Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

City si připsalo další výhru, Čech má konečně jubilejní 200. nulu

Trvalo to dlouhých dvanáct zápasů, nakonec se však Petr Čech dočkal 200. čistého konta v Premier League, když Arsenalu pomohl k výhře 3:0 nad Watfordem. Nulu, na kterou čekal od prosince, si vysloužil i první chycenou penaltou v dresu Arsenalu. Po pěti zápasech našel v lize přemožitele Liverpool. Reds v přímém souboji o druhé místo podlehli Manchesteru United 1:2. V jasném vedení zůstává Manchester City, který vyhrál ve Stoke 2:0.

Fotbalisté Manchesteru City se radují z gólu v síti Stoke
zdroj: REUTERS autor: Andrew Couldridge

Na podzim skončil vzájemný zápas vysokým vítězstvím svěřenců Pepa Guardioly 7:2. Tentokrát Stoke další debakl s čerstvým čtvrtfinalistou Ligy mistrů nedopustilo, ale o výhře favorita nebylo pochyb.

Hosty v 10. minutě dostal do vedení španělský záložník Silva, kterého přízemním centrem našel přesně mezi obránci Sterling. Další přihrávku z pravé strany dostal Silva krátce po zahájení druhé půle a domácí gólman Butland byl proti jeho zakončení opět bezmocný.

Po čtvrté ligové výhře za sebou vede mužstvo City tabulku s náskokem 16 bodů před městským rivalem United. Ten jich může ve zbývajících kolech získat ještě 24. Stoke naposledy zvítězilo 20. ledna nad Huddersfieldem, z dalších šesti zápasů vytěžilo jen čtyři body za remízy. Na sedmnáctý Southampton ztrácí bod.

Čech, který působí v Premier League od sezony 2004/05, je v počtu nul rekordmanem soutěže. Druhý David James má 169 čistých kont. Už v Chelsea udržel Čech 162 čistých kont, v Arsenalu za necelé tři sezony přidal dalších 38. V součtu se Spartou a Rennes to byla pro Čecha už 246. nula v kariéře.

"Je to neuvěřitelný osobní milník," řekl Čech a přiznal, že ho zlobilo, jak dlouho na další nulu čekal. "Během prvních 18 zápasů jsme měli devět nul a teď to bylo jedenáct zápasů bez nuly, což bylo frustrující. Teď to vyšlo, ale nejdůležitější je, že tým vyhrál," dodal

Tentokrát si ji musel opravdu zasloužit. Nejprve si poradil se dvěma nepříjemnými střelami Richarlisona, v 61. minutě dokonce čelil penaltě. Troy Deeney vypálil do středu branky, Čech si ale počkal a míč vyrazil. Byla to pro něj první chycená penalta od října 2014. Z předchozích šestnácti pokutových kopů v dresu Arsenalu dostal vždy gól.

Je nám líto, video expirovalo.
Arsenal porazil Watford, Čech má 200. nulu

"Deeney mi už gól z penalty dal, když mě trochu překvapil a střílel na druhou stranu. Tentokrát to vyšlo. Občas se stane, že máte ten správný pocit, kam to půjde. Prostě dnes všechno vyšlo správně," radoval se Čech

V té době byl už ale stav 2:0. V 8. minutě využil standardní situaci Shkodran Mustafi, který dal 1000. ligový gól Arsenalu na domácím hřišti. Tuto metu dosud pokořil jen Manchester United.

Mustafimu nahrál Mesut Özil, který tím posbíral nejrychleji v historii Premier League 50 asistencí. Stačilo mu na to 141 zápasů, dosavadním rekordmanem byl Eric Cantona (143). Po změně stran zvýšili Pierre-Emerick Aubameyang a Henrik Mchitarjan, kteří si na góly vzájemně nahráli.

Manchester United vyzrál na Liverpool

Manchester otevřel skóre ve 14. minutě. De Geův výkop prodloužil za obranu Lukaku, míč převzal Rashford, obehrál Alexandera-Arnolda a zavěsil ke vzdálenější tyči. Dvacetiletý útočník skóroval poprvé od 10. prosince.

Na druhé straně se o chvíli později dostal do šance Van Dijk, po rohovém kopu ale zasáhl míč ramenem a netrefil branku. Vzápětí zasáhli opět domácí po akci podobné té před prvním gólem.

De Gea znovu našel Lukakua, Sáncheze ještě obrana Liverpoolu obrala o míč, dostal se k němu však Rashford, podruhé se nemýlil a stal se nejmladším hráčem, který za "Rudé ďábly" nastřílel v Premier League dva góly v zápase do sítě "Reds".

Do druhého poločasu vstoupili lépe hosté, Valencia navíc po Robertsonově centru zasáhl míč ve vápně rukou, rozhodčí Pawson ale penaltu nenařídil.

Liverpoolu pomohli k návratu do utkání domácí, protože po Maného centru si dal vlastní gól Bailly, který nastoupil v základní sestavě Manchesteru poprvé od 5. listopadu. Hosté ale na remízu nedosáhli a s United ztratili všechny body poprvé od ledna 2016.

Ve 25. minutě londýnského derby mezi Chelsea a Crystalem Palace otevřel skóre Willian, který potvrdil střeleckou formu. V posledních pěti soutěžních duelech dal stejný počet branek. O chvíli později domácí vedli už o dva góly, když si Zappacostův pokus do vlastní branky srazil Kelly. V závěru poločasu mohl přidat další zásah Giroud, proti jeho střele ale na brankové čáře zasáhl stoper Tomkins.

V druhém poločase měly šance oba týmy, blízko trefě byl znovu francouzský útočník Giroud, tentokrát však trefil tyč. V závěru už pouze zkorigoval stav Van Aanholt. Crystal Palace, který trápí široká marodka, prohrál čtvrté utkání v řadě a v tabulce je na osmnáctém místě.

Newcastle v záchranářském souboji porazil Southampton 3:0 a výrazně se o to přičinil Kenedy, který otevřel skóre už po 63 vteřinách a po půlhodině hry přidal druhý zásah. Dva góly v dresu "Strak" dal na domácím stadionu naposled v květnu 2016 Georginio Wijnaldum, v současnosti záložník Liverpoolu.

Další zápas týmů ze spodku tabulky mezi Huddersfieldem a Swansea skončil bez branek. Poslední West Bromwich podlehl Leicesteru jasně 1:4 a na bod čeká už šest zápasů. Everton porazil 2:0 Brighton, za který nenastoupili Jiří Skalák a Aleš Matějů.

Potíže s udržením čekají West Ham, který prohrál 0:3 s Burnley. Zápas narušili domácí fanoušci, kteří vběhli na hřiště a jeden z nich se dostal do konfliktu s kapitánem "Kladivářů" Markem Noblem. Příznivci se též shromáždili pod lóží domácích funkcionářů a požadovali změny ve vedení klubu.

Anglická fotbalová liga - 30. kolo:

Manchester United - Liverpool 2:1 (14. a 24. Rashford - 66. vlastní Bailly), Everton - Brighton 2:0 (60. vlastní Bong, 76. Tosun), Huddersfield - Swansea 0:0, Newcastle - Southampton 3:0 (2. a 29. Kenedy, 57. Ritchie), West Bromwich - Leicester 1:4 (8. Rondón - 21. Vardy, 62. Mahrez, 76. Iheanacho, 90.+4 Iborra), West Ham United - Burnley 0:3 (70. a 81. Wood, 66. Barnes), Chelsea - Crystal Palace 2:1 (25. Willian, 32. vlastní Kelly - 90. Van Aanholt), Arsenal - Watford 3:0 (8. Mustafi, 59. Aubameyang, 77. Mchitarjan), Stoke - Manchester City 0:2 (10. a 50. D. Silva).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články