Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Češi vedení v Norsku neudrželi, po dělbě bodů nemají kvalifikaci ve vlastních rukou

Oslo – Nutně potřebovali vyhrát, čeští fotbalisté však tři body z Norska nepřivezou. Svěřenci Karla Jarolíma na severu Evropy neudrželi vedení a uhráli pouze remízu 1:1, což jim značně zkomplikovalo situaci v kvalifikaci mistrovství světa, kde na druhé Severní Irsko ztrácí už čtyři body.

Tomáš Souček (vpravo) hlídá Alexandera Söderlunda z Norska
zdroj: REUTERS autor: Hakon Mosvold Larsen

Před utkáním se ze všech stran skloňovalo, že střetnutí v Norsku bude pro vývoj ve skupině a naděje českého týmu na mistrovství světa klíčové. Čeští fotbalisté však bitvu na severu nezvládli a ve finále mohli být rádi za uhraný bod.

Přitom po půl hodině vše vypadalo dobře. Vladimír Darida rychle rozehrál standardní situaci, Pavel Kadeřábek poslal na zadní tyč centr a brankáře Rune Jarsteine z malého vápna překonal Theo Gebre Selassie. Vedení českému výběru ale vydrželo pouze do pětapadesáté minuty, kdy ve vápně fauloval Tomáš Sivok a Alexander Söderlund napálil míč přesně pod břevno.

Český výběr v ten moment mohl litovat, že chvíli předtím Tomáš Souček trefil pouze břevno. Od vyrovnání však na hřišti dominovali domácí, a kdyby Tarik Elyounoussi vyřešil únik dvou hráčů pouze na Tomáše Vaclíka mnohem lépe nebo by Norové využili některou z dalších příležitostí, bylo by pro národní celek ještě hůře. "My jsme tady chtěli vyhrát a vezeme si jenom bod. Na druhou stranu musíme říct, že remíza je pro nás dobrá, protože Norové měli spoustu šancí. Bod je asi zasloužený," uznal Vaclík.

Jarolímova družina si ale i přes zisk bodů značně komplikovala situaci ve skupině C, kde nyní nemá situaci ve vlastních rukou. První Německo má už náskok devíti bodů. Na druhé Severní Irsko, které drží pozici pro baráž, pak Češi ztrácí body čtyři. Pokud by tak chtěl národní tým ještě poskočit výše, musí na Ostrovech vyhrát a doufat, že jejich hlavní konkurent ještě někde ztratí. 

"Samozřejmě se to zkomplikovalo, ale pořád tam šance je. Sice teoretická, ale je. Čeká nás v září dvojzápas Německo, Severní Irsko, musíme se na to připravit a pokud možno z toho vydolovat co nejvíc," konstatoval Jarolím.

Že střetnutí bude hodně vyrovnané, naznačil už úvod střetnutí, který byl z obou stran hodně nevýrazný. Po pár minutách sice pokus Tarika Elyounoussiho jen těsně minul českou bránu, ale jinak dlouho žádné velké šance k vidění nebyly. Hře chybělo větší tempo i kvalita.

Větší vzruch nastal až po půl hodině, kdy Češi přeci jenom začali hrozit. Nejprve Jarsteina v brance Norska protáhl tečovaným pokusem Vladimír Darida. Líznutí soupeře pomohlo i pokusu Michaela Krmenčíka, po němž norský gólman rovněž musel ukázat mrštnost. Hrdina těch okamžiků si však vybral i slabší chvíli, ovšem podskočený centr nedokázal potrestat Souček.

Aktivní pasáž ale Čechům přeci jenom branku přinesla v pětatřicáté minutě, kdy se po dobrém náběhu za obranou zjevil osamocený Gebre Selassie a hráči v bílém mohli slavit vytoužené vedení. Brémský zadák tak potvrdil střeleckou formu: šlo už o jeho třetí gól z posledních pěti zápasů včetně klubu a šestý na jaře.

"Přišel tam dobrý centr z pravé strany a já jen doufal po dobu letu balonu, že to na mě dopadne až dozadu, a pak jsem se soustředil, abych to nepřepálil až někam na tribunu," popsal gól Gebre Selassie.

Utkání Norsko - Česko
zdroj: REUTERS autor: Hakon Mosvold Larsen

Závěr první půle ale lépe zvládli domácí, kteří si vytvořili mírný tlak a těsně před odchodem do kabin Vaclíka po rychlému protiútoku prověřil Söderlund.

Po změně stran utkání nabídlo několik nadějných akcí na obou stanách. Nejzajímavější byla bomba Součka, který se na hranici vápna opřel do míče a ten orazítkoval břevno norské branky. Čechům tak jen těsně uniklo dvojbrankové vedení a situace pro ně byla o chvíli později ještě horší. Sivok fauloval a Söderlund suverénně srovnal.

Vyrovnání se na národním celku výrazně podepsalo. Češi začali hrát ustrašeně, chybovali a všude byli později. To Norsko se hnalo za úplným obratem a v devětapadesáté minutě byli velmi, velmi blízko. Sivok udělal obrovskou chybu v rozehrávce a Tarik Elyonoussi ve dvojici se Söderlundem postupovali sami na Vaclíka. Prvně jmenovaný však nepochopitelně nepřihrál kolegovi, který by zakončoval do prázdné. Místo toho vypálil a český brankář zasáhl skvěle.

Norsko poté pokračovalo v tlaku. Branku z bezprostřední blízkosti přestřelil Jo Inger Berger a Mats Dähli zamířil těsně vedle první tyče.

Češi všechny příležitosti přežili, ovšem do konce zápasu se už neprobrali a kromě pokusu Jakuba Jankta nad už pořádně Jarsteina neprověřili. Naopak v nastavení mohli Norové přeci jenom strhnout výhru na svoji stranu, ale skvěle zasáhl český hrdina zápasu Vaclík.

Norsko tak bodovalo teprve podruhé z posledních osmi zápasů. I tak už je v podstatě bez šancí na postup.

Norsko - ČR 1:1 (0:1)

Branky: 55. Söderlund z pen. - 36. Gebre Selassie. Rozhodčí: Marriner - Bennett, Nunn (všichni Angl.). ŽK: Johansen - Souček, Krejčí, Hořava. Diváci: 12 179.

Norsko: Jarstein - Svensson, Nordtveit, Reginiussen (33. Valsvik), Aleesami - M. Elyounoussi, Berge, Johansen, Berget (61. Dähli) - T. Elyounoussi, Söderlund (72. Johnsen). Trenér: Lagerbäck.

ČR: Vaclík - Kadeřábek, Sivok, Brabec, Gebre Selassie - Darida (79. Hořava), Souček - Krejčí, Dočkal, Zmrhal (43. Jankto) - Krmenčík (63. Schick). Trenér: Jarolím.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články