Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Přípravné zápasy ozdobí souboj gigantů a Maradonova premiéra

Praha - Přestože je ve středu na programu jen jediný zápas kvalifikace o postup na světový šampionát, v němž se představí český tým na půdě San Marina, fotbaloví fanoušci se rozhodně nudit nebudou. Před zimní pauzou si evropské týmy otestují formu v přípravných zápasech a v několika z nich dojde na souboj opravdových gigantů. Nejostřeji sledovaný bude duel tradičních rivalů Německa s Anglií, pozornost poutá i premiéra legendárního Diega Maradony na lavičce argentinské reprezentace.

Fernando Torres v hlavičkovém souboji
zdroj: AP Photo

Utkání mezi Německem a Anglií vždy vyvolává velké emoce. Výjimkou nebude ani bitva v Berlíně, přestože oba celky postrádají řadu hvězd. Domácímu kouči Joachimu Löwovi chybějí kapitán Ballack, záložník Frings a obránci Lahm, Fritz či Jansen, hosté přicestovali bez Gerrarda, Lamparda, Rooneyho, Ferdinanda, Ashleyho Colea, Joea Colea nebo Beckhama. 

Maradonova Argentina se představí ve Skotsku

Navzdory absencím utkání rozhodně neztrácí na atraktivitě. Oběma celkům se zatím ve světové kvalifikaci daří a nerady by si zkazily zimní přestávku. Němce stále straší sedm let starý debakl 1:5 z Mnichova, ale poslední vzájemné měření sil v loňské v srpnové přípravě vyhráli 2:1. Tehdy se však Angličané trápili a nakonec překvapivě nepostoupili na ME. "Anglie se od té doby hodně zlepšila. Poučila se z neúspěšné kvalifikace a nyní získala také určité italské kvality," připomněl Löw působení kouče Capella. 

S obrovským zájmem sleduje fotbalový svět první Maradonovy kroky u argentinského týmu. Legendární fotbalista se už po několika dnech svého nového angažmá dostal kvůli výběru asistenta do sporu se svazovým šéfem, ale od začátku týdne se plně soustředí na zápasovou premiéru ve Skotsku. Tam jako osmnáctiletý mladík pomohl před 30 lety k vítězství Argentiny 3:1.


Itálie může vyrovnat rekord

Maradona má hrdému fotbalovému národu vrátit optimismus, neboť Argentinci z posledních osmi utkání jen jednou vyhráli. "Samozřejmě, že začíná nová éra. Jsem zde, abych národnímu týmu předal své zkušenosti a svoji podporu. Hráči musí mít respekt k národnímu dresu," řekl Maradona, jemuž chybí dvě hlavní hvězdy - Messi a Riquelme. 

Italský kouč Marcello Lippi může vyrovnat absolutní rekord v počtu zápasů bez porážky za sebou. Pokud jeho tým uspěje v Řecku, zkušený trenér navlékne na úchvatnou sérii 31. korálek a dotáhne se na Španěla Javiera Clementeho a Argentince Alfia Basileho. V týmu chybí Alessandro del Piero, který září v Juventusu, protože kouč chce údajně vyzkoušet mladé hráče.

Blíží se Brücknerova derniéra?

Dva trápící se fotbalové giganty uvidí fanoušci v Brazílii, kam zavítá Portugalsko. "Kanárci" doma nedali gól od loňského listopadu a také hosté se potýkají se špatnou produktivitou. Naposledy jen remizovali 0:0 s Albánií. 

Ve středu hrají i všichni soupeři českého celku ze světové kvalifikace. Nejtěžší roli budou mít Poláci v Irsku, Slováci si pozvali do Žiliny slabé Lichtenštejnsko. 

Trenér Karel Brückner se pokusí proti Turecku oživit rakouský tým po porážkách v Litvě a se Srbskem a remíze na Faerských ostrovech. Brücknerovi schází několik zraněných opor v čele s kanonýrem Jankem a rakouská média spekulují, zda nebude středeční zápas pro českého trenéra derniérou.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články