Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Velká historie, velké výsledky, velká sláva. Spartě je 125 let

Nejúspěšnější fotbalový klub české historie slaví. Přesně před 125 lety byla založena přeslavná Sparta. Dne 16. listopadu vznikl celek s názvem Athletic Club Královské Vinohrady. V následujících desetiletích se stal veleúspěšným fotbalovým klenotem a zároveň klubem, který dosud nesmiřitelně rozděluje český fotbalový národ.

Sparťanští fanoušci
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Fotbalová sláva, která se téměř hvězd dotýká, tu kypí už 125 let. Začalo to nenápadně. Athletic Club Královské Vinohrady založila skupina kolem bratří Malečků a Rudlů, kteří do nově vzniklého klubu převedli i fotbalisty z Letenské pláně. Kvůli nevelké podpoře ze strany tehdy ještě zcela samostatné vinohradské radnice se však vedení klubu rozhodlo AC Královské Vinohrady přemístit.

Na zasedání v kavárně Demínka 9. srpna 1894 bylo rozhodnuto i o přejmenování klubu na dnešní AC Sparta Praha. Důvodem byla inspirace tehdy populární antickou symbolikou s odkazem na známé starořecké město Sparta. Podle jiných zdrojů byl důvod daleko prozaičtější: odlišit se od městského konkurenta Athletic Club Praha.

Je nám líto, video expirovalo.
Sparta je celoživotní záležitost, říká k 125. výročí Bielik

I kořeny sparťanských barev sahají až na přelom století. Modrá barva na vlajce symbolizuje Evropu a červená královské město. Důvody žluté barvy se nedochovaly. Černé a později černo-bílé pruhované dresy byly po vzoru londýnského Arsenalu nahrazeny v roce 1906 rudými tričky a bílými šortkami.

V replikách historických dresů oslaví jubileum současní hráči v neděli proti Jablonci. "Jsem rád, že to oslavíme takhle speciálním zápasem a ve speciálních dresech a hlavně doufám, že to bude pro fanoušky svátek," uvedl kapitán Sparty Josef Šural.

První pražské derby s o rok starší Slavií se odehrálo 29. března 1896 na Císařské louce. Zápas skončil remízou 0:0 poté, co rozhodčí jediný gól sparťanů neuznal. Právě zde údajně koření legendární vzájemná nesmiřitelnost mezi tábory pražských rivalů. Ze strany Slavie jde také o ukřivděnost z komunistického období: Spartu pasoval komunistický režim na dělnický klub, Slavii - alespoň podle některých radikálních fanoušků - odsoudil jako klub inteligence.

Sportovní úspěchy týmu však sahají už do období před první světovou válkou. V roce 1912 se Sparta zúčastnila prvního mistrovství Českého svazu footbalového a turnaj vyhrála. První poválečný titul získala v roce 1919. Za první republiky získala sedm ligových titulů a v poválečném období byla nejúspěšnějším klubem. Jen český a československý pohár vyhrála osmadvacetkrát a na svém kontě má rekordních 36 ligových titulů. Zatím poslední dlužno dodat se datuje do roku 2014.

Ohromný vklad přinesla Sparta dějinám českého fotbalu i v případě hráčů. S letenským týmem budou navždy spojena jména Karel Pešek, Oldřich Nejedlý, Jozef Chovanec, z pozdější garnitury jde o Pavla Nedvěda, Tomáše Rosického, Petra Čecha či Jana Kollera. S úctou se hovoří o trenérech Václavu Ježkovi, Josefu Jarabinském či Dušanu Uhrinovi.

"To je klub mého srdce, to je klub, v kterém jsem začínal a v podstatě jsem i končil svoji fotbalovou kariéru, takže mám na Spartu jenom ty nejlepší vzpomínky," říká bývalý sparťanský hráč, kapitán i trenér Jozef Chovanec.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články