Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Plzeň otočila duel s Duklou, díky vlastnímu gólu a penaltě Krmenčíka vyhrála 3:1

Obhájci titulu se nadřeli. Plzeň sice na úvod nového ročníku první fotbalové ligy zvítězila Na Julisce 3:1, ovšem Dukla Praha ji potrápila. V sedmé minutě se prosadil domácí David Douděra. Viktoria otočila vývoj utkání během dvou minut až v 71. minutě. Nejdřív vyrovnal pěknou střelou zpoza vápna Tomáš Hořava, poté si dal Jakub Podaný vlastní gól. V závěru z penalty Michael Krmenčík uzvařel skóre na 3:1.

Plzeň zdolala Duklu i díky gólu Krmenčíka
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Trenérovi Pražanů Pavlu Drskovi se tak nepovedla ligová premiéra v roli hlavního kouče. Jeho svěřenci Viktorii v nejvyšší soutěži podlehli pošesté za sebou. "Když člověk vede 1:0 nad Plzní po 60 minutách, tak samozřejmě chce něco urvat. To se nám bohužel nepovedlo a z toho jsem zklamaný. Určitě ne z přístupu hráčů, kteří si sáhli na dno," prohlásil kouč Drsek.

V základní sestavě hostů nastoupily i dvě letní posily obránce Pernica a slovenský záložník Procházka. Dukla od začátku také nasadila dvě nové akvizice stopera Chlumeckého a útočníka Bredu.

Dukla, která v minulé sezoně s Plzní utrpěla debakly 0:4 a 1:5, hned z první akce v sedmé minutě otevřela skóre. Pernica minul míč a Holenda z levé strany našel před brankou Douděru. Ten před Kozáčikem nezaváhal a připsal si premiérový ligový gól. "Viděl jsem, že Holenda dostává balon na levou stranu, a snažil se zavřít zadní tyč. Balon ke mně došel a jenom jsem uklízel do prázdné branky. Pocity z prvního gólu jsou skvělé, ale prohra je taková černá kaňka," uvedl dvacetiletý Douděra.

Po závaru před domácí brankou mohl vyrovnat Krmenčík, ale vystřelil nad břevno. Pražané favorita dál zlobili. Po nejistých zákrocích Kozáčika dorazil Tetour míč do sítě, ale gól neplatil kvůli Holendovu ofsajdu. "Zápas se pro nás vůbec nevyvíjel dobře. Udělali jsme hrubou chybu, dostali jsme z ní první gól. Pak naše hra nebyla špatná. Bohužel jsme ale ve finální fázi nebyli dostatečně přesní a úspěšní. Pak paradoxně ani ne z takové šance jako v prvním poločase jsme ten zápas otočili," řekl trenér Plzně Pavel Vrba.

Plzni patřil závěr poločasu. Rány Krmenčíka i Hrošovského ale vyrazil Rada a brankář Dukly poté zneškodnil i Kopicův přímý kop. Těsně před poločasem postupoval sám na domácí branku Krmenčík, ale zblízka napálil opět jen výborného Radu.

Reprezentační útočník minule na Dukle nastřílel hattrick, ale teď se v koncovce trápil. Hosté druhý poločas začali další zahozenou šancí, když po Limberského centru volný Petržela napálil tyč. Na druhé straně Kozáčik včasným vyběhnutím zastavil Bezdičkovu akci.

Plzeňští vystřídali a během dvou minut otočili skóre. Nejprve v 69. minutě vyrovnal Hořava povedenou střelou k tyči a chvíli poté si centr dalšího náhradníka Řezníčka, který předtím asistoval Hořavovi, ve skluzu srazil do vlastní branky Podaný. "Kuba Řezníček mi to dobře sklepnul. Na ránu jsem se hodně soustředil a šlo to dobře. Když jde člověk na hřiště a dokáže pomoct týmu gólem, tak je to samozřejmě super," podotkl Hořava.

Západočeši si závěr pohlídali a pojistku mohli přidat ještě dřív, ale Petržela i Řezníček ve slibných pozicích minuli branku. Těsně před koncem aktivního Petrželu v šestnáctce stáhl Holík. "Petržela je už starý, má před sebou poslední zápasy a snaží se, aby vám dokázal, že ještě není takový, abychom ho odstřelili," sdělil Vrba s úsměvem o pětatřicetiletém záložníkovi.

Nařízenou penaltu po faulu na Petrželu v 88. minutě proměnil Krmenčík. V nastavení ještě domácí náhradník Djuranovič po individuální akci trefil tyč plzeňské branky.

Plzeň utkání zvládla, a to se jí ani na lavičku nevešli Martin Zeman, Milan Havel, Pavel Bucha a Marek Bakoš. "Máme kádr tak silný, že jsou hráči, kteří by možná v 90 procentech mužstev hráli ligu. Vzpomínám si třeba na Hořavu, který v minulé sezoně čekal šest zápasů, pak naskočil a hrál až do konce soutěže. Všichni pochopí, že o místo v sestavě hrají neustále, záleží na detailech a možná i trošku na štěstí, kdo nastoupí v dalším zápase," dodal Vrba.

Dukla Praha - Viktoria Plzeň 1:3 (1:0)

Branky: 7. Douděra - 69. Hořava, 71. vlastní Podaný, 88. Krmenčík z pen. Rozhodčí: Franěk - Moláček, Pospíšil. ŽK: Tetour, Holík (oba Dukla). Diváci: 5039.

Dukla: Rada - Miloševič, Ostojič, Chlumecký, Podaný - Hanousek (83. Djuranovič), Tetour, Holík - Douděra (67. Bezdička), Holenda, Breda (79. Brandner). Trenér: Drsek.

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Pernica, Hubník, Limberský - Procházka (57. Hořava), Hrošovský - Petržela, Čermák (57. Řezníček), Kopic (89. Kovařík) - Krmenčík. Trenér: Vrba.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články