CEFC slíbila Nedvědovi 15 milionů. Neviděl jsem ani korunu, tvrdí funkcionář Juventusu

Události ČT: Pavel Nedvěd žádá od CEFC miliony (zdroj: ČT24)

Čínská společnost CEFC China Energy Company Limited nezaplatila bývalému fotbalovému reprezentantovi a současnému viceprezidentovi Juventusu Turín Pavlu Nedvědovi 600 tisíc eur. Přibližně 15,6 milionů korun představuje odměnu za smlouvu o partnerství na propagaci čínského fotbalu. Pavel Nedvěd podle svých slov povinnosti splnil, peníze ale neobdržel.

V září 2015 představoval Pavla Nedvěda český prezident Miloš Zeman svému čínskému protějšku Si Ťin-pchingovi. V delegaci byl i šéf evropské centrály čínské společnosti CEFC Jaroslav Tvrdík, po této události podepsal sportovní funkcionář italského klubu s čínskou společností smlouvu o spolupráci.

Dopis Nedvědova advokáta
Zdroj: ČT24

„Obsahem této smlouvy byla propagace CEFC v Čínské lidové republice včetně dvou návštěv Pavla Nedvěda v Číně,“ řekl České televizi Nedvědův právní zástupce Bronislav Šerák s tím, že jedna byla součástí návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Číně.

Jaroslavu Tvrdíkovi poslal Šerák v červnu dopis, kde mu oznámil, že se vymáháním dluhu zabývá. Tvrdík ale odmítá, že by čínská společnost dohodu neplnila.

„Máme dvě smlouvy na plnění ze strany Pavla Nedvěda. Z jedné jsme plnili 100 procent a u druhé jsme připraveni poskytnout plnění ve výši 50 procent, protože prostě plnění v celém rozsahu smlouvy nebylo poskytnuto,“ napsal v SMS České televizi Tvrdík. Dál to odmítl komentovat s odůvodněním, že smluvní vztahy dvou subjektů nemíní veřejně prezentovat.

SMS zpráva Jaroslava Tvrdíka o závazku vůči Pavlu Nedvědovi
Zdroj: ČT24

Nedvěd i jeho právník ovšem trvají na tom, že žádné peníze od CEFC nedostali. Šerák se bude v září s Pavlem Nedvědem domlouvat, zda chce věc řešit soudní cestou. Přesto sám bývalý český reprezentant, který v českých barvách odehrál 91 zápasů, hodnotí své cesty do Číny pozitivně.

„Byl jsem tam dvakrát - jednou s panem prezidentem a pak ještě jednou a bylo to fajn. Protože si myslím, že prezentace České republiky tam je hodně důležitá,“ uvedl Nedvěd.

  • Hlavní sídlo pro Evropu má CEFC v České republice, kde vlastní firmu ŽĎAS, Pivovary Lobkowicz Group, vstoupila do skupiny J&T Finance Group a je spolumajitelem firem Travel Service, Médea Group, Empresa Media a investovala do cestovní agentury Invia. CEFC rovněž vlastní fotbalový klub SK Slavia Praha, pražské hotely Mandarin Oriental a Le Palais Art Hotel, komplex Florentina a budovu bývalé Živnobanky v centru Prahy.