Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

BLOG: Slavia už teď nemá proč měnit trenéra

Když se pod někým začne kývat židle, je to nepříjemná záležitost, a když se pod ním rozkýve lavička – je to stejné, jen je jasné, že jde o trenéra. Teď má takový vratký posez kouč fotbalistů Slavie Jaroslav Šilhavý. Trenér, který v minulém ročníku převzal tým resuscitovaný čínskými miliony a překvapivě jej dovedl k mistrovskému titulu.

Jaroslav Šilhavý
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

Jenže v nové sezoně už to tak slavné není. Cesta do Ligy mistrů, otevřená do poslední chvíle, skončila před branami evropské klubové VIP společnosti. V lize také přišly nečekané a často zbytečné ztráty, které po podzimní části vyústily v obří propast čtrnácti bodů na suverénní plzeňskou Viktorii. A dveře do jarního play-off Evropské ligy pak Slavii ve čtvrtek v Edenu přibouchla před nosem kazašská Astana.  

Sympaťák Šilhavý, jehož případný odchod z ostře sledovaného postu probírají média i fanoušci už nějaký čas, má opět problémy. Bývalý stoper však ani pod tlakem neztrácí nic na vstřícnosti, která mužům na důležitých místech dodává kladné body směrem k veřejnosti.

Což není pravidlem. Ukočírovat to nedokázal na místě kouče národního týmu ani Pavel Vrba – trenér, o jehož kompetenci není žádných pochyb.

Už to, že Šilhavý tohle dokázal i ve chvíli, kdy má vedení klubu v pondělí oznámit, zda si ho "nechá", nebo mu řekne, že končí, je velké plus. Protože Slavia, v čele se svým šéfem Jaroslavem Tvrdíkem, si hodně zakládá na otevřenosti směrem k fanouškům a veřejnosti vůbec.

Jenže je tu samozřejmá touha po úspěších. A nejlépe co nejdřív. Aby čínský vlastník viděl, že se s jeho penězi v té malé zemi uprostřed Evropy dobře hospodaří. A taky aby fanoušci milovali vedení klubu. Na tom hodně záleží Tvrdíkovi.

Tak, co teď s tím?

Já bych to viděl následovně. Evropské poháry jsou pro tuhle sezonu fuč, titul v lize na devadesát devět procent taky. Ovšem udržet druhé místo by nemělo být pro tak silný celek problém, zvlášť když jeho hra nebyla vůbec špatná.

Což se nedá říct třeba o Spartě, která by měla být pro Slavii největším konkurentem v boji o předkolo Ligy mistrů společně s daleko chudšími týmy Olomouce a Liberce.

A k tomu začíná zimní pauza – doléčí se zranění opor Deliho i Hušbauera, případně se kádr mírně a rozumně doplní a někdo ho opustí. Toho už by měl být garantem nový sportovní ředitel Jan Nezmar. 

Šilhavý se v týmu vyzná, nemá s hráči problémy, a o tom, že svému řemeslu rozumí, není třeba pochybovat. Takže bych do Číny vzkázal: trenér zůstává. Aspoň do konce sezony.

Teď si už jen počkám, jak to dopadne ve skutečnosti.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články