Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

BLOG: Šilhavého restart v Trnavě fungoval, v Charkově to bude ještě těžší

Kde brát a nekrást? Tak jsem viděl největší problém při nástupu Jaroslava Šilhavého k fotbalové reprezentaci. Neměl správný materiál. Hráči, kteří hráli pod bývalým koučem Karlem Jarolímem, byli ti nejlepší, již byli k dispozici, a nestačilo to ani na průměrné soupeře. Jenže poslední gentleman mezi fotbalovými trenéry, slušňák (podle mnohých až příliš velký) Šilhavý, předvedl, že ví, co chce, a to, co chce, umí i z těchto fotbalistů dostat. Zápas můžete sledovat od 20:15 živě na ČT sport nebo na webu ctsport.cz.

To je asi ten základní rozdíl mezi starým a novým koučem národního celku. Jarolím se přes všechny své zkušenosti dostal do stavu, kdy už nevěděl kudy kam. Tedy přesně do chvíle, kdy trenéři končí, aby tým dostal ten potřebný nový impuls.

Že zrovna bývalý kouč Slavie bude tím pravým, kdo z rozhozeného souboru udělá sehranou partu – jsem si ale nebyl rozhodně jistý, ovšem moc jsem mu to přál, už protože svým chováním patří ke světlým postavám tuzemského fotbalu, který takové lidi potřebuje, aby si vylepšil svůj obraz před veřejností. A bylo to za pět minut dvanáct, protože rekordman v počtu ligových startů měl namířeno do světa. Zhruba měsíc před svým příchodem k reprezentaci mi řekl, že se rozhodl zamířit do zahraničí a čeká na nabídku.

Nakonec však přišla dřív ta tuzemská - reprezentační, která se odmítá jen těžko. A už nese své ovoce. Patrik Schick přiznal, že při porážce s Ukrajinou hráči byli zaskočeni rozehrávkou soupeře. "Nevěděli jsme, kam dřív skočit," řekl útočník AS Řím a hned dodal, že na Slovensku už každý věděl, kde a co má hrát.

Takže Šilhavého živá voda v Trnavě zafungovala. Teď proti němu stojí Andrej Ševčenko, který už jako kouč úspěšně navázal na svou slavnou hráčskou kariéru. Jarolíma dokázal v prvním zápase Ligy národů zaskočit. A při srovnání rychlosti hry to často vypadalo, že kolem Čechů na mopedech létají Ukrajinci na strojích z MotoGP.

Nakonec z toho však málem byla nezasloužená remíza, kdyby ve třetí minutě nastaveného času nedošlo ke zkratu mezi stoperem Brabcem a brankářem Vaclíkem, kterého využil Zinčenko – 1:2. Takže žádný debakl se nekonal a v Charkově bude mít český výběr po restartu v Trnavě za úkol přepnout do ještě rychlejšího módu.

Šilhavý musí vyřešit, koho postaví na kraj obrany místo zraněného Kadeřábka (nejspíš to bude Gebre Selassie, na jehož místě na levé straně by mohl nastoupit Novák) a do zálohy za vykartovaného Součka (nejvíc se asi nabízí Barák). V útoku se musí nový kouč rozhodnout mezi oběma střelci z posledního utkání – Krmenčíkem, který měl údajně drobné zdravotní problémy, nebo Schickem, jenž v Trnavě plzeňského ostrostřelce střídal.

Uvidíme, jestli měl Šilhavý šťastnou ruku a český celek bude v Lize národů v posledním zápase se Slováky hrát už jen o udržení ve skupině B, nebo o postup mezi elitu nové soutěže. Jen pro úplnost – Ukrajincům stačí k potvrzení postupu i remíza: po dvou zápasech ve tříčlenné skupině mají 6 bodů a skóre 3:1, Česko 3 body a skóre 3:3, Slovensko je bez bodu a má skóre 1:3 (při rovnosti bodů nerozhoduje vzájemný zápas, ale celkové skóre).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články