Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

GLOSA: Slavia je na správné cestě, ale musí dál makat a přestat brečet

Slavii pěkně zařízli – rezonovalo Českem po vyřazení jejích fotbalistů ve 3. předkole Ligy mistrů v Kyjevě. Zápas jsem sledoval v klasické venkovské hospůdce a tam bylo všem všechno jasné okamžitě: rozhodčí jsou koupení - všechno je špatně - berte je přes nohy – Slavia si zasloužila vyhrát. A nakonec, další česká tradice: Ještě jednoho panáka.

Zklamaný Vladimír Coufal
zdroj: AP autor: Efrem Lukatsky

Pluralita názorů nic moc. A v tom hlavním červenobílém fotbalovém prostředí to nebylo o moc jiné. Šéf klubu Jaroslav Tvrdík vyzval místopředsedu UEFA Hrihorije Surkise, bývalého prezidenta kyjevského týmu a bratra současného prezidenta Dynama Kyjev, k rezignaci. Trenér Jindřich Trpišovský prohlásil k rozhodčím: "Přijde mi absurdní to hodnotit. Nemá smysl se o tom vůbec bavit." A rozčílen na tu nespravedlnost odpověděl na tiskovce po zápase jen na dva dotazy.

O co šlo? Druhý gól Dynama Kyjev byl z jasného ofsajdu, který měl pomezní sudí vidět, protože byl (sice v běhu, ale přece) na úrovni situace a Besedin byl s Delim v pohybu stejným směrem, takže pro pomezního žádný velký problém - bylo jasně vidět, že v době přihrávky už byl za stoperem Slavie. Teclův vyrovnávací gól však byl nakonec neuznán správně, protože Deli, vybíhající z ofsajdu, se srazil s obráncem Burdou, takže zasáhl do hry.

Je sice na co si stěžovat, ale proč hned brečet. To je ale zase možná další česká tradice. My za to přece nemůžeme, my jsme udělali, co jsme mohli, to oni...

Trpišovský prohlásil: "Když se dvojzápas sečte, ani v jednom jsme nebyli horším týmem. Rozhodla efektivita, soupeř šance proměňoval, my ne." Souček by o tom mohl hodně mluvit, když v těžkém skluzu téměř z brankové čáry minul kyjevskou branku.

A o tom to všechno je. Proměňování šancí je velkou zbraní velkých týmů. Ze tří šancí, dvě využít, jinak to nejde.

Jenže si ve Slavii musejí přiznat, kolik šancí si vlastně vypracovali. V obou zápasech se dají spočítat na prstech jedné ruky a ještě bychom některé nevyužili. Dynamo nemělo jen štěstí - hrálo, co potřebovalo, a Slavia, která nastřílela soupeřům ve čtyřech zápasech tuzemské ligy jedenáct gólů, dala Dynamu jediný – z penalty. Proto si bude muset ještě na nejvyšší patra evropského klubového fotbalu počkat a zastřelovat se v Evropské lize.

Vypadá to, že jsou ve Slavii na správné cestě, ale ještě musí zapracovat na finální fázi útoků a hlavně - méně brečet, a to i v tom případě, že je proč.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články