Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

GLOSA: Král bude jednooký a bude muset na oční

To, co se dlouho zdálo být naprostou jistotou, se nejdřív stalo jistotou jen téměř stoprocentní, z niž se postupem času stala nejistota. Taky jsem si myslel, že fotbalový titul nemůže získat nikdo jiný než Viktoria Plzeň. Její náskok po podzimu byl čtrnáct bodů. To je tedy o parník i s přívěsem. Statistiky hovoří jasně – s takovýmhle náskokem po 16. kole ligy ještě nikdo titul neztratil. Ovšem i proto, že takový náskok ještě nikdo nikdy v české lize neměl.

Zklamaný Milan Havel z Plzně
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Náskoky byly, ale menší (zatím dvakrát vedla Sparta v sezoně 2000/01 a 1997/98 o deset bodů a vždycky titul získala). A to není to samé, či naopak lepší. Ono to totiž působí na psychiku hráčů a to není u většiny fotbalistů zrovna ta nejsilnější stránka. Což je mimochodem lepší, než kdyby nejsilnější byla a až za ní by byla ta stránka fotbalová. Takže to jen zaznamenejme, bez ušklíbání. Parta psychologů by totiž nejspíš podobné výhody vnímala lépe, ale zase by si nikdy takovou pozici nevykopala. 

Ta zrádnost obrovského náskoku, o němž se po dotazech nás novinářů i bývalí slavní fotbalisti nebo trenéři nakonec vyjadřovali jako o hotové věci, což pak těm, o nichž je řeč, nedělá dobře, protože jim to dělá dobře až moc.

"Všichni říkají, lásko, že už máme titul v kapse," řekne fotbalista své modelce po návratu ze zimního soustředění v teplých krajích. A krasavice hned přepočítá, jak vysoké prémie by mohly přistát miláčkovi na účtu. Napadne ji, co by se za to dalo koupit. A miláček? Ten už to má v hlavě taky... Přemýšlí o tom hned vedle možnosti, že by si ho v Lize mistrů mohli všimnout agenti zahraničních klubů a jemu by se splnil sen. Kdyby jeho celek vedl o tři body, napadalo by ho to taky, ale teď je toho plný.

To jsou jen příklady, co takový "parníkoidní" náskok může učinit s vyrovnaným fotbalistou v plné formě, který pak najednou zjistí, že mu to nějak nelepí. Soupeři přestali mít strach, naopak začali mít chuť – kdy jindy než teď. Jako bych to slyšel: "Jasně, ty dáme. Viděls je na Bohemce..." No, a je to. Osm kol a ze čtrnáctibodového náskoku je už jen pět bodíků. 

Ale já si pořád myslím, že Plzeň titul uhraje. Už proto, že když proti Spartě po dvou inkasovaných gólech zavřela ten průchoďák v obraně, tak hrála slušný fotbal. Hráči "jezdli po zadku", takže si asi už konečně uvědomili, že trenéři mají pravdu – bez toho to nepůjde. I když fotbal umějí, což předvedli třeba v odvetě proti Sportingu Lisabon, bez toho to nepůjde.

Ovšem, jestli moje předpověď klapne a Viktoria první místo udrží, bude stejně jen jednookým králem mezi pidlookými. Všichni účastníci dostihu totiž postupují stylem: tři kroky dopředu, dva dozadu. Už i ten Jablonec trochu přibrzdil. K tomu má Plzeň celkem příjemný závěrečný program v lize – jede sice do Edenu na Slavii, kde by se mělo ukázat, kdo má teď lepší formu, ale jinak celkem pohodička – jede do Brna, na Duklu a doma má Karvinou, Slovácko a Teplice. To druhá Slavia to má těžší. Jede do Liberce, na Duklu a do Teplic a doma má kromě Plzně ještě Slovácko a Jablonec.

Ale bude to zajímavé – pořád je o co hrát. Jen doufám, že jednooký král si přes léto dojde na oční, protože pak by v Lize mistrů nestačil koukat.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články