Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Lička, Vízek a spol. věří před startem ligy nejvíc Plzni: Tam to dělají pořád nejlíp

Je to tu. V pátek zápasem Dukly s mistrovskou Plzní začíná nový ročník fotbalové ligy. Proto není od věci zeptat se bývalých fotbalistů a trenérů, co od něho čekají. Zvlášť když se bude hrát novým systémem, v němž se po třiceti kolech soutěž rozdělí na prvních šest týmů (jednou každý s každým), sedmý až desátý (každý s každým doma venku, sedmý pak bude hrát se čtvrtým nebo pátým celkem o místo v kvalifikaci Evropské ligy) a posledních šest, z nichž poslední nakonec sestoupí a dva nad ním budou hrát baráž s druhým a třetím celkem druhé ligy.

Kapitán Dukly Ladislav Vízek s vítěznou trofejí
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Letos v létě nepřicházelo do ligy tolik fotbalistů ze zahraničí jako loni. Dá se to brát tak, že se kluby poučily, že tudy cesta nevede? Nebo jen šetří?

Jaroslav Šilhavý, bývalý stoper a rekordman v počtu startů v lize, naposledy trenér Slavie: Od všeho kousek. Tady asi narážíte na Slavii… Třeba Danny je výborný hráč, spousta lidí byla ráda, když nastoupil. Když mají týmy peníze na to, aby se rozhlédly po posilách i venku, tak to udělaly. Je to spojené s ambicemi týmů. Slavia, Sparta, Plzeň chtějí konkurovat i v evropských pohárech, proto nakupovaly.

Ilustrační foto

Vízek, bývalý reprezentant: Já myslím, že je to rozumnější. Sparta i Slavia si nabily hubu. Vždyť to byly strašný zmatky, bylo to moc drahé. A nepotvrdilo se, že by se něco zlepšilo. Takže letos se šlo cestou rozumnýho nakupování. Hlavně u Plzně a Slavie. Sparta zase musela nakupovat víc, protože tam se to nepovedlo, a jsem zvědavý, jak se s tím zase vypořádá.

Lička, bývalý reprezentant a trenér: U nás nejsou kontakty se světem ve fotbale tak organizované. Zahraniční hráče si neumíme dlouhodobě odsledovat a pořádně otestovat. A na tu úplnou kvalitu nemáme peníze. I když Sparta a Slavia přitlačily i finančně. My taky s těmi hráči neumíme pracovat. Vyžaduje to jazykové znalosti, což tu moc trenérů perfektně nezvládá. Každý hráč, který přijde z jiného prostředí, až na výjimky potřebuje taky nějakou adaptační dobu. Třeba u nás a ve Španělsku je jiný pohled na fotbal a my tu jejich mentalitu tak dobře neznáme. Jsou zvyklí pracovat v prostředí pozitivnějším, sebevědomějším, organizovanějším. Je to pořád o individuálním přístupu. Na prvním místě je práce s člověkem a pak mu vytvořit pozitivní prostředí, a v tom máme velké rezervy. Těch faktorů je hodně. Spíš vidím cestu v příchodu mladších hráčů.

Komňacký, trenér: Já si myslím, že to bude takový trvalý jev. Kromě dvou tří mužstev nejsme schopni ty opravdu kvalitní hráče zaplatit, takže nezbývá než cesta vlastních odchovanců, a ne přivádět hráče, kteří nemají odpovídající kvalitu, je to rozumnější a majitelé klubů to tak chápou. Ten trend podle mě bude trvalý, dokud naše ekonomická situace nebude srovnatelná se zahraničím, ne-li lepší.

Tři největší kandidáti na titul – Plzeň, Slavia, Sparta – zůstávají stejní, komu z nich věříte nejvíc?

Šilhavý: Ti tři určitě, ale nejsem žádný tiper. Nevím, co udělá s týmy nový systém, který přinese víc zápasů, a evropské poháry. Rozhodne, jak kvalitní a široký budou mít kádr, kdo to bude mít a vyhnou se mu zranění, tak uspěje.

Vízek: Včera jsme se o tom bavili na turnaji „týmu 96“ Pavla Kuky, tam byli fotbalisti a všichni jsme se shodli, že tenhle rok zase bude patřit Plzni, která to dělá přece jen chytřeji než ostatní, dobře doplnila tým o mladé kluky. Největším konkurentem jí bude Slavia, která pod Trpišovským prošla letní přípravou bez velkých chaosů – ta bude číslo dvě. Sparta možná číslo tři. Ta je tak rozbitá po tom Stramaccionim, kdy dostala zásah do celého svého systému a všeho, že asi ani Pavel Hapal neví, jak to bude vypadat. Týmy už se jí nebojí.

Lička: Vypadá to tak. U těch tří to totiž stojí tak, že cokoliv jiného než titul je neúspěch. Plzeň má před dalšími dvěma dost velký náskok v budování týmu a klubu, v organizaci. A neustupuje od svých principů. Pokud budou chtít Slavia a Sparta uspět, budou si muset dlouhodobě nastavit jasnější cíle a hlavně se jich držet. A ne každý půlrok měnit cíle, vize, principy, trenéry a organizaci v klubu. Je to o logické a systematické práci. Říct si, co chci, a za tím jít, i když přijdou třeba nějaké dílčí neúspěchy. Což se hlavně ve Spartě dost často mění a to není dobře. Když to všem třem bude v klubech fungovat, tak to prospěje celému českému fotbalu.

Komňacký: Nikdo jiný nemá šanci. Ty vazby v Plzni, ta kontinuita s hráči, sice někteří stárnou, ale ten postupný proces ladění dalších hráčů do týmu mluví pro Plzeň, v tom má náskok a je pro mě největší favorit.

Kdo by mohl být černým koněm soutěže?

Šilhavý: Moc jsem přípravy nesledoval. Ale vždycky měla ambice Boleslav. Ovšem Ostrava se do toho teď pustila slušně, pracují na tom, spoustu změn udělali, mají dobrý kádr, zkušeného trenéra – mohli by to být oni.

Vízek: I Jablonec má dobré mužstvo i trenéra. Pak by mohla některá mužstva dobře odstartovat a chytit ten trans, ale nevidím tam už nic moc kvalitního. Takže Plzeň a Slavia budou bojovat o titul a společně se Spartou a Jabloncem budou určovat ráz ligy.

Lička: Jsem rád, že začal hrát dobře Jablonec, Olomouc, doufám, že se tam vrátí Liberec i Baník.

Komňacký: Já fandím Boleslavi. Myslím si, že ještě nenaplnila všechny své možnosti. Trénuje tam můj bývalý kolega a asistent Jožka Weber. Věřím, že ta může překvapit, vidím tam velký potenciál.

František Komňacký
zdroj: ISIFA

Co čekáte od nového systému ligy, který zároveň protáhne sezonu v zimní části a zkrátí přestávku?

Šilhavý: Atraktivnost v závěru bude určitě větší. Návštěvnost v základní části ale asi bude stejná a v závěru to půjde ještě nahoru.

Vízek: Já jsem retro. Nemám změny moc rád, ale je dobře, že se něco zkouší. Ta naše liga není až tak kvalitní a tohle by jí mohlo přinést víc dramatičnosti. Byl jsem na večeři s Milanem Barošem a ten mi tvrdil, že budou s Baníkem do šestého místa, já že ne. Tak jsme se vsadili o čuníka a sud piva. I tohle naznačuje ambice týmů, a to je dobře. Ten systém pak přispěje k tomu, aby to bylo zajímavější.

Lička: Jsem nadšený. Je to moje přání už spoustu let, protože opakuji, že máme málo zápasů. Musíme hrát až do Vánoc, to je první předpoklad. Že je špatné počasí, to je alibismus, a že budou menší návštěvy? Tak to není. To zatížení hráčů po celý rok je rovnoměrnější a pauzy nikomu nepomáhají. Zvlášť ta mezi koncem listopadu a počátkem února. My se stále na něco připravujeme, ale nejlepší příprava jsou reálné zápasy. Bude to taky atraktivnější, víc emocí – způsob jak ten produkt lépe prodávat. Hlavní je to udržet, dělat jen dílčí změny, protože mi připadá, že je to připravené dobře. Je to jediná správná cesta, jiná není.

Komňacký: Je to zajímavé zpestření. Bude se hrát až do konce, nemělo by to být tak, že Plzeň uteče a není o co půl roku hrát. Přibude zajímavých zápasů, bude to divácky atraktivnější. Je to krok správným směrem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články