Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Viktoria Plzeň si jela na Kypr pro postup a vybojovala ho

Larnaka – Úkol splněn, mohou si říct v Plzni. Fotbalisté Viktorie po výhře 3:1 v úvodním zápase 4. předkola Evropské ligy si přijeli na Kypr pro postup do základní skupiny. A povedlo se. Nekonala se žádná ofenzivní hitparáda, ale hrál se účelný fotbal. Hlavně držet míč co nejdál od své branky a nedostat gól – výsledek: 0:0. Po Zlínu a Slavii je tak Plzeň třetím českým celkem, který si v této sezoně zahraje Evropskou ligu.

Fotbalisté Viktorie Plzeň
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Potřetí za sebou postoupili fotbalisté Plzně do skupiny Evropské ligy. V odvetě vydřeli v Larnace remízu. Viktoria, kterou na Kypru výrazně podržel brankář Aleš Hruška, za kvalifikaci do základní fáze dostane bonus 68 milionů korun. Soupeře jí přidělí páteční los.

"Larnaka hrála velice dobře jak u nás, tak i doma. Ale my jsme jednou vyhráli a jednou remizovali, a proto máme postup. Převládá ve mně radost z toho, že jsme postoupili. Ale vadí mi, že jsme se v útočné fázi pomalu vůbec neprosadili. Aleš Hruška byl náš nejlepší hráč," prohlásil po utkání trenér Pavel Vrba.

Plzeňský kouč udělal v základní sestavě čtyři změny od nedělního ligového utkání v Jihlavě. Gólman Hruška, stoper Hubník, záložník Kolář a útočník Bakoš nastoupili místo Kozáčika, Hájka, Živuliče a Krmenčíka.  Ve třetí minutě nadějnou plzeňskou akci Kolář zakončil nepovedenou střelou a od té doby měli navrch domácí. Ti si vytvořili několik náznaků a po 20 minutách hry i velké šance. 

Nejprve pozorný Hruška vyrazil nebezpečnou hlavičku Mojsova z rohu, o chvíli později Florian v šestnáctce obešel Hubníka, ale plzeňský brankář znovu dobře zasáhl. Plzeňští se na konci první půle velmi obtížně vymaňovali z tlaku Larnaky, dělali hodně chyb a sami se téměř nedostávali na útočnou polovinu.  

"Když vás pak trefí první šance, člověku se chytá lépe. Prezentovat jsme se určitě chtěli trochu jinak, ale hlavní cíl byl postup. To jsme splnili, zaobírat se tím, jestli to bylo tak nebo tak, to nemá cenu," řekl Hruška.  

Podobně začala i druhá pětačtyřicetiminutovka. Kyperské mužstvo několikrát zahrozilo v pokutovém území soupeře, ale své akce nedokázalo dotáhnout do konce.  Hosté si největší šanci vypracovali v 57. minutě, když nepokrytý Čermák po Zemanově centru hlavičkoval těsně vedle tyče. Na druhé straně chyboval v rozehrávce Kolář a Florian trefil dobře postaveného Hrušku, který záhy vyrazil další ránu francouzského útočníka.  

Larnaka v závěru ještě víc sevřela Viktorii, která ze všech sil odolávala. Deset minut před koncem střídající Hevel krásnou střelou z dálky napálil tyč. Další Teteho pokus pak proletěl nad břevnem.  Plzeň s vypětím sil postupový výsledek udržela, ale poprvé v této sezoně vyšla střelecky naprázdno. Venku v evropských pohárech nezvítězila podesáté za sebou.  

"Tři čtyři hráči pomalu ani nemohli dojít do šatny. Podmínky pro nás byly úplně jiné, než na co jsme zvyklí. Připadalo mi, že hráči se s těmi podmínkami vyrovnávali velice těžko. O to víc je chci pochválit, že do konce utkání, na hranici asi všech sil, které jim zbyly, to nakonec ukopali," dodal Vrba.  

"Díky Hrušounovi (Aleši Hruškovi) jsme tady uhráli nulu, máme toho plné zuby, ale cíl jsme splnili a jsme na podzim v Evropě. Určitě si ten výkon rozebereme, protože takhle v Evropě nemůžeme hrát. Nebyl to od nás dobrý výkon. Podmínky byly hrozně těžké. Pro mě asi jeden z nejhorších zápasů po fyzické stránce," prohlásil kapitán Roman Hubník. 

AEK Larnaka - Viktoria Plzeň 0:0

Rozhodčí: Dias - Tavares, Soares (všichni Portug.). ŽK: Truyols - Bakoš, Hrošovský, Hruška, Zeman, Petržela, Limberský. První zápas: 1:3, postoupila Plzeň.

Larnaka: Juan Pablo - Truyols (76. Mytidis), Murillo, Mojsov, Catalá - Acorán, Tomás (66. Hevel), Larena, Tete - Florian, Tričkovski (83. Rusias). Trenér: Idiakez.

Plzeň: Hruška - Řezník, Hubník, Hejda, Limberský - Hrošovský, Čermák - Kopic 57. Petržela), Kolář (78. Živulič), Zeman - Bakoš (70. Řezníček). Trenér: Vrba.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články