Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Snaha nestačila. Slavia nevyzrála na obranu Kyjeva a Ligu mistrů si nezahraje

Slavia se do základní skupiny Ligy mistrů nepodívá. V odvetě 3. předkola podlehla v Kyjevě Dynamu 0:2 a po domácí remíze 1:1 v kvalifikaci končí. Ukrajinského favorita v souboji vicemistrů svých zemí poslal v 11. minutě do vedení Benjamin Verbič a pojistku přidal v 74. minutě Arťom Besedin.

Radost fotbalistů Dynama Kyjev
zdroj: AP autor: Efrem Lukatsky

Vyrovnávací gól Stanislava Tecla ze 37. minuty polští rozhodčí zřejmě správně neuznali, pravděpodobně kvůli tomu, že v ofsajdu se pohybující Simon Deli se nepřímo zapojil do hry. Naopak druhá branka Dynama kvůli Besedinovu ofsajdu platit neměla. Pražané ale měli i regulérní šanci na vyrovnání, ve stoprocentní gólové příležitosti ale selhal Souček.

Slavia utrpěla první soutěžní porážku v nové sezoně a nenaváže na dosud jedinou účast v základní skupině Ligy mistrů z roku 2007. Po vyřazení z kvalifikace ji čeká skupina Evropské ligy. Dynamo si naopak zahraje závěrečné 4. předkolo Ligy mistrů.

Slávistický kouč Jindřich Trpišovský udělal oproti úvodnímu utkání v Edenu jednu změnu v sestavě, když do útoku místo Škody nasadil Tecla. Deli se Sýkorou se stihli uzdravit. Za Dynamo poprvé v sezoně nastoupil chorvatský vicemistr světa obránce Pivarič.

Vstup do utkání Pražanům nevyšel a už v 11. minutě inkasovali. Hostující obrana zaspala při Cygankovově přímém kopu a nabíhající Verbič ve skluzu poslal míč do sítě. Slovinský křídelník dal poslední tři góly Kyjeva, trefil se i v úvodním duelu v Edenu.

"Neřekl bych, že jsme zaspali. Oni to dobře kopnuli, kluci bránili a já už si šel pro centr. Někomu se tam Verbič vysmekl z bránění a špičkou to píchl na přední tyč," řekl slávistický brankář Ondřej Kolář.

V 18. minutě mohl opět udeřit Verbič, kterého vychytal Kolář. Slavia v závěru poločasu přidala a v 38. minutě dokonce na několik sekund slavila vyrovnání, poté co Ngadeu vrátil balon před branku a Tecl jej dorazil za Bojka.

Po chvíli však pomezní rozhodčí odmával ofsajd, nejspíš kvůli tomu, že v postavení mimo hru stojící Deli atakoval obránce. Za protesty dostali žluté karty Hušbauer a náhradní brankář Kovář a asistent trenéra Köstl byl vykázán na tribunu.

"Gól 20 vteřin platí, pak neplatí. Jedeme sem bojovat o Ligu mistrů a dopadne to takhle, je to smutné," řekl pro ČT Tecl. "Už jsem viděl, jak pomezní běží na půlku, tak jsem se radoval, že je gól. Nevím, co se tam odehrálo, musím se na to podívat," dodal Kolář.

Utkání Dynamo Kyjev - Slavia Praha
zdroj: AP autor: Efrem Lukatsky

Slávisty sporná situace nabudila a před pauzou si vytvořili tlak. Zmrhal však pálil těsně nad a Coufalovu ránu domácí hráči zblokovali.

Červenobílí se i po přestávce tlačili za vyrovnáním, ale defenziva Dynama, která v sezoně dosud jen jednou inkasovala, si dlouho počínala jistě. Až v 68. minutě hosté vyšachovali domácí obranu, Souček však ve skluzu netrefil prázdnou branku.

Zahozená šance slávisty přišla draho. V 74. minutě totiž Cygankov vysunul Besedina a ten přehodil brankáře Koláře. Sudí branku uznali, i když padla z ofsajdu. V závěru už Pražané na zdramatizování duelu neměli.

"Vím, že se tam o tom nějak bavilo, že to byl ofsajd, ale já to nezaregistroval. Snažil jsem se tu šanci nějak chytit. Jsou to smolné momenty, ale rozhodčí je vyhodnotil, jak je vyhodnotil. My se s tím musíme sžít a pokračovat dál," řekl Kolář.

"Největší pozitivum je, že když se dvojzápas sečte, ani v jednom utkání jsme nebyli horším týmem. Dvojzápas rozhodla efektivita, že soupeř šance proměňoval a my ne. Na druhou stranu už chápu, proč Dynamo nedostává góly," dodal ironicky Trpišovský.

Dynamo Kyjev - Slavia Praha 2:0 (1:0)

Branky: 11. Verbič, 74. Besedin. Rozhodčí: Stefanski - Boniek, Golis (všichni Pol.). ŽK: Hušbauer, Kovář, Stoch, Bořil, Coufal, Frydrych (všichni Slavia). Diváci: 39 318. První zápas: 1:1, postoupil Kyjev.

Kyjev: Bojko - Kedziora, Burda (75. Šabanov), Kádár, Pivarič - Sydorčuk, Šepelijev (88. Bujalskij), Garmaš - Cygankov (90. Morozjuk), Besedin, Verbič. Trenér: Chackevič.

Slavia: Kolář - Coufal, Deli, Ngadeu, Bořil - Souček - Stoch, Hušbauer (85. Frydrych), Sýkora, Zmrhal (68. Baluta) - Tecl (75. Škoda). Trenér: Trpišovský.

Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Chtěl bych pochválit naše hráče za výkon od 15. minuty. Myslím, že jsme odvedli dobrý výkon. Zbytek mi přijde absurdní hodnotit, nemá smysl se vůbec o tom zápase bavit. Hrajeme pak Evropskou ligu, takže se k rozhodčímu nemůžu vyjádřit."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články