Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Majitel PAOK Soluň šel na sudího s pistolí za pasem, řecká vláda zastavila ligu

V Řecku vypukl skandál nejméně tak velký jako Atény. Až do odvolání se nebude hrát tamní nejvyšší fotbalová soutěž. Vláda zastavila superligu den poté, co v nedělním utkání proti AEK Atény vtrhnul na hřiště ozbrojený majitel týmu PAOK Soluň. Na rusko-řeckého obchodníka Ivana Savvidise byl kvůli tomu vydán zatykač.

Ivan Savvidis
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Antonis Nikolopoulos

"Rozhodli jsme se přerušit ligovou soutěž. Nerozběhne se do té doby, než tu bude jasný rámec, na kterém se všichni shodnou a který stanoví jasné podmínky a pravidla," uvedl ministr pro kulturu a sport Jorgos Vassiliadis. Své kroky konzultovala řecká vláda s evropskou fotbalovou unií UEFA.

Bohatý řecko-ruský obchodník Savvidis nakráčel na hřiště obklopen několika bodyguardy v závěru utkání za stavu 0:0 poté, co rozhodčí neuznal branku Fernanda Varely.  

Bývalý člen ruského parlamentu a blízký spojenec prezidenta Vladimira Putina měl při tom v pouzdru za pasem revolver a údajně sudímu vyhrožoval. Sudí po chaotických scénách utkání předčasně ukončil. O dvě hodiny později nicméně gól PAOK dodatečně uznal, ale utkání je stále vedeno jako nedohrané.  

Mezitím prokuratura vydala na Savvidise zatykač, kvůli tomu, že vnikl na hřiště, ale ne proto, že byl ozbrojen. "Takový extrém volá po přísném opatření," uvedl řecký ministr pro kulturu a sport Jorgos Vassiliadis. Dodal, že obrázky ozbrojených lidí na hřišti poškozují PAOK i celý sport. "Nedovolíme nikomu, aby nás odvrátil od naší cesty (vyčistit sport), i kdyby po konzultacích s UEFA musely přijít tvrdé tresty," dodal.  

K incidentu došlo jen několik hodin poté, co PAOK získal zpátky tři body, o které přišel kvůli výtržnostem fanoušků v únorovém šlágru ligy proti Olympiakosu. Nedělní utkání proti AEK se hrálo bez fanoušků aténského klubu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články