Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Vaclík je se Sevillou před Realem i Barcelonou a teď chce porazit Slováky

Vést španělskou ligu a nemít na sobě dres Barcelony nebo Realu, to je minimálně neobvyklé. Tomáš Vaclík se toho však po přestupu do Sevilly dočkal – po osmém kole tým, jehož branku hájí, vede před největšími giganty světového fotbalu. Na reprezentační sraz tak přijel dobře naladěný.

Tomáš Vaclík
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

"Je to samozřejmě příjemné, ale všem, co mi gratulovali, jsem psal, že nás pořád čeká třicet kol a že v konkurenci Realu Madrid, Barcelony a Atlética Madrid nejsme favorit na titul," řekla reprezentační brankářská jednička s tím, že v klubu jsou samozřejmě všichni spokojení.

Přitom úvod nového ročníku nebyl ideální. Sevilla měla po čtyřech zápasech jen čtyři body za výhru (Vallecano), remízu (Villarreal) a dvě prohry (Betis a Getafe). "V tu dobu určitě nikdo nečekal, že za další čtyři kola povedeme tabulku. Zvlášť s Getafe to nebylo dobré. Změnila to ale výhra s Lutychem v Evropské lize a pak zápas na hřišti Levante (výhra 6:2). Tam se to otočilo. Od té doby vyhráváme. Barca a Real ztrácely a díky tomu jsme se objevili nahoře. Dáváme hodně branek, hrajeme dobrý fotbal," těší Vaclíka.  

Sevilla získala jediný titul v sezoně 1945/46. "A doneslo se mi, že v té sezoně to bylo naposledy, kdy Sevilla byla po osmi kolech první. A tehdy z toho byl titul. Ale euforii je třeba zatím krotit," dodal gólman, jehož tým hned po reprezentační pauze jede do Barcelony. "To bude hodně zajímavé utkání," konstatoval.

Nyní už se ale plně koncentruje na národní tým a věří, že pod novým trenérem Jaroslavem Šilhavým ukáže tým pravou tvář české reprezentace. "Ty poslední zápasy nebyly dobré. Dostali jsme se do této situace sami a my jsme zodpovědní za to, že se realizační tým změnil. Je teď na nás, abychom to zlepšili. Nemyslím si, že výkony odpovídají naší kvalitě. Jsem přesvědčený, že v našem týmu něco je, ale už je na čase, abychom to ukázali na hřišti," burcuje bývalý gólman Vítkovic, Žižkova, Sparty a Basileje.

Změna trenérů u reprezentace se dotkla i brankářů, kteří dosud byli zvyklí spolupracovat s Janem Stejskalem. Ten s malou přestávkou působil u národního týmu od roku 2001. Nyní se o gólmany budou starat Milan Veselý a Radek Černý. "Každý trenér gólmanů má jiné metody, je to jiné a zvykáme si. Samozřejmě je to zvláštní bez pana Stejskala, protože tu byl od doby, co jsem v reprezentaci začal," řekl Vaclík. 

Zatím neví, jestli si v konkurenci Jiřího Pavlenky a Tomáše Koubka udrží pozici jedničky. "Ještě jsme o tom s trenéry nemluvili. Vím, že trenér na tiskovce říkal, že má k jednomu brankáři blíž, ale víc nevím," prohlásil devětadvacetiletý gólman.  

Hlavní ale podle něj je, aby sobotní zápas na Slovensku ovládl tým. "Je to speciální zápas, derby. Navíc oba týmy na úvod Ligy národů prohrály, takže karty jsou rozdány jasně, je třeba vyhrát. Zápas má sám o sobě náboj, navíc pro vývoj Ligy národů je hrozně důležitý," vyjmenoval Vaclík. I proto věří, že se do Trnavy vypraví čeští fanoušci, pro které je připravený i speciální vlak, který z Prahy vyjíždí v sobotu v 6:54 a pojede přes Kolín, Pardubice, Českou Třebovou, Brno a Břeclav.


Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články