Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Češi se zvedli, Nigérii porazili díky brance Kalase

Napravit své předchozí vystoupení proti Austrálii, to byl cíl českých fotbalistů v utkání s Nigérií. Výběru Karla Jarolíma se to skutečně podařilo. Česko díky brance Tomáše Kalase, který se prosadil z dorážky v 25. minutě, porazilo účastníky nadcházejícího světového šampionátu 1:0.

Josef Šural v utkání s Nigérií
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Jarolím udělal šest změn v sestavě oproti duelu s Austrálií. Především přešel na rozestavení s třemi stopery a to splnilo očekávání, jelikož česká defenziva byla skutečně pevnější. Dlouho byl jedinou šancí Nigérie Mosesův přímý kop ze šesté minuty, s kterým si Vaclík poradil.

Češi ale ukazovali zlepšený výkon i v ofenzivní fázi, dobře kombinovali a v poli byli Nigérii vyrovnaným soupeřem. Po několika náznacích zejména v podání Šurala přišla v 19. minutě první vážnější šance. Do vráceného míče se z voleje opřel Schick, jeho tvrdou ránu pod břevno ale dokázal brankář Uzoho reflexivně vyrazit.

V 25. minutě už ale Češi udeřili. Po rohovém kopu hlavičkoval Souček, Uzoho ještě stačil zasáhnout, ale na Kalasovu dorážku už byl krátký. Pro českého stopera to byl druhý gól v posledních třech mezistátních zápasech.

Nigérie mohla rychle odpovědět také po rohu, ale Ogu hlavičkoval nad. Ve 30. minutě mohl české vedení zvýšit Schick, který se díky bojovnosti Šurala dostal se štěstím do obrovské šance, ale v ideální pozici přestřelil. Závěr poločasu už patřil spíše účastníkovi mistrovství světa, ale Ndidiho ránu z dálky vyrazil brankář Vaclík stejně jako Ighalův pokus zblízka.

Do druhé půle nastoupil do branky Pavlenka a měl těžkou roli. Nejen že se hrálo více na české polovině, ale především od 55. minuty zápas výrazně ovlivňovalo počasí. Silný déšť a vítr donutily sudího duel na chvíli přerušit. Vítr navíc foukal proti Pavlenkovi a komplikoval rozehrávku.

Češi sice byli pod tlakem a soupeř měl řadu standardních situací, ale obrana fungovala velmi dobře. Jedinou vážnější šanci měl aktivní Moses, ale v dobré pozici minul míč. Jarolímovi svěřenci koncovku zvládli zkušeně a nedovolili soupeři srovnat. Z posledních 12 zápasů udrželi potřetí nulu, předchozí dvě byly proti Kataru a San Marinu. 

ČR - Nigérie 1:0 (1:0)

Branka: 25. Kalas. Rozhodčí: Weinberger - Kolbitsch, Heidenreich (všichni Rak.). Bez ŽK. Diváci: 5000.

ČR: Vaclík (46. Pavlenka) - Kalas, Suchý, Jugas - Coufal, Hušbauer (65. Trávník), Souček (65. Hořava), Barák, Jankto (79. Bořil) - Šural (84. Kopic), Schick (69. Krmenčík). Trenér: Jarolím.

Nigérie: Uzoho - Troost-Ekong, Balogun, Ogu - Shehu (46. Ebuehi), Ndidi, Mikel (80. Iheanacho), Iwobi, Idowu (69. Elderson) - Ighalo (69. Omeruo), Moses (79. Musa). Trenér: Rohr.

Karel Jarolím (trenér ČR): "Po výprasku s Austrálií jsem byl vystavený většímu tlaku. Nejen já, ale celé mužstvo. Podali jsme týmovější výkon, bojovnější. Nezaručuje to výsledek, ale způsob hry a projev byl rozhodně týmovější. Projevila se i změna rozestavení. Byli jsme v obranné činnosti pevnější. Věřím, že je to odrazový bod pro Ligu národů. Změna počasí byla nepříjemná. V tu chvíli bylo důležité, že jsme vedli. Mohlo to být ještě pozitivnější, kdybychom vedli o dvě branky. Zejména Patrik Schick tam měl stoprocentní šanci. Kromě výsledku jde o způsob, jak se mužstvo prezentuje a ukáže charakter. To tam dneska bylo. Bez ohledu na výsledek. Musíme hrát takhle. Mělo by to být normální, že každý chce uspět. Z toho projevu by to mělo být cítit."

Tomáš Vaclík (brankář ČR): "Je to cenná výhra. Sami o sobě Nigerijci prohlašovali, že mohou vyhrát mistrovství světa. Nějakou pasáž utkání jsme byli lepší, drželi jsme míč, měli jsme hodně standardek a šancí z nich. Druhou půli už měla standardky hlavně Nigérie, ale nějakou větší šanci si nevytvořila. Zvládli jsme to dobře a byl to diametrálně odlišný výkon od zápasu s Austrálií. Se třemi stopery je to kompaktnější. Hráli jsme tak i v kvalifikaci, v tomto rozestavení jsme odehráli nejlepší zápas proti Německu. Asi nám to sedí. Je dobře, že máme dvě varianty, mezi kterými můžeme přepínat. Počasí bylo pár minut šílené. Jirka Pavlenka to měl složité hlavně při rozehrávce, protože míč se ve vzduchu začne vracet."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články