Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Berbr si po schválení stanov oddechl: Ještě že nedošlo na tajné hlasování

Přiznal, že do poslední chvíle netušil, jestli to dopadne. Místopředsedovi Fotbalové asociace ČR Romanu Berbrovi se ulevilo po schválení novely stanov, která zabrání při budoucí volbě předsedy FAČR možnosti patu. Česku totiž hrozilo ustavení normalizační komise FIFA a UEFA.

Sport
zdroj: ČT4

Zatímco za Čechy hlasovalo pro novelu všech 128 delegátů, za Moravu bylo pro 43 ze 73, proti bylo 26 delegátů a čtyři se zdrželi hlasování. "Měl jsem obavu. Pracovali jsme ještě tady na chodbách, ani tady to ještě nebylo jisté," řekl na tiskové konferenci Berbr. "Považuji to za dovršení svého díla," dodal.

Proti návrhu, který od druhého kola ruší při volbě předsedy stávající dvoukomorový systém hlasování a dává výhodu Čechám, byly kluby z nižších soutěží na Moravě. "Na Moravě není normální situace, co se týče vývoje politiky ve fotbale. Jestliže 30 klubů divize chce ovládat fotbalový orgán, který má 300 tisíc lidí, a ignorují dohodu, kterou podepíší vrcholní představitelé Moravy, tak je to pro mě něco nemocného," řekl Berbr.

"Morava si musí uvědomit, že politiku nemohou dělat kluby divizí, ale dělají ji vrcholní představitelé, to znamená místopředseda, a kraje," dodal Berbr, který je považovaný za jednoho z vládců českého fotbalu.

Je nám líto, video expirovalo.
Valná hromada FAČR změnila formát voleb, postačí prostá většina

Obě komory se o změně stanov dohadovaly od valné hromady loni v červnu, kdy vše skončilo a nový předseda nebyl zvolen. To se povedlo až v prosinci, ale novela stanov ani tehdy neprošla. Teprve v dubnu se obě komory dohodly na úpravě, kterou její představitelé podepsali a nyní ji i schválila valná hromada. Pokud by se to opět nepodařilo, hrozila by v České republice mezinárodní normalizační komise, která by mohla převzít funkce výkonného výboru a sama předložit návrh na změnu stanov.  

"Před rokem jsme nezvolili předsedu, protože Morava se zablokovala a říkali, že za to můžeme my tím, že jsme nepřipustili Olomouc a Karvinou. Za půl roku jsme zvolili předsedu, ale nezměnili stanovy. Zase říkali důvod, že tady byl (vyslanec UEFA) Surkis, který mluvil rusky. Já jim nabízel, aby se v posledním kole sečetly hlasy, to odmítli," uvedl Berbr.

"Dneska jsem měl strach, že to odmítnou znovu, a muselo by dojít ke zrušení komor. Moje přání to bylo, ale na rovinu říkám, pro mě jsou podání ruky a slib svaté, natož když něco podepíšu. Takže pro mě jednoznačně z toho vyplývalo, že celou českou komoru povedu k tomu, aby se podepsaná dohoda (z dubna) dodržela," uvedl Berbr.  

Je přesvědčen, že pokud by prošel návrh na tajné hlasování, novelu by valná hromada dnes opět nezvolila. "Dopadlo by to špatně. Schovali by se za to tajné hlasování, identita by nebyla vidět," dodal vlivný funkcionář.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články