Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Šedesátiletý Panenka by si rád ještě zahrál fotbal

Praha - Antonín Panenka si už dva roky nezahrál fotbal. Mistr Evropy z roku 1976 a autor proslulého vršovického "dloubáku" má zdravotní problémy, ale doufá, že se po chirurgickém zákroku na trávník vrátí. Přesto, že mu v úterý bude už šedesát let.

Prezident Klaus vyznamenává Antonína Panenku
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Fotbal, jemuž zasvětil celý život, je u něj stále na prvním místě. Jen diváci teď nemohou vidět jeho parádičky ani v zápasech "starých pánů". "Mám problémy s kyčlemi. Hlava by chtěla, ale tělo říká, že ne," vysvětlil Panenka.

Bohemians sháním sponzory

Ale soutěživost ho ani při problémech se zdravím neopustila. "Zaměřuji se na sporty, kde není potřeba tolik běhat: kulečník, golf, stolní tenis a také ještě trochu tenis. I když tenis se tomu v mém podání už ani pořádně říkat nedá. Spíše jsem na kurtu," pokračoval Panenka. 

Svým "Klokanům" zůstal s malou odbočkou do vídeňského Rapidu věrný, v druholigovém klubu Bohemians 1905 je stále prezidentem. "Snažím se klubu pomoci hlavně ve styku s partnery a sponzory. Bez nich fotbal v současné době nelze hrát na nějaké slušné úrovni," prozradil, čemu momentálně věnuje nejvíce času.

V českém fotbalu je málo pěkných akcí

Současný český fotbal mu prý příliš radosti nepřináší. "Je v něm málo pěkných akcí, málo střel a málo branek. Ono je to ale těžké, člověk je namlsaný televizními přenosy z Anglie, Itálie, Španělska či Německa," řekl Panenka. 

Vedle Bohemky pozorně sleduje i reprezentaci a věří v její lepší budoucnost. "Teď prochází generační obměnou, ale talentů máme dost - Fenin, Jeslínek, Kadlec, Šimůnek, Kalouda, Necid," vyjmenoval Panenka fotbalisty, kteří by podle něj mohli pozvednout hru reprezentačního týmu.

Panenka bude slavit na etapy

Oslavy se protáhnou na několik dní a slavit se bude na různých místech. Už dnes mu do hotelu Praha přijdou blahopřát jeho někdejší slavní spoluhráči a další členové Klubu fotbalových internacionálů, v němž je předsedou správní rady. Jako každý člen klubu dostane k šedesátinám dres a zlatý prsten s emblémem nadace. Ve Vršovicích jsou oslavy naplánovány na 7. prosince. 

Dárky jsou zatím tajemstvím, ale není tak těžké uhodnout, co by si jubilant přál ze všeho nejvíc. "Rád bych, aby Bohemka měla nový pěkný stadion a abych jí byl i nadále nějak užitečný. A abych si zase mohl zahrát fotbal," prozradil Panenka.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články