Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Fotbalisté po úvodním trápení v San Marinu splnili roli favorita

Serravalle (San Marino) - Poločas trvalo českým fotbalistům, než se prosadili v kvalifikačním utkání o postup na mistrovství světa proti San Marinu. Outsider dnes dokázal držet čisté konto až do 47. minuty, ale pak se favorizovaní hosté prosadili a po výhře 3:0 přezimují na druhém místě třetí kvalifikační skupiny s dvoubodovou ztrátou za vedoucím Slovenskem. Premiérové góly v reprezentaci zaznamenali Pospěch a Necid, který hrál vůbec první zápas.

Radost fotbalistů České republiky
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Zápas se nakonec musel obejít bez dvou hráčů Juventusu Turín. Zatímco bývalý reprezentační kapitán Pavel Nedvěd svoji cestu do Serravalle odvolal a v hledišti chyběl, na trávníku se neobjevil jeho klubový spoluhráč Grygera.

Utkání se vyvíjelo podobně jako souboj před rokem na stejném místě. Dokud domácí amatéři stačili se silami, měli Češi velké potíže probít se do soupeřovy šestnáctky. Domácí obranné rozestavení, při kterém brání vlastně kompletní jedenáctka v okolí vlastní šestnáctky, nedovolovalo kombinace středem hřiště, a tak se hosté pokoušeli prosadit z křídelních prostorů a po střelách z dálky.

První šance favorita přišla v 16. minutě, kdy se po trestném kopu Poláka probil před brankáře Sionko, ale jeho střela napříč šestnáctkou branku minula. Podobný osud měla i většina dalších akcí s výjimkou dalekonosné rány Ujfalušiho, která s přispěním tyče plachtila do sítě, ale domácí gólman vytáhl výborný zákrok.

Když neplatila na outsidera souhra, pokoušeli se Češi prosadit individuálně. Barošovi se podařilo protáhnout ve 36. minutě až před brankáře, ale neprostřelil ho. Neúspěšně skončily také akce před poločasem - Sionko po rychlé kombinaci střílel nad a Jankulovski volejem pálil mimo.

Raketový nástup do druhého poločasu

O co se svěřenci trenéra Rady pokoušeli před pauzou marně, to se jim podařilo hned po změně stran. Ve 47. minutě Polák rozehrál trestný kop, na jehož konci Kováč hlavou poslal míč od břevna za čáru. O sedm minut později prošel Šírl až k brankové čáře, vrátil míč před trestné území, kde se o něj opřel tvrdě Pospěch a ve svém třináctém reprezentačním utkání vstřelil první gól. Další velkou šanci navíc spálil.

Trvalá převaha Čechů pokračovala, ale další šance zůstaly nevyužity. Šírl promarnil ideální uvolnění od Poláka, vlastní gól po centru Pospěcha neuznal rozhodčí kvůli předchozímu autu, Sionkovu ránu z deseti metrů gólman vyrazil. Pak se při svém debutu prosadil střídající Necid a zápas skončil stejným výsledkem jako souboj obou soupeřů loni v září.

Češi díky druhému poločasu jasně vyhráli a uštědřili nejhorší evropské reprezentaci dosud nejvyšší domácí prohru v rozehrané kvalifikaci.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články