupit šéf asociace Miroslav Pelta, dokázal díky slušnému jednání a odbornosti udržet fotbalu pozitivní obraz a dobré vztahy se státní správou a vládou. "Konání vedení FAČR se nás pracovně i lidsky velmi dotýká a považujeme jej za krok, který může český fotbal zásadně poškodit na všech úrovních," stojí v dopise.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články