Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Dúbravka vynuloval hvězdy United, Chelsea po dvou prohrách zabrala

Lepší premiéru si v anglické lize ani nemohl přát. Slovenský brankář Martin Dúbravka v prvním vystoupení v dresu Newcastlu vychytal hvězdy Manchesteru United a pomohl k vítězství 1:0. Méně radosti měl gólman Arsenalu Petr Čech, který v severolondýnském derby čaroval, ale Gunners přesto padli s Tottenhamem 0:1. Pozici suverénního lídra si pojistil Manchester City, neboť deklasoval 5:1 Leicester. Na třetí místo se vrátil Liverpool po triumfu 2:0 nad Southamptonem. Chelsea, která porazila West Bromwich 3:0, je o bod zpět čtvrtá.

Eden Hazard a Olivier Giroud se radují z gólu
zdroj: REUTERS autor: Eddie Keogh

Svěřencům trenéra Antonia Conteho se dva předchozí ligové zápasy vůbec nepovedly. "Blues" nejprve doma nečekaně podlehli Bournemouthu 0:3, na hřišti Watfordu pak dostali ještě o gól víc. 

Hned na začátku zápasu přišel WBA o zraněného útočníka Sturridge, jenž musel střídat už po třech minutách hry. Přesto mohl outsider jít do vedení, ale Rodriguez po Mosesově zaváhání minul branku. Pak už se začala za gólem tlačit Chelsea. Brankář Foster ještě zneškodnil šance Zappacosty i Girouda, ale proti Hazardově střele v 25. minutě byl bezmocný.

Po změně stran zachránil domácí tým gólman Courtois vyběhnutím a zákrokem proti Rondónovi, na druhé straně byl Moses úspěšnější a zvýšil na 2:0. Třetí branku přidal opět Hazard povedenou střelou téměř z rohu velkého vápna k bližší tyči a s 11 góly v ligovém ročníku se posunul na pozici nejlepšího střelce londýnského velkoklubu.

Dúbravka prožil debut z říše snů

"Byl to úžasný zápas a je pro nás důležité, že jsme získali tři body. Každý z nás je super šťastný. Snažil jsem se soustředit na hru a myslel jen na to, abych týmu pomohl v klíčových momentech," řekl Dúbravka. "Uvidíme, co se stane v létě. Snažím se ukázat lidem, že si zasloužím být v Newcastlu," přidal devětadvacetiletý gólman.

Devětadvacetiletý Dúbravka v prvním poločase zneškodnil Lingardovu tečovanou střelu a vykopl i pokus Anthonyho Martiala. Na začátku druhé půle sice Romelu Lukaku dostal míč do sítě Newcastlu, ale gól nebyl uznán kvůli útočnému faulu.

Domácí rozhodli v 65. minutě. Po standardní situaci Dwight Gayle přiklepl míč volnému Mattu Ritchiemu a ten nekompromisně propálil gólmana Davida de Geu. Závěrečný nápor "Rudých ďáblů" fotbalisté Newcastlu ustáli, Dúbravka ještě vychytal Ashleyho Younga a Michaela Carricka.

Brankář Newcastlu Martin Dúbravka se raduje s DeAndre Yedlinem z vítězství
zdroj: REUTERS autor: Carl Recine

"Dúbravka byl klidný a přenesl sebevědomí na celý tým. Všichni tvrdě makali, takže by nebylo spravedlivé říct, že jenom brankář hrál dobře," uvedl trenér Newcastlu Rafael Benítez.

Jeho svěřenci doma v anglické lize zvítězili poprvé od října a poskočili na třinácté místo. Naopak Manchester United po druhé venkovní porážce za sebou v tabulce ztrácí 16 bodů na městského rivala City. "I kdybychom tady hráli deset hodin, tak bychom nedali gól. Hráči Newcastlu bojovali jako zvířata, což myslím jako kompliment. Dali do toho všechno a fotbaloví bohové byli na jejich straně," konstatoval kouč "Rudých ďáblů" José Mourinho, který se ani na sedmý pokus nedočkal ligové výhry na stadionu St. James' Park.

Čechovy zákroky nestačily

Čech poprvé zasahoval v 9. minutě, kdy mu zavařil spoluhráč Mustafi, po jehož skluzu míč reflexivně vyrazil na roh. Tottenham byl aktivnější, moc šancí ale ve Wembley v prvním poločase vidět nebylo. Do jediné velké se dostal Harry Kane, ale míč z jeho hlavy šel nad Čechovu branku.  

V 49. minutě se už nejlepší střelec Premier League nemýlil. Po Daviesově centru vyskočil výš než stopeři Arsenalu a hlavičkou se trefil přesně k tyči. Byl to Kaneův sedmý gól v sedmém severolondýnském derby.  

Je nám líto, video expirovalo.
Čech v derby s Tottenhamem zářil, Arsenal ale prohrál

"Kohouti" Arsenal dál tlačili, chvíli po první brance Kane zamířil opět hlavou těsně vedle. Dělovku z voleje v 53. minutě zlikvidoval anglickému útočníkovi pozorný Čech. Ten po chvíli vytáhl další parádní zákrok při Eriksenově přímém kopu.  

Arsenal se kromě Wilsherovy střely zpoza šestnáctky dlouho do šancí nedostával. Na druhé straně Čech vyřešil stoprocentní příležitosti Lamely a Trippiera. Až ve třetí minutě nastavení zaběhl za obranu Tottenhamu střídající Lacazette, ale sám před brankářem Llorisem těsně minul. "Kanonýři" po třetí porážce za sebou na soupeřových stadionech ztrácejí v tabulce na Tottenham už sedm bodů.

Manchester City si pohrál s Leicesterem

Lídr tabulky poprvé slavil už ve 3. minutě, kdy De Bruyneho skákavý centr propadl až na zadní tyč, kde jej pohodlně poslal do sítě Sterling. V 24. minutě ale vyrovnal Vardy, jenž vystihl špatnou rozehrávku obrany a i proti přesile se dostal ke gólové střele. Anglický kanonýr se trefil počtvrté za sebou, což je jeho nejdelší série od vlastního jedenáctizápasového rekordu ze sezony 2015/16.

Ve druhém poločase rozhodl o výsledku Agüero. Argentinský útočník nejprve v 48. minutě snadno zakončil do prázdné brány a o pět minut později po rychlé otočce ve vápně zvýšil. Třetí úspěch přidal po hrubé chybě brankáře Schmeichela, který mu špatnou rozehrávkou přihrál přímo na kopačku, a nejlepší střelec "Citizens" ho chytrým obloučkem přehodil.

V závěru Agüero přidal svůj čtvrtý gól a stal se po Shearerovi, Henrym a Kaneovi čtvrtým hráčem Premier League, kterému se povedlo vstřelit více než dvacet ligových gólů čtyři sezony po sobě.

V záchranářském souboji mezi Stoke a Brightonem šli do vedení hosté po gólu Izquireda, v druhém poločase ale srovnal Shaqiri. Švýcarský reprezentant dal poprvé v kariéře gól ve dvou zápasech nejvyšší anglické soutěže za sebou. V 90. minutě měli domácí velkou příležitost strhnout vítězství na svou stranu, střídající Adam ale neproměnil pokutový kop. "Hrnčíři" zůstali na sestupovém 18. místě, Brighton na ně má náskok tři body.

Everton porazil na svém stadionu Crystal Palace 3:1, všechny góly padly po přestávce. Skóre otevřel v 46. minutě Sigurdsson, který se trefil střelou zpoza šestnáctky. Od roku 2012 dal takových gólů už 17, což je nejvíc z celé Premier League. Vzápětí si připsal sedmou ligovou branku v této sezoně hlavou Niasse a čtvrt hodiny před koncem přidal třetí gól Davies. Hosté v závěru pouze snížili po proměněné Milivojevičově penaltě.

Liverpool zvítězil v Southamptonu 2:0 a vrátil se na třetí místo tabulky, na druhý Manchester United ztrácejí "Reds" jen dva body. Výběr trenéra Jürgena Kloppa rozhodl zápas už v prvním poločase, kdy se trefili útočníci Roberto Firmino a Mohamed Salah.

Výsledky 27. kola Premier League:

Tottenham - Arsenal 1:0 (49. Kane), Everton - Crystal Palace 3:1 (46. Sigurdsson, 51. Niasse, 75. Davies - 83. Milivojevič z pen.), Stoke - Brighton 1:1 (68. Shaqiri - 32. Izquierdo), Swansea - Burnley 1:0 (81. Ki), West Ham United - Watford 2:0 (38. Hernández, 78. Arnautovič), Manchester City - Leicester 5:1 (48., 53., 77. a 90. Agüero, 3. Sterling - 24. Vardy), Huddersfield - Bournemouth 4:1 (27. a 66. Mounié, 7. Pritchard, 90.+5 Van La Parra z pen. - 13. Stanislas), Newcastle - Manchester United 1:0 (65. Ritchie), Southampton - Liverpool 0:2 (6. Firmino, 42. Salah), Chelsea - West Bromwich 3:0 (25. a 71. Hazard, 63. Moses).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články