Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Tlak od vedení necítím, za Evropu vždycky zaplatíte daň, říká trenér Sigmy Jílek

Na výkony fotbalistů Sigmy Olomouc se pěly chvály v Evropské lize, ale ligová realita je tvrdá. Olomoucký celek vypadl ve 4. předkole se Sevillou a mezi tuzemskou fotbalovou elitou, v níž měl loni jako nováček po sedmi kolech čtrnáct bodů, je teď s pouhými třemi předposlední. Podle trenéra Václava Jílka je ale za výsledkovou mizérií spíš mentální nastavení hráčů než únava z těžkého zápasového programu.

Trenér Olomouce Václav Jílek
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

Nemyslíte si, že Evropská liga je v konečném důsledku pro týmy jako Zlín a Olomouc spíš něco jako Danajský dar? Zlín zažil něco podobného jako vy nyní loni a nakonec to odnesl trenér Páník.

"Ne, to si nemyslím. Pro co jiného bychom ten fotbal potom hráli, než pro velké zápasy. A nemůžeme brečet, že nám pak utíká liga. Samozřejmě, něco jiného by bylo, kdybychom hráli Evropskou ligu opakovaně. Tím, že ji hrajeme poprvé, tak si hráči možná někdy nedokáží úplně uvědomit důležitost domácí soutěže, nejsou možná dostatečně koncentrovaní. Ale je jasné, že zkrátka vždycky zaplatíte daň za Evropu."

Takže jste s tím tak trochu počítali.

"No, nevím jestli to takhle můžu říct. Určitě jsem si myslel, že do reprezentační přestávky budeme mít víc bodů. A myslím si, že to nakonec nebyla otázka toho, jestli hrajeme Evropu nebo ne. Když si promítnu zpětně třeba zápasy na Slovácku nebo doma s Plzní – ty jsme neměli ztratit. Mohli jsme mít minimálně o sedm bodů víc a tohle téma bychom vůbec neřešili. Tam to nebylo ani o kondici. Zrovna tak, když se dneska podívám na fitness report ze zápasu s Bohemkou, tak jsme možná první mužstvo, které bylo běžecky lepší než oni. Takže třeba kondiční souvislost s Evropou tu vůbec nevidím."

Takže podle vás je to v hlavách hráčů?

"Jednoznačně. Není to otázka kondice, je to o mentálním nastavení. Ta koncentrace taky trošku bolí. Hráči se vydají a možná nejsou schopní během těch dvou tří dnů rychle přepnout v té důslednosti a plně se zkoncentrovat na domácí utkání, které se hraje v jiné kulise, jiné atmosféře a v jiném levelu."

I když třeba Martin Sladký po zápase řekl, že když Bohemka prostřídala, tak je potom uběhala?

"Já jsem ještě s hráči neměl čas moc mluvit, ale když jsem se včera na ten zápas zpětně díval, tak jsme ztratili tři čtyři lehké balóny a dovolili soupeři jít do brejku. Tam to pak bolí. Takže do 65. minuty jsme ten zápas měli jasně pod kontrolou. Pak ale zafungovala hlava. Nezvládli jsme to mentálně, nebyli jsme dostatečně sebevědomí v době, kdy Bohemka snížila na 1:2. Nebylo to tak, že by na nás ve druhé půli vlítli. Měli jsme to pod kontrolou a ten gól to zlomil. Pak si hráči řeknou, teď na nás vlítnou a budou nás honit. Sami si to v hlavách přitáhli a přestali hrát. Hodně míčů začalo chodit dozadu, ztratili jsme pohyb. Selhali jsme v hlavách."

Máte na hřišti někoho, kdo by ty kluky v takovém případě zbláznil, třeba i seřval?

"Jediný, kdo je toho schopný, je Martin Nešpor a ten šel po první brance Bohemky ze hřiště, protože už měl křeče. U něho ta kondice není úplně dotažená, protože k nám přišel poté, co půl roku nehrál. Tím, že odešel, jsme pak na hřišti ztratili jakéhokoliv lídra."

Teď jedete do Příbrami, pak máte doma Duklu a pak do Liberce a Spartu doma. Takže byste se v těch následujících dvou zápasech měli chytit, nebo to už pak může být problém.

"Takhle to vnímají všichni. Ale já se nechci dívat na ta jména. Jestli máme Spartu nebo ne. Hráli jsme tu se Sevillou a měli jsme ji porazit, a Sparta určitě není lepší. Takže o tom to není. Ověřili jsme si, že můžeme hrát s kýmkoliv, ale důležité je to nastavení. Jenom v nás, v ničem jiném. O tom, kolik energie dáme do zápasu a jak jsme sebevědomí, jak hrajeme rychle, jak hrajeme kvalitně. Tohle mužstvo se může měřit téměř s kýmkoliv, ale musí být na ten zápas nastavené tak, jako třeba na dvojzápas se Sevillou."

Reprezentační přestávka vám asi přišla vhod, že?

"Hráčům určitě, ale mně moc ne. Já jsem na jednadvacítce, takže od týmu. To ale zase na druhou stranu možná může i pomoct – odpočineme si od sebe, trošku se to vyčistí. Takže teď dotáhneme nějaké kondiční věci a já se vracím už v pondělí a najedeme na ten náš klasický model a budeme se věnovat taktickým věcem, které nám zatím v zápasech moc nevycházejí. Myslím, že nám teď ta pauza pomůže."

Trenéři to mají nejhorší, když nečekaně dobrým výsledkem namlsají vedení klubu, to si na to zvykne, jenže pak se najednou nedaří. Na to doplatil třeba i trenér Páník, který musel skončit ve Zlíně. Necítíte zvýšený tlak od vedení klubu?

"Strach z toho nemám. To k tomu zkrátka v týmovém sportu patří. Když se vedení rozhodne, tak s tím nic neudělám. Ale zatím ani v téhle tíživé situaci žádný tlak necítím. Teď musíme všichni napnout klubové i týmové síly abychom ty zápasy po repre pauze zvládli, a když se to podaří, tak už věřím, že budeme stoupat nahoru."

Můžete říct konkrétně, s jakým bodovým ziskem byste byl spokojený do zimní přestávky v lize?

"Teď se na podzim hraje devatenáct kol a pokud po nich neuhrajete aspoň patnáct šestnáct bodů, tak je to problém. Ale na to se nechci upínat. Teď jsou před námi zápasy a my musíme udělat všechno pro to, abychom je vyhráli."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy