Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Jarolím: Svou pozici teď neřeším, každopádně mám chuť dělat fotbal dál

Belfast - Trenér Karel Jarolím má po neúspěšném boji o postup na světový šampionát, který zorganizuje v příštím roce Rusko, chuť u českého národního týmu pokračovat. Svou budoucností se momentálně netrápí. Reprezentace si podle něj prohrála kvalifikaci mnohem dříve než v Belfastu.

Karel Jarolím
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

"Nerad prohrávám, těžko se s tím smiřuji. Svou pozici ale teď neřeším, zbývají nám ještě dva zápasy do konce kvalifikace. Každopádně mám chuť dělat fotbal dál," řekl Jarolím po porážce 0:2 v Severním Irsku, kde reprezentace definitivně přišla o naději na druhé místo ve skupině a baráž o šampionát.

Jarolím převzal národní mužstvo před startem loňské kvalifikace a podepsal s Fotbalovou asociací ČR smlouvu na dva roky s dvouletou opcí. Tehdejší šéf FAČR Miroslav Pelta, jenž byl v květnu zadržen v souvislosti s aférou se státními dotacemi a posléze rezignoval na svůj post, předtím uvedl, že kouč bude mít důvěru i v případě neúspěšného boje o MS.

Prohlásil tehdy, že je realista a s Jarolímem počítá na čtyřletý cyklus. "Pan Pelta tady není, situace se pořádně změnila. Nevím, co s tím budu dělat. Teď mám aspoň čas o tom chvíli přemýšlet," prohlásil jednašedesátiletý trenér.

Fotbalisté si podle něj neprohráli kvalifikaci v Severním Irsku, ale mnohem dříve. "Teď už to bylo vabank, nebylo co kdy napravovat. Poztráceli jsme body v domácím prostředí, ať už první zápas s Irskem, nebo s Ázerbájdžánem. Možná jsme při troše štěstí mohli vyhrát i v Norsku, přestože tam byla 25 minut pasáž, kdy to byla katastrofa. S Německem jsme taky smolně přišli o bod. Hrálo by se asi líp, kdybychom měli o tři čtyři body víc," pokračoval.

Hlavní problém týmu viděl v kreativitě v útočné fázi, protože hráčům se nedařilo překonávat soupeřův obranný blok. "Štve mě to hrozně, protože jsme prohráli s takovým mužstvem, které se soustředí jen na defenzivu. Na tomhle musíme zapracovat. Bylo by to jednodušší, kdyby ofenzivní hráči hráli v dobrých evropských klubech a byli by tam oporami. Pak je ta práce v nároďáku samozřejmě jiná," podotkl Jarolím.

"Ani v Belfastu jsme po vápno nekombinovali špatně, ale bohužel pak chyběl třeba rychlejší centr, více pohotovosti nebo zakončení zpoza vápna. Irové dostali jen dva góly od Německa. Je to složité, když nemáte extra kreativní hráče, kteří si s tím vědí rady. Francie taky hrála s Lucemburskem 0:0 a to jsou proti nám jinde," upozornil zkušený starég.

Věří, že hráče do říjnových zápasů kvalifikace, v nichž už nepůjde o postup, dostatečně namotivuje. "Jestli tam budu," pousmál se. "Jestliže se nastolila nějaká cesta, je třeba po ní jít. Furt je o co hrát. Každý dobrý výsledek je pro sebevědomí důležitý, stejně tak body do koeficientu. Pořád je to zápas národního týmu a ten by neměl být všední pro nikoho."

"Jsme pořád ve fázi hledání něčeho. I když myslím, že se to trochu pohnulo k lepšímu. Je vidět, že zdravé hráče máme. A na nich je třeba stavět. Na silných charakterech. Krom fotbalových dovedností," zakončil Jarolím.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články