Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Olomouc drama nepřipustila. Vítězství si veze i z Almaty a postupuje dál

Boj fotbalistů Olomouce o postup do Evropské ligy bude pokračovat. Sigma zvládla dvojutkání 3. předkola s Kajratem Almaty a k domácí výhře 2:0 přidala venkovní triumf 2:1. O góly do sítě kazašského týmu, který dohrával v devíti, se postarali Martin Nešpor a David Houska. Hanáci nyní v poslední části kvalifikace narazí na španělskou Sevillu s Tomášem Vaclíkem.

Fotbalisté Sigmy Olomouc
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Dobře rozjetou partii z prvního zápasu už nepustili. Naopak i v odvetě fotbalisté Olomouce ukázali, že boj o premiérový postup do základní skupiny Evropské ligy berou naprosto vážně.

Hanáci se znovu prezentovali kvalitním a nebojácným výkonem a jakékoliv zdramatizování situace odmítl už v 19. minutě Martin Nešpor. Útočník českého celku využil výborného prodloužení autového vhazování od Jakuba Plška a hbitým kopem přinesl na kopačky Olomouckých klid.

Kajrat v ten moment musel dát čtyři branky, aby postoupil. Byli to však nadále hosté, kdo byl nebezpečnější. Pojistku přidal po změně stran kapitán David Houska, a to výstavní. Záložník Sigmy se postavil ke standardce a krásnou střelou zvýšil.

Domácí snížili po trefě Mártona Eppela, ale to bylo z jejich strany vše, co se gólů týče. Frustraci si kvůli tomu vybíjeli fauly a hned dva hráči museli předčasně do sprch. "Hodně si postupu vážíme, protože Kajrat beru za kvalitní mužstvo. Nebylo to jednoduché. Děkuju hráčům, mají můj respekt," citoval iSport.cz olomouckého trenéra Václava Jílka.

Olomouc si v závěrečné části kvalifikace zahraje se Sevillou s českým brankářem Tomášem Vaclíkem. Sigma začne 4. předkolo příští čtvrtek doma. Hanáci se letos vrátili do pohárů po devíti letech a jejich maximem je čtvrtfinále Poháru UEFA.

Trenér Sigmy Jílek udělal oproti úvodnímu utkání dvě změny v sestavě. Kapitána Vepřeka, který pykal za vyloučení, nahradil Hála a místo zraněného Pilaře začal Zahradníček.

Sigma navzdory náskoku 2:0 nepřijela do Kazachstánu bránit a od úvodu byla aktivní. Nešpor nejprve v desáté minutě ve velké šanci vypálil nad, o devět minut později však už slavil. Po Hálově dlouhém autu a Plškově hlavičce pohotově usměrnil balon k zadní tyči. "Škrtl jsem to špičkou. Plša míč prodloužil, já jsem natáhl nohu a naštěstí jsem byl pohotový a zapadlo to tam," citoval Olomoucký deník Nešpora.

Hanákům se velmi přiblížil postup, naopak kazašský vicemistr v tu chvíli potřeboval dát čtyři góly a žádný další neinkasovat. Ve 27. minutě se probil do zakončení bývalý hráč Arsenalu Aršavin a jen těsně minul.

Španělský kouč Kajratu Ferrer poslal ve 34. minutě do hry třetího útočníka Eppela, ale na "hybridním" trávníku, který je zčásti umělý i přírodní, dominovala Olomouc. Kalvachovu ránu v 37. minutě vytáhl brankář a vzápětí se při brejku neprosadil Plšek ani další dva spoluhráči.

Pojistku tak aktivně hrající hosté přidali až v 51. minutě. Kapitán Houska napřáhl z přímého kopu z více než 25 metrů a ukázkovou ranou do šibenice zvýšil.

Po hodině hry Kajrat, který v 2. předkole vyřadil favorizovaný Alkmaar, snížil. Po centru ze strany se nejlépe ve vápně zorientoval střídající Eppel. Domácí se tlačili za vyrovnáním, ale v 75. minutě je oslabil Juan Felipe, který byl po druhé žluté kartě vyloučen.

Housku vzápětí vychytal Pokatilov a střídající Manzia pak trefil tyč. Sigma už výhru uhájila a připravila Kajratu teprve druhou domácí porážku v pohárech a první po 14 utkáních. V závěru nastavení byl ještě po nesportovním zákroku na Sladkého vyloučen Isael. Byla to už čtvrtá červená karta v dvojzápase.

"Jediné, čeho jsem se obával, byl první inkasovaný gól. K tomu naštěstí nedošlo. Ppak už výrazná obava nebyla, o postupu jsem byl přesvědčen. Vedoucí branka byla zásadní, protože Kajrat už to pak měl hodně těžké," dodal Jílek.

Kajrat Almaty - Sigma Olomouc 1:2 (0:1)

Branky: 60. Eppel - 19. Nešpor, 51. Houska. Rozhodčí: Schärer - Josipovic, Zogaj (všichni Švýc.). ŽK: Juan Felipe, Eppel - Zahradníček. ČK: 75. Juan Felipe, 90.+4 Isael. První zápas: 0:2, postoupila Olomouc.

Almaty: Pokatilov - Lunin (57. Sokolenko), Politevič, Elek, Alip (34. Eppel) - Isael, Juan Felipe, Kuat, Aršavin (74. Žukov) - Islamchan, Eseola. Trenér: Ferrer.

Olomouc: Buchta - Sladký, Štěrba, Jemelka, Hála - Zahradníček (67. Manzia), Plšek (80. Yunis), Kalvach, Houska, Falta - Nešpor (63. Texl). Trenér: Jílek.

Václav Jílek (trenér Olomouce):  "Hodně si postupu vážíme, protože Kajrat beru za kvalitní mužstvo. Nebylo to jednoduché. Jediné, čeho jsem se obával, byl první inkasovaný gól. K tomu naštěstí nedošlo. Pak už výrazná obava nebyla, o postupu jsem byl přesvědčen. Vedoucí branka byla zásadní, protože Kajrat už to pak měl hodně těžké. Soustředili jsme se spíš na poctivou obranu než na nějaké útočení a přineslo to ovoce. Děkuju hráčům, mají můj respekt."

Hlavní zprávy

Nejčtenější články