Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Manchester City loupil na Emirates Stadium, Liverpool odstartoval kanonádou

Úřadující šampioni z Manchesteru navázali na loňskou rekordní sezonu a v 1. kole anglické nejvyšší soutěže vyhráli na stadionu Arsenalu 2:0. Českého brankáře Petra Čecha překonali Raheem Sterling a Bernardo Silva. Liverpool potvrdil dobrou formu z přípravného období a deklasoval výrazně posílený West Ham 4:0. Plný bodový zisk zaznamenali i další favorité: Tottenham, Chelsea i Manchester United. 

Bernardo Silva se raduje z gólu na stadionu Arsenalu
zdroj: REUTERS autor: Eddie Keogh

Čech si udržel post jedničky Arsenalu a do branky nepustil letní posilu Bernda Lena. Proti úřadujícímu šampionovi ho čekala těžká práce a na další rozšíření rekordní sbírky čistých kont nedosáhl, přestože předvedl několik velmi dobrých zákroků. Mimo jiné skvěle chytil Mahrizův přímý kop a Agüerův samostatný únik.

Na druhou stranu si málem dal kuriózní vlastní gól, když po malé domů chtěl odkopnout míč, ale poslal ho jen těsně vedle branky. "Petr Čech si vedl velmi dobře. Leno je v týmu nový, tvrdě pracuje, ale na šanci si musí počkat," řekl nový kouč Arsenalu Unai Emery.

Ve 14. minutě nahrál levý bek Mendy Sterlingovi, anglický reprezentant si navedl míč na střelu z hranice pokutového území a využil toho, že Čechovi clonili tři hráči. Zamířil do odkryté části branky, na což nestihl zkušený gólman zareagovat.

Arsenalu, který hrál první zápas od roku 1996 bez trenéra Arséna Wengera, už se nepovedlo odpovědět. Naopak v 64. minutě opět nahrál Mendy a Bernardo Silva tvrdou střelou pod břevno stanovil konečný výsledek. Nový kouč domácích Unai Emery tak při debutu prohrál.

Je nám líto, video expirovalo.
Manchester City slavil na stadionu Arsenalu, Čech dvakrát inkasoval

"Bylo třeba hrát s menším respektem k soupeři. Potřebovali bychom být agresivnější. Ve druhé půli už to bylo lepší," hodnotil Emery. "Mohlo to být lepší, ale i horší. Ve druhé půli jsme je už nutili k chybám a měli jsme šance. Ale chyběla nám větší kvalita na posledních 30 metrech. Proti týmu, který má jako mistr velké sebevědomí, je to těžké. Jsme zklamaní z prohry, ale byl to první zápas v tomto novém složení, takže věříme, že nám to jen pomůže ke zlepšení," doplnil Čech.

Naopak jejich soupeř mohl být spokojený. "Byl to od nás velmi dobrý výkon, ale stále bychom se měli den ode dne zlepšovat. Klub mi dal k dispozici fantastický tým a na sezonu se hodně těšíme," prohlásil trenér City Pep Guardiola.

Liverpool opět ukázal sílu své útočné trojice. V 19. minutě otevřel skóre nejlepší hráč týmu Salah,který dorážel do prázdné branky přihrávku beka Robertsona. V závěru poločasu zaváhala obrana West Hamu a Mané doklepl míč opět do prázdné branky.

Po změně stran Mané svým druhým gólem zvýšil, ovšem opakované záběry odhalily, že stál v ofsajdovém postavení. Skóre pak uzavřel střídající Sturridge po rohovém kopu, když se prosadil jen 24 vteřin po svém příchodu na hřiště. Na zadní tyči doklepl míč do sítě.

Útočník Liverpoolu Sadio Mané
zdroj: Reuters autor: Carl Recine

Burnley remizovalo 0:0 v Southamptonu, český reprezentant Matěj Vydra po nedávném přestupu z Derby ještě chyběl v nominaci.

Kepa si za Chelsea už připsal první vychytanou nulu

Italský kouč Maurizio Sarri ve svém prvním utkání na lavičce Chelsea v Premier League slavil premiérové vítězství. Do sestavy zařadil dvě předsezonní posily a obě uspěly. Nejdražší gólman světa Kepa Arrizabalaga si připsal čisté konto a záložník Jorginho proměnil penaltu.

Italský středopolař, kterého si Sarri přivedl z předchozího angažmá z Neapole, se postavil k pokutovému kopu po faulu na Marcose Alonsa. V poslední minutě prvního poločasu navyšoval už na 2:0 a navázal na branku defenzivního záložníka N'Golo Kantého.

Trenér Chelsea Maurizio Sarri si připsal první výhru
zdroj: Reuters autor: Carl Recine

Francouzský mistr světa deset minut předtím zužitkoval centr Williana a se štěstím jej levou nohou poslal do branky. Už v prvním kole si splnil normu jedné branky v sezoně, stejně jako to měl v posledních třech ročnících.

Huddersfield měl v prvním poločasu více ze hry než londýnský klub, ale žádnou šanci nezužitkoval a soupeř ho trestal. Ve druhé půli už dominovala Chelsea. Břevno trefil Alonso a skóre dovršil Pedro z protiútoku po přihrávce Edena Hazarda. Hlavní hvězda Blues nastoupila až čtvrt hodiny před koncem utkání po náročném mistrovství světa. 

Vertonghenův gól rozsoudila až branková technologie

V St. James' Parku udeřily oba týmy hned v úvodu ze vzduchu. V osmé minutě poslal Vertonghen po rohovém kopu svou hlavičku do břevna a odražený míč dokázal Dúbravka reflexivně vyrazit. Branková technologie ale o chvíli později potvrdila, že míč byl celým objemem v brance.

O tři minuty později vyrovnal Joselu, jenž usměrnil míč hlavou do sítě po Ritchieho stříleném centru z pravé strany. V 18. minutě ale vrátil vedení třetímu celku minulé sezony Premier League Alli, který na zadní tyči zužitkoval přesný Aurierův centr a podruhé překonal Dúbravku.

Fotbalisté Tottenhamu slaví gól Alliho
zdroj: Reuters autor: Ed Sykes

Slovenský brankář se blýskl po necelé hodině hry pohotovým zákrokem po střele Sissoka, další branky už přes šance na obou stranách nepadly. Největší příležitost k vyrovnání měl v 85. minutě střídající Rondón, jeho zblokovaná střela ale skončila na břevně Llorisovy branky.

Richarlison se uvedl v Evertonu dvěma góly, skóroval i v deseti

Everton se ujal vedení po čtvrthodině hry, když se ve skrumáži před brankou nejlépe zorientoval Richarlison. V 41. minutě ale Jagielka nešikovně atakoval Jotu a po červené kartě musel předčasně do kabin. Z následného přímého kopu srovnal Neves, jeden z pěti Portugalců v základní sestavě Wolverhamptonu.

I v oslabení byl ve druhém poločase aktivnější Everton a po několika šancích se znovu dostal do vedení. V 67. minutě se podruhé prosadil Richarlison, jehož umístěný obstřel na promoklém terénu ještě zrychlil a brankář Patrício na něj nedosáhl. Deset minut před koncem ale podruhé vyrovnal hlavou Jiménez.

Bournemouth porazil nováčka soutěže Cardiff 2:0. Svůj tým poslal do vedení v 24. minutě Fraser, jenž využil Wilsonovy zpětné přihrávky na hranici malého vápna. Wilson mohl o deset minut později zvýšit, ale pokutový kop mu vynikajícím zákrokem zneškodnil Etheridge.

Filipínský reprezentační brankář se stal teprve druhým gólmanem, který při debutu v Premier League zneškodnil penaltu. Útočník Bournemouthu se ale nakonec gólu přece jen dočkal v nastaveném čase druhé půle.

Podobně jako velšský celek, ani Fulham neprožil bodově úspěšný návrat do nejvyšší anglické soutěže. Londýnské derby rozhodl ve prospěch hostujícího Crystal Palace v 41. minutě dělovkou zblízka pod břevno Schlupp. Ve druhém poločase navíc přidal druhou branku z brejku Zaha. Fulham prohrál zahajovací utkání sezony na vlastním stadionu po třinácti zápasech.

United opět neprohráli zápas, v němž vedli. Sérii drží od roku 2009 

Fanoušci na první gól nového ročníku Premier League nemuseli dlouho čekat. Už ve 2. minutě zahrál obránce Leicesteru Amartey ve vápně rukou a sudí nařídil pokutový kop. Čerstvý mistr světa Pogba zachoval klid a poslal míč do horního rohu branky.

United od roku 2009 neprohráli ligový zápas, ve kterém vedli, tentokrát jim k tomu hodně pomohl i brankář De Gea, jenž zlikvidoval šanci Maddisona.

Je nám líto, video expirovalo.
United na úvod Premier League porazili Leicester

Domácí uklidnil až sedm minut před koncem Shaw, který si po Matově přihrávce obhodil obránce a z úhlu propálil brankáře Schmeichela.

Leicester se sice snažil, ale dosáhl jen na snížení, když se centr odrazil ke střídajícímu Vardymu a zkušený útočník hlavou korigoval. Shaw vstřelil první gól v seniorské kariéře, a to ve svém 141. soutěžním utkání.

Trenér Manchesteru José Mourinho tak bodoval v každém z 18 zahajovacích zápasů nové sezony, z nichž jedenáct vyhrál.

Anglická fotbalová liga - 1. kolo:

Liverpool - West Ham United 4:0 (45. a 53. Mané, 19. Salah, 88. Sturridge)

Southampton - Burnley 0:0

Manchester United - Leicester 2:1 (3. Pogba z pen., 83. Shaw - 90.+3 Vardy).

Newcastle - Tottenham 1:2 (11. Joselu - 8. Vertonghen, 18. Alli)

Bournemouth - Cardiff 2:0 (24. Fraser, 90.+1 Wilson)

Fulham - Crystal Palace 0:2 (41. Schlupp, 80. Zaha)

Huddersfield - Chelsea 0:3 (34. Kanté, 45. Jorginho z pen., 80. Pedro)

Watford - Brighton 2:0 (35. a 54. Pereyra)

Wolverhampton - Everton 2:2 (44. Neves, 80. Jiménez - 17. a 67. Richarlison)

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články