Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Sparta chce být po zpackané sezoně opět železná

Místo v základní skupině Evropské ligy a bojovat o titul v lize. S těmito cíli jdou fotbalisté Sparty do sezony po té minulé, v níž obsadili až páté místo. Letenský celek chce uspět také v tuzemském poháru, který vyhrál naposledy v roce 2014.

Sparta představila nové dresy
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

To všechno vyhlásil na tiskové konferenci Sparty její generální ředitel Adam Kotalík. "Cíle zůstávají neměnné, postoupit do základní skupiny Evropské ligy a vrátit se do boje o titul a vrátit ho na Letnou. A také chceme uspět v MOL Cupu," řekl.  

Sparta je nejúspěšnější český klub, ale má za sebou jednu z nejhorších sezon v samostatné české lize. Pátá byla už jen v roce 2006. V minulém ročníku doplatila na velkou revoluci v kádru. Tehdy přišel zahraniční realizační tým a také mnoho hráčů z ciziny. Většina z nich se ale v klubu neprosadila. Přes jaro se tým stabilizoval a v nové sezoně se chce vrátit mezi špičku a bojovat s Plzní a Slavií o titul.  

"Máme co napravovat. Minulá sezona se nám nepovedla od začátku do konce. Kádr je ale silný, kvalitně jsme doplnili. Měli bychom se ucházet o nejvyšší pozice, ale až zápasy ukážou. Věřím, že hned na začátku dokážeme, že to nejsou planá slova," tvrdil kapitán týmu Josef Šural.  

Pásku převzal po Davidu Lafatovi, který ukončil kariéru. "Je to pro mě čest. Sice už jsem s páskou občas nastoupil, ale oficiálně jsem kapitánem ještě nebyl. Tu pásku nosily legendy a velká jména a chtěl bych se jim alespoň trochu přiblížit, i když vím, že to bude těžké," dodal Šural.

Loňská zkušenost s příchodem drahých posil, které většinou spíše zklamaly, přiměla vedení Sparty k opatrnějšímu hledání vhodných hráčů. "Ta loňská zkušenost byla pro nás všechny velká a promítla se do naší práce i do způsobu, jakým uvažujeme o doplňování kádru," připustil Kotalík.

Sparta v létě přivedla posilu do každé řady. Na přestup útočníka Benjamina Tetteha z Bohemians, brankáře Milana Heču ze Slovácka a obránce Uroše Radakoviče z Olomouce a na hostování záložníka Alexandrua Chipciua, s nímž ale počítá spíš na pravý kraj obrany. Z hostování se pak vrátili Juraj Chvátal, Eldar Čivič, Tomáš Wiesner, Georges Mandjeck, Matěj Pulkrab a Vukadin Vukadinovič.

Pavel Hapal a Adam Kotalík
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Při plánování kádru je třeba brát v úvahu, že se změnil systém ligy a na podzim nás tak čeká včetně pohárů okolo 30 zápasů, což je jako celá ligová sezona. Proto potřebujeme širší kádr, abychom byli schopni rozložit zátěž. Ale kádr ještě není uzavřený a někdo ještě odejde," sdělil Kotalík.

Na Letné se těší na sezonu, přestože letní příprava se výsledkově vůbec nevydařila. Sparta ze sedmi utkání vyhrála jen dvě a pouze ve dvou duelech dala víc než jeden gól. "Za svou kariéru jsem prožil přípravy všeho druhu, vydařené i se špatnými výsledky. Důležité ale bude, jak odstartujeme sezonu, do které jdu s velkým optimismem a energií, abychom byli dobře připraveni na první mistrovské utkání," řekl trenér Pavel Hapal.

S posílením týmu je částečně spokojený. "Měli jsme určité představy, něco se zrealizovat dalo, něco nedalo. Jsou tu ale velice kvalitní hráči a podstatné bylo, abychom z nich udělali tým. A věřím, že od prvního utkání ukážou, že se to podařilo," dodal letenský kouč. Sparta zahájí sezonu sobotním ligovým zápasem s nováčkem z Opavy. V následujícím týdnu pak Pražané vstoupí do 2. předkola Evropské ligy.

Sparťané také představili nové dresy pro venkovní zápasy. Dominantní barvou zůstala bílá, výrazně se však změnil vzhled a nově budou trenýrky a stulpny černé a šedivé. Dresy mají odkazovat na období označované jako Železná Sparta z 20. let minulého století, kdy Sparta hrála v černobílé kombinaci. A motivy číslovky 125 budou připomínat výročí založení klubu.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články